Au fost închise ultimele focare de PPA la porcii domestici din județului Buzău

La acest moment, pe teritoriul județului pesta porcină africană (PPA) mai evoluează doar în mediul silvatic.

 

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunțat azi că au fost declarate închise și ultimele două focare de pestă porcină africană la porcii domestici de pe raza județului, după ce luna trecută fuseseră închise alte 11 focare similare. Ultimul dintre acestea era focarul de la Posta Câlnău, iar în ultim ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, directorul executiv al DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu, anunța că mai rămân active doar două focare, ce fuseseră deschise la începutul lunii martie, ca urmare a confirmării unor cazuri de porci cu PPA în gospodării din Cilibia și Racovițeni.

Între timp, pe raza focarelor deschise anterior nu s-au mai consemnat cazuri noi, iar analizele nu au mai indicat prezența virusului, astfel că  la jumătatea lunii aprilie fuseseră închise 18 din cele 20 de focare de PPA la porcii domestici, instituite în județ.

Evoluția a fost una favorabilă și în cele două focare ce mai rămăseseră deschise la Cilibia și Racovițeni, iar ca urmare a măsurilor impuse și a rezultatelor negative ale analizelor, DSVSA Buzău a dispus azi stingerea acestora și ridicarea tuturor restricțiilor impuse.

 

Prin urmare, în județ nu mai există nici un focar de PPA la porcii domestici, iar toate restricțiile impuse de autoritățile sanitar veterinare în zonele respective, pentru prevenirea răspândirii bolii, au fost ridicate, însă directorul DSVSA precizează că virusul încă nu a fost eradicat definitiv de pe raza județului, existând încă riscul răspândirii acestuia de la porcii mistreți.

Dacă în gospodării nu s-au mai confirmat în ultima perioadă noi cazuri de PPA la porcii domestici, situația este puțin diferită pe fondurile cinegetice, unde au fost descoperite mai multe cadavre de mistreți în cazul cărora s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane. Este cazul a 7 fonduri de vânătoare pe raza cărora au fost depistate 17 cazuri de mistreți cu PPA, fapt pentru care medicii veterinari fac în continuare apel la sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

 

Dr. Ciprian Botezatu

În primul rând, aceștia recomandă ca animalele să nu fie lăsate libere, mai ales în vecinătatea zonelor împădurite, iar la orice suspiciune de boală, proprietarii sunt sfătuiți să anunțe imediat medicul veterinar sau DSVSA.

„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Evoluţia situației epidemiologice este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea boli. Din fericire, prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA și ca urmare a îndeplinirii condițiilor tehnice necesare precum și a primirii rezultatelor negative la testarea serologică pentru pesta porcină africană a porcilor din zonele cu restricții, astăzi am dispus stingerea ultimelor două focare de pestă porcină africană la porcul domestic din județul Buzău și implicit ridicarea măsurilor dispuse în zonele cu restricții. La această dată, pesta porcină africană în județul Buzău evoluează doar în mediul silvatic fiind afectate 7 fonduri cinegetice”, a declarat dr. Ciprian Botezatu.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*