Peste 7.000 de copaci, pentru sănătatea localnicilor din zona Berca

23 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Sute de volutari, militari, reprezentanți ai autorităților locale și județene și politicieni au plantat puieți de salcâm, pentru a  proteja înconjurător, sănătatea localnicilor din zonă și a împiedica alunecările de teren.

 

Când sunt în pericol, oamenii conștientizează că solidaritatea și efortul de a-și salva bunurile și sănătatea este necesar. Iar sănătatea mediului este, cu siguranță, din ce în  ce mai necesară într-o Românie în care defrișările s-au făcut fără discernământ, lasand munții și dealurile golașe, expuse alunecărilor de teren care pot înghiți, într-o clipă, oameni și agoniseala lor de o viață. În plus, cercetările medicale arată, fără dubiu, că sănătatea fizică și psihică a oamenilor este strâns corelată cu numărul de copaci din zona în care trăiesc.

Pentru a „repara” o parte din aceste neajunsuri și pentru ca oamenii să poată respira un aer mai sănătos, ample acțiuni de împădurire au fost inițiate de autorități și de ONG-uri, în ultimii ani. Mii de voluntari participă, în fiecare primăvară și toamnă, la acțiuni de împădurire a dealurilor rămase golașe din cauza lipsei de responsabilitate manifestată atât de autorități cât și de oamenii care după de și-au primit pământurile furate de comuniști, înapoi, nu s-au gândit decât cum să facă un ban și s-au lăsat păcăliți de afaceriși mai mult sai mai puțin dubioși.

 

O nouă acțiune de împădurire s-a desfășurat, în ultimele două zile, și în zona Berca, din județul Buzău. Sute de voluntari au participat la acțiunea de împădurire inițiată de Primăria Berca, împreună cu elevii Liceului Tehnologic „Sf. Mc. Sava” și OMV Petrom. Lor li s-au alăturat ofițeri și militari ai Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău, jandarmi, parlamentari, șefi ai administrației locale și județene.

Niciunul dintre aprticipanții la acțiunea de plantare a puieților de salcâm, donați de un localnic, nu s-a sfiit să pună mâna pe cazma și astfel au reușit să planteze puieții, dând astfel dovadă de responsabilitate față de mediul înconjurător, față de stabilitatea zonei și de sănătatea fizică și socio-economică a populației din aceste locuri.

,,Pe parcursul a două zile am plantat aproximativ 7000 de puieți de salcâm. Plantăm copaci în zonă, în fiecare an, însă de această dată a fost o acțiune mai amplă, cu implicarea mai multor instituții și organizații angrenate în acest proiect. Am ales zone afectate de calamități naturale în general, de alunecări de teren, la sugestia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Am primit și sarcini în acest sens, așa că am respectat ceea trebuie și unde trebuie făcut” a spus Ionel Dobriță, primarul comunei Berca, mulțumind tuturor celor care au sărit să dea o mână de ajutor.

 

La ampla acțiune de împădurire a fost prezent și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu. El s-a alăturat voluntarilor proiectului de împădurire a comunei Berca, joi, 19 aprilie, când a plantat, cot la cot cu ceilalți voluntari, zeci de puieți.

,,Avem un rol important în protejarea naturii! În această săptămână, în județul Buzău au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare, care sper să devină un exemplu pentru noi toți. Au fost organizate acțiuni de ecologizare și plantare puieți la Tisău, la Pârscov, la Pădurea Frasinu, astăzi suntem aici, la Berca. Este îmbucurător faptul că la aceste acțiuni participă foarte mulți copii și tineri. Trebuie să conștientizăm că este o datorie a noastră, a tuturor, să avem grijă de mediul în care trăim, pentru că de asta depinde în mare măsură sănătatea tuturor. Sper eu că într-o zi vom învăța cu toții că fără să avem grijă de mediul înconjurător, ușor,ușor o să murim odată cu natura”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.

Astfel de acțiuni se organizează de două pe raza comunei Berca de două ori pe an, primăvara și toamna. De-a lungul anilor au fost plantați, de către voluntarii implicați în acest proiect, zeci de mii de puieți.

 

Acțiunea s-a desfășurat  și în contextul sărbătoririi zilelor fortelor terestre și a centenarului Marii Uniri. „Plantăm, aici sunt rădăcinile noastre!”, a fost deviza sub care s-au mobilizat, alături de ceilalți căteva sute de voluntari, 60 de militari ai Garnizoanei Buzău, care au participat la plantarea puieților de salcâm, pe dealurile din împrejurimile satelor Băceni și Viforâta.  „Măreția unei păduri nu constă în numărul copacilor, ci în numărul celor care o îngrijesc. Astfel, militarii buzoieni în colaborare cu Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” din Buzău au conștientizat importanța campaniei, ca și în anii trecuți, prin participarea voluntară la împădurirea dealurilor din comuna Berca”, au spus aceștia.

Prezent la activitate, general de brigadă Gheorghiţă Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, a subliniat că „astfel de fapte reprezintă o grijă pentru viitor, o grijă pentru a preda mai departe un spirit civic, demonstrând încă o dată legătura vie dintre armată şi societate, dându-ne şi de această dată, nou,  militarilor, încrederea, că atitudinea de respect faţă de natură este prezentă în rândul românilor”.

 

Duminică, voluntari ai Clubului Rotary Buzău, împreună cu elevi ai Colegiului Național B.P. Hasdeu și ai Colegiului Național Mihai Eminescu au fost prezenți la cea de-a treia ediție a acțiunii „Rotary plantează”, care anul acesta a coincis cu Ziua Pământului.

Aproximativ 150 de voluntari, elevi și adulți, au plantat puieți forestieri în Pădurea Frasinu, cu sprijinul Direcției Silvice Buzău.

Este o acțiune desfășurată de Clubul Rotary la nivel național, prin care membrii din toată țara și-au propus să planteze 1 milion de copaci. La buzău, noi am reușit să plantăm aproximativ 5.000 de puieți, avându-i alături pe elevii colegiilor Hasdeu și Eminescu, precum și copii aflați în sistemul de protecție al DGASPC Buzău, cu care avem un parteneriat”, a explicat Lucian Sălcuțan, președintele Rotary Buzău.

Peste trei săptămâni, Rotary Buzău va desfășura o acțiune de ecologizare în parcul Crâng din municipiul Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*