Crucea Alb-Galbenă dă startul activităților dedicate Zilei Internaționale a Vârstnicilor

1 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Manifestările programate se vor derula pe durata a două săptămâni, aducând în prim plan problemele cu care se confruntă această categorie de vârstă, în vederea creșterii calității vieții seniorilor.

 

Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, eveniment care nu va fi trecut cu vederea nici în România. De acest lucru se va ocupa fundația Crucea Alb-Galbenă, care a dat azi startul unei serii de manifestări care se vor derula pe durata a două săptămâni, având în prim plan problematica îmbătrânirii populaţiei, și creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice din România. Denumit „Împreună pentru bunici”, evenimentul are și o componentă umanitară, fundația lansând cu această ocazie o pagină de donații on-line. Prin intermediul acestei pagini, oricine dorește să sprijine activitatea fundației care asigură servicii gratuite de îngrijiri la domiciliu pentru vârstnici și alte categorii de persoane defavorizate, poate dona diferite sume, care vor fi utilizate pentru îngrijirea bătrânilor aflaţi în grija voluntarilor organizației, fără a-i mai expune riscurilor din spitale, mai ales în această perioadă în care presiunea asupra unităților sanitare este uriaşă.

Totodată, activitățile programate în următoarele două săptămâni vor include intervenţii on-line ale medicilor şi specialiştilor cu care fundația colaborează, printre aceștia numărându-se profesorul Ion Victor Brukner, preşedintele fundaţiei Crucea Alb Galbenă, dr. Rodica Tănăsescu – specialist în medicina de familie, dr. Mircea Laurenţiu – specialist osteopatie, dr. Remus Nica, dr. Sever Oană Cristian și  dr. Dana Jianu – specialist în chirurgie plastică. În cadrul intervențiilor, aceștia vor analiza problematica vârstnicilor din perspectiva medicală, dar şi provocările pe care le aduce înaintarea în vârstă.

 

Întâlnirile on-line vor putea fi urmărite pe canalele de comunicare ale fundației de pe Facebook, Youtube, Instagram și pagina oficială de web. Totodată, în cursul campaniei vor fi difuzate și materiale informative menite să îi ajute pe vârstnici să acceseze serviciile de îngrijire medicală în siguranţă.

Crucea Alb-Galbenă este prezentă pe piața serviciilor de îngrijire la domiciliu din România de 24 de ani, timp în care voluntarii fundației au venit în ajutorul a peste 24.000 de vârstnici pe care i-au ajutat să își recapete și să își mențină sănătatea.

Peste o lună, la data de 1 noiembrie, se vor împlini 17 ani de când fundația activează și la Buzău, filiala înființată în 2003 cu largul sprijin al deputatului flamand Jean Pierre Van Der Meiren devenind cel mai important serviciu de asigurare a îngrijirilor medico-sociale la domiciliu, din județ. Cristina Vasile, directorul filialei Buzău a Crucii Alb-Galbene, a precizat că la acest moment, voluntarii fundației au în grijă peste 400 de persoane vârstnice de pe raza județului, care primesc toate îngrijirile medicale și asistența socială de care au nevoie. De altfel, organizația a devenit și principalul partener al autorităților județene în ceea ce privește asigurarea îngrijirilor medico-sociale la domiciliu, iar meritele sale au fost evidențiate cu fiecare ocazie.

 

Mariuca Ivan

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, directorul general al fundației Crucea Alb-Galbenă, Măriuca Ivan, și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că în cei peste 20 de ani de când activează în România această fundație, nu a observat o implicare a autorităților statului în problema îngrijirii vârstnicilor.

„Gândindu-mă la mine, la prietenii mei, la echipa cu care lucrez, dar şi la vârstnicii pe care fundaţia Crucea Alb Galbenă îi îngrijeşte, nu sunt liniştită. Dimpotrivă! 1 Octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, în anul 2020, reprezintă pentru mine un prilej de meditaţie, de analiză, de îngrijorări, dar şi de speranţe. Sunt îngrijorată, deoarece după mai mult de 20 de ani de când îngrijim vârstnici la domiciliu, nu văd un sistem de îngrijire a vârstnicului coerent în România, nu văd o strategie asumată, nu văd o implicare a instituţiilor statului în promovarea şi susţinerea unei îmbătrâniri demne. Văd în continuare vârstnici săraci, vârstnici singuri, vârstnici cărora nimeni nu le deschide uşa, vârstnici care sunt consideraţi o povară pentru societatea românească. Privesc însă, cu speranţă către viitor, deoarece văd mai mulţi tineri implicaţi în protecţia socială a persoanelor vulnerabile, tineri care vin cu soluţii şi idei inovative, văd oameni cu experienţă, care au luptat pentru ca vârstnicii să aibă parte de serviciile pe care le au astăzi şi care încă nu-şi abandonează misiunea, vad schimbări politice care pot genera politici publice mai realiste şi mai bine realizate care să producă un impact pozitiv asupra celor mai vulnerabili din societatea noastră. Vreau să transmit astăzi un mesaj pozitiv, constructiv, un mesaj prin care să chem alături de mine oameni empatici, implicaţi, dar şi realişti, oameni cu idei, dar şi cu iniţiativă, oameni de strategie, dar şi oameni practici. Împreună vreau să proiectăm un viitor mai bun pentru vârstnicii de azi, dar şi un viitor mai bun pentru noi, vârstnicii de mâine”, este mesajul transmis de aceasta cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.

 


Adaugati un comentariu


 

*