Invatamantul Postliceal Sanitar, scos la tabla de Inspectoratul Scolar
Unitatea de invatamant este dotata corespunzator, iar cadrele didactice sunt bine pregatite la Scoala Santitara Postliceala de Stat din Buzau – sunt concluziile evaluarii de tip RODIS.
Invatamantul sanitar isi pastreaza inca respectul in randul tinerilor, meseria de asistent medical fiind deopotriva dorita si apreciata de catre generatia aflata in cautarea unui loc de munca. In ciuda faptului ca personalul sanitar mediu din sistemul romanesc invoca des slaba remuneratie, scolile sanitare au, anual, mii de candidati care vor ca bratara de aur sa le devina acul si seringa, fie pentru ca sunt atrasi de mirajul imigrarii, fie pentru ca este, totusi, o profesie care asigura un anumit statut social si un confort psihologic pe care putine alte profesii il au. Povestea nu face exceptie nici la Buzau, iar una dintre scolile etalon este insasi Scoala Saniatara de Stat, care era cu cateva zeci de ani in urma, tinta numarul unu a elevilor care puneau accent concret pe o meserie.
Scoala Postliceala de Stat din Buzau a trebuit sa faca fata, de curand, unei inspectii multidisciplinare potrivit metodologiei de aplicare a RODIS (Regulamentul de Organizare si Desfasurare a Inspectiei Scolare), coordonata de inspectorul scolar Liliana Sbarlea. Pe principiul evaluarii calitatii ofertei educationale si sprijinirii institutiilor scolare, nu mai putin de 11 inspectori scolari de specialitate au desfasurat o evaluare ampla, care a vizat managementul scolar, managementul calitatii, dezvoltarea institutionala, eficienta atragerii si folosirii resurselor umane, financiare, materiale si informationale, respectarea legislatiei in vigoare si a regulamentelor, modul de aplicare a curriculumului national, dezvoltarea si aplicarea curriculumului la decizia scolii in dezvoltare locala.
„Inspectia RODIS este foarte importanta pentru imbunatatirea actului educational, de aceea s-a acordat o atentie deosebita si calitatii activitatilor extracurriculare realizate de personalul didactic si unele categorii de personal didactic auxiliar, atitudinii elevilor fata de educatia pe care le-o furnizeaza unitatea de invatamant, dar si nivelului performantelor realizate de elevi in invatare, raportat la standardele educationale nationale”, a precizat directorul scolii, pr. prof. Paul Negoita.
In fapt, evaluarea scolara la Scoala Postliceala Sanitara de Stat si-a propus evaluarea si monitorizarea activitatii unitatii de invatamant preuniversitar, concretizata prin furnizarea catre cei in drept a rapoartelor de inspectie; imbunatatirea rezultatelor scolare prin evaluarea conformitatii functionarii si dezvoltarii unitatilor de invatamant preuniversitar cu legislatia privind invatamantul in vigoare, cu politicile, strategiile si proiectele nationale in domeniul educatiei dar si cu nevoile individuale, comunitare, regionale si nationale in domeniul educatiei; consilierea si sprijinirea unitatilor de invatamant preuniversitar si a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic pentru imbunatatirea propriei activitati.
Concluzia: Scoala are dotare moderna si ofera oportunitati de educatie si instruire accesibile, la standarde europene, in domeniul sanitar. SPS Buzau ofera educatie de stat pentru formarea de asistenti medicali generalisti, nivel 3 avansat, asistenti medicali de farmacie, nivel 3 avansat, iar pentru anul scolar 2013-2014 exista 15 clase cu 614 elevi, noua clase pentru prima specializare si sase pentru cea de a doua.
Unitatea de invatamant are 35 de cadre didactice, dintre care sapte sunt medici specialisti si trei farmacisti.
In timpul inspectiei multidisciplinare, elevii SPS au avut intalniri informale cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. Mai mult, cei 11 inspectori au facut observatii asupra activitatilor desfasurate la clasa, au purtat discutii cu conducerea unitatii de invatamant, au stabilit si desfasurat intalniri cu autoritati publice locale.
„Finalul inspectiei a presupus si efectuarea unor chestionare specializate. Calificativele finale foarte bune primite de scoala noastra arata ca suntem pe drumul cel bun si avem sansa de a readuce invatamantul scolar postliceal sanitar buzoian la statutul de odinioara, cand era considerat etalon la nivel national. Bineinteles, respectand principiile si standardele moderne, concurentiale, de nivel european. Desigur, ca dupa fiecare control de asemenea anvergura, am primit si cateva recomandari generale referitoare la diversificarea procedurilor operationale, implicarea personalului didactic auxiliar si nedidactic in procesul de autoevaluare sau dezvoltarea unei culturi si a unei mentalitatati a calitatii la nivelul intregului personal al scolii, pe care ne straduim deja sa o implementam (si se pare ca am reusit in mare masura). Suntem insa foarte multumiti de rezultatul evaluarii”, a mai spus directorul Negoita.
Pentru tinerii din judetul Buzau care vor sa aplice la aceasta forma de invatamant in anii scolari viitori este bine de precizat faptul ca SPS Buzau are aprecieri foarte bune din partea comisiei de inspectie, aceastea fiind numite si puncte tari ale invatamantului de aici. Spre exemplu, Scoala Postliceala Sanitara Buzau furnizeaza elevilor curriculumului conform legislatiei in vigoare, armonizand oferta pentru disciplinele din planul cadru cu aplicatiile practice realizate in laboratoare dotate conform standardelor si in spitale (contracte de parteneriat cu Spitalul Judetean Buzau si Spitalul din Rm. Sarat) pentru calificarea Asistent medical generalist si cu diverse farmacii, pentru calificarea Asistent medical de Farmacie. De asemenea, schemele orare sunt realizate astfel incat curriculumul este implementat eficient, fiind evaluat si dezvoltat permanent, pentru a avea certitudinea ca sunt luate in considerare nevoile tuturor grupurilor de interese si ca se raspunde punctual si eficient tuturor nevoilor de invatare identificate in unitatea scolara. „Totodata, cadrele didactice isi elaboreaza documentele de proiectare, evaluare corect si eficient si lucreaza in concordanta cu cerintele curriculumului”, se mentioneaza in raportul de evaluare.
In ceea ce priveste promovabilitatea la examenul de absolvire, situatia se prezinta astfel: in anul scolar 2011 – 2012, la specializarea Asistent medical de farmacie toti cei 37 de inscrisi au fost admisi; la specializarea Asistent medical generalist au fost declarati admisi toti cei 72 de elevi inscrisi.
In anul scolar 2012-2013, la specializarea Asistent medical de farmacie au fost admisi 22 de elevi din 22 de inscrisi, iar la specializarea Asistent medical generalist din 77 de elevi inscrisi au fost admisi 75 (un elev nu s-a prezentat la proba practica, iar un elev nu s-a prezentat la proba scrisa).
In anul scolar 2011-2012, gradul de promovabilitate la examenul de certificare a competentelor profesionale a fost de 100% iar in anul scolar 2012-2013 gradul de promovabilitate la examenul de certificare a competentelor profesionale a fost de 97%.
Conform evaluarii curente, in anul scolar 2012-2013, procentul de promovabilitate (rezultatele elevilor la clasa) a fost de 80,42%.