Fosta șefă a Serviciului de Achiziții de la spitalul Obregia, trimisă în judecată de DNA
Este acuzată de abuz în serviciu, iar în același dosar este judecat și fostul sef al Serviciului Achiziții, împreună cu administratorii unor firme care au vândut spitalului bunuri supraevaluate.
În vara anului 2017, Elena Faur, fostă șefă a Serviciului de Achiziții de la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia era reținută de procurorii anticorupție sub acuzația de abuz în serviciu, în sarcina sa fiind pus un prejudiciu de peste 4,8 milioane de lei, adus unității medicale. Ancheta Direcției Naționale Anticorupție s-a întins pe durata unui an și jumătate, iar în cursul acestei săptămâni, procurorii care au lucrat la acest caz au dispus trimiterea acesteia în judecată, laolaltă cu Alexandru Popescu, fostul șef al Serviciului Administrativ din cadrul aceluiași spital, și cu trei administratori de firme, acuzați de complicitate.
Faptele de care cei cinci inculpați sunt acuzați s-au petrecut pe parcursul mai multor ani, în perioada iunie 2011 – decembrie 2016, constând în achiziționarea din banii spitalului a mai multor bunuri la prețuri supraevaluate, sub aparența unor proceduri legale de achiziție.
În rechizitoriul procurorilor anticorupție se arată că, pentru a crea aparenţa derulării unor proceduri legale, transparente şi nediscriminatorii, ce asigură o utilizare eficientă a fondurilor, cei trei administratori de firme au furnizat Serviciului Achiziţii din cadrul unităţii sanitare oferte de preţ supraevaluate, întocmite în numele societăţilor administrate, „precum şi oferte privind aceleaşi produse, întocmite în numele altor societăţi, cu preţ stabilit în mod intenţionat ca fiind mai mare decât cel propus de societăţile administrate de aceştia”.
Pe baza acestor documente falsificate rezulta că ofertele firmelor administrate de cei trei sunt cele mai avantajoase, cu toate că produsele ce urma să fie achiziționate de unitatea sanitară aveau prețuri chiar și cu 1.100% mai mari decât prețul pieței. Anchetatorii notează că „Elena Faur a atribuit contractele de achiziţie doar societăţilor agreate, administrate de cei trei, deşi preţurile practicate de acestea erau mult mai mari decât cele practicate de alţi operatori economici. În urma comparării preţurilor cu care produsele au fost comercializate către spital cu preţurile la care aceste societăţi le-au achiziţionat, a rezultat o supraevaluare a acestora până la 1.100%”.
În ceea ce-l privește pe șeful Serviciului Administrativ, acesta este acuzat că, în calitate de președinte al de comisiei de recepţie a serviciilor prestate în baza a opt contracte încheiate cu societatea SC Trendy Alien SRL, „a semnat procesele-verbale de recepţie atestând, contrar adevărului, că serviciile au fost prestate, iar prestatorul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate. Mai mult, inculpatul a determinat şi pe ceilalţi membri ai aceleiaşi comisii de recepţie să semneze procesele-verbale de recepţie menţionate”, după cum se mai arată în rechizitoriu. Prin efectuarea achizițiilor „cu dedicație” la prețuri supraestimate, Elena Faur și complicii său au cauzat spitalului Alexandru Obregia un prejudiciu total de peste 4,8 milioane de lei, sumă care constituie folos necuvenit pentru firmele beneficiare ale contractelor.
În aceste condiții, reprezentanții unității medicale au comunicat că spitalul se constituie parte civilă în dosar, iar pentru recuperarea prejudiciului s-a impus sechestru asigurator pentru mai multe imobile ce aparțin Elenei Faur și celor trei administratori de firme, precum și instituirea de popriri pe sumele aflate în conturile societăților administrate de aceștia și asupra sumelor ce vor mai intra în aceste conturi.
În acelaşi dosar, pe 22 ianuarie, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Mircea Emilian Gherache, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Acesta „a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice precum şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, după cum se mai arată într-un comunicat al DNA.