Invitatie la miscare, de Ziua Mondiala Antifumat
Miercuri, 31 mai, buzoienii sunt invitati sa participe la Crosul „RESPIRO – sanatate fara dependente”, la finalul caruia cei care promoveaza astfel un stil de viata sanatos vor fi felicitati si premiati.
Centrul European pentru Integrare Socio-Economica (CEISE), alaturi de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Buzau si Asociatia RESPIRO (initiatorul proiectului) invita buzoienii miercuri, 31 mai, incepand cu ora 10:00, la crosul „RESPIRO – sanatate fara dependente”, dedicat Zilei Mondiale Antifumat.
Evenimentul va debuta cu o conferinta de presa, care va avea loc la „Clubul Politistilor”, incepand cu ora 09:00, in cadrul caruia reprezentantii Asociatiei RESPIRO si invitatii acestora din zona medicala, politie si educatie vor prezenta informatii legate de aceasta actiune si de beneficiile renuntatrii la fumat.
Traseul pe care participantii il vor urma va incepe din fata Parcului Crang, va continua pe Bulevardul Nicolae Balcescu, va traversa intersectia cu Bulevardul Unirii, catre Palatul Comunal, si se va finaliza pe platoul din Piata Dacia. Aici, intr-o zona special amenajata, organizatorii vor acorda premii si felicitari celor care au sprijinit promovarea unui stil de viata sanatos, prin participarea la acest cross cu caracter motivator si educativ, se mentioneaza intr-un comunicat remis de organizatorii evenimentului.
Participantii la cros, dar si buzoienii care se vor afla in trecere pe traseul stabilit, vor primi materiale informative cu privire la riscurile expunerii la fumul de tigara, atat a fumatorilor, cat si a celor din jurul lor, precum si la beneficiile adoptarii unui stil de viata lipsit de vicii.
„Suntem incantati ca, la trei decenii de la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a institui Ziua Mondiala Antifumat, acest manifest impotriva unui viciu distructiv este inca activ, iar actiuni dedicate educarii si informarii pe acest subiect au loc si in orasul Buzau. Daca o singura persoana, macar, din toti cei care vor fi expusi mesajelor, va alege sa renunte la fumat sau, si mai intelept, sa nu se apuce niciodata de acest obicei, noi, Centrul European pentru Integrare Socio-Economica, putem considera ca evenimentul a reprezentat un succes”, au declarat fondatorii CEISE.
Ziua Mondiala Antifumat se sarbatoreste in fiecare an, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) la data de 31 mai. In 1987, OMS a stabilit ca trebuie sa existe, anual, o zi in care, la nivelul tuturor statelor lumii, sa fie atrasa atentia asupra pericolelor la care se expun fumatorii si asupra importantei punerii bazelor unor politici care sa duca la reducerea consumului de tigari.
Fumatul provoaca 5,4 milioane de decese anual, de aceeea OMS considera ca fumatul trebuie privit ca pe o epidemie, fiind cea mai importanta cauza de deces ce poate fi prevenita. Statisticile arata ca, 40.000 de romani mor, anual, din cauza fumatului, iar 5.000 dintre acestia sunt fumatori pasivi.
Romania a fost premiata anul trecut, de OMS, pentru adoptarea legii antifumat, cu doua din cele patru premii acordate Regiunii Europene.
Viciul fumatului a fost adus in Europa din Lumea Noua, de matelotii lui Columb, dupa care s-a raspandit in toate tarile de pe glob.
In ciuda campaniilor antifumat care s-au desfasurat de-a lungul timpului, numarul de fumatori a crescut alarmant, astfel ca se estimeaza ca in 2030 s-ar putea ajunge la 8 milioane de decese, anual, in lume.
*In Anglia, Biserica a condamnat fumatul inca de pe vremea Elisabetei I (1558-1603), dar promotorul primei campanii antifumat este considerat monarhul Iacob I (1603-1625), care a tiparit tratatul „Counterblaste to Tabacco” („Un pamflet la adresa tutunului”, prin care fumatorii erau amendati cu sase silingi, iar taxa de import pentru tutun era sporita cu 2.000% sau, conform altor surse, chiar cu 4.000%. Din pacate, rezultatul a fost contrabanda si cultivarea arborelui de tutun in propriile gradini. In 1615, Iacob I a impus monopolul regal asupra importurilor de tutun si a interzis cultivarea arborelui in intreaga Anglie.
*In Franta secolului al XVII-lea, cardinalul Richelieu a fixat primul impozit pe tutun, transformat, peste patru decenii, in privilegiu regal.
*Conducatorii orientali au fost cei mai drastici adversari ai tutunului. Sultanul Murad al II-lea (1623-1640) a emis un firman, prin care interzicea comercializarea tutunului si cafelei, iar incalcarea interdictiei ducea la pedeapsa capitala.
*In Persia sahului Abbas I cel Mare (1588-1629), fumatorii erau pedepsiti prin amputarea buzelor, iar urmasul sau, Safi I se spune ca turna plumb topit in esofag, desi unele surse infirma aceasta informatie.
*In Tarile Romane, primele mentiuni referitoare la patrunderea si consumarea tutunului arata ca acest obicei dateaza in Transilvania din secolul al XVI-lea. In numeroasele diete au fost adoptate articole care prevedeau interdictii referitoare la consumul, importul si comercializarea tutunului: amenzi si confiscari.
In secolul al XVII-lea, tutunul a patruns si in Moldova si Muntenia, urmat in scurt timp de impunerea unor impozite si taxe.