Reconstrucție de jugulară și carotidă la un pacient de 50 de ani
După patru ore petrecute în sala de operație, medicii arădeni au reușit să oprească sângerarea și să reconstruiască vena jugulară şi artera carotidă dreaptă ale unui pacient ajuns la spital cu plăgi tăiate în zona gâtului şi cu hemoragie externă masivă.
Misiune contra cronometru a medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad care au reconstruit vena jugulară şi artera carotidă dreaptă ale unui pacient de 50 de ani, care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a unității medicale cu plăgi tăiate în zona gâtului şi cu hemoragie externă masivă.
„Medicii de gardă din cadrul secțiilor clinice Chirurgie Generală I și Anestezie și Terapie Intensivă I au avut o misiune contra-cronometru și extrem de dificilă, pentru a salva viața unui pacient de 50 de ani ajuns la spital cu plăgi tăiate în zona gâtului și cu hemoragie externă masivă. Medicii au trebuit să îi reconstruiască două dintre cele mai importante vase de sânge – vena jugulară și artera carotidă dreaptă. Pacientul a ajuns în stare gravă în Unitatea de Primire Urgență unde medicul de serviciu, din camera de resuscitare, dr. Ana Peri i-a acordat primul ajutor, oprindu-i temporar hemoragia, prin compresiune, în timp ce a fost transportat în sala de operații”, a transmis SCJU Arad.
Intervenția a durat aproape patru ore, timp în care „medicii chirurgi: dr. Mircea Alexa – medic specialist chirurgie vasculară, împreună cu dr. Mihai Roșu medic specialist chirurgie generală și dr. Cristian Sabău, medic specialist anestezie și terapie intensivă au intervenit prompt pentru a opri sângerarea și pentru a reconstrui artera carotidă comună dreaptă, respectiv vena jugulară internă dreaptă. Cele două vase de sânge, aflate la mică distanță una de cealaltă au un debit foarte mare de sânge: tot sângele care curge din cap și gât circulă prin vena jugulară interioară în timp ce carotidele, împreună cu arterele vertebrale alimentează, cu oxigen, creierul – care a suferit, cât timp aportul de sânge a fost oprit”, menționează unitatea medicală.
Din echipa operatorie au mai făcut parte medicii chirurgi rezidenți Mona El Mehdi și Diana Hercz și asistenții medicali Camelia Alexa și Daniela Pașca.
Pacientul este acum monitorizat în Secția Clinică ATI I, necesitând îngrijiri de terapie intensivă.