20 de ani de lacrimi și durere de la catastrofa de la Mihăilești

24 mai 2024 | 0 comentarii |

La comemorarea a 20 ani de la explozia din 24 mai 2004, care a ucis 18 oameni și a rănit alți 13 au participat pompieri, autorități publice locale, rude și urmași ai celor decedați, dar și secretarul de stat Raed Arafat și conducerea IGSU.

 

S-au scurs 20 de ani de lacrimi și durere ale familiilor și apropiaților celor care au dispărut într-o secundă, în dimneața fatidică a zilei de 24 mai 2004, când un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat în șanț, pe DN2 – E85, în apropierea drumului de intrare în comuna buzoiană Mihăilești, și a luat foc. La fața locului s-au deplasat echipajele de intervenție pentru a stinge incendiul și a evacua zona, dar la scurt timp, camionul a explodat, provocând o deflagrație puternică ce a lăsat un crater adânc pe șosea și a distrus totul pe o rază de câteva sute de metri.

Și-au pierdut atunci viața 18 oameni – șapte pompieri, doi jurnaliști, cinci persoane aflate în tranzit pe șosea, șoferul TIR-ului și trei localnici, iar alți 13 oameni au fost răniți. Cei care au supraviețuit, dar au văzut cum viața se poate transforma în scrum, într-o clipă, sunt încă marcați, iar cei care și-au pierdut fiii, soții, părinții sau prietenii în una dintre cele mai mari tragedii din istoria pompierilor militari și de pe șoselele din România trăiesc cu durerea în suflet.

 

După 20 de ani de la momentul „de răscruce pentru comunitatea buzoiană și întreaga țară, așa cum au subliniat reprezentanții ISU Buzău și cei de la centru, la monumentul ridicat la Mihăilești, a avut loc un amplu ceremonial militar și religios, în cadrul căruia au fost amintite numele victimele tragicului accident: maior post mortem Doru-Mihai Mihalache, 33 de ani; sublocotenent post mortem Romeo Necula, 35 de ani; sublocotenent post mortem Valentin Cezar Manta, 21 de ani; sublocotenent post mortem Nicolae Jianu, 25 de ani; sublocotenent post mortem Silviu Stan, 23 de ani; sublocotenent post mortem Georgian Medeleanu, 21 de ani; sublocotenent post mortem Florentin Valentin Oprea, 21 de ani; reporter Elena Popescu, 26 de ani; cameraman Ionuţ Barbu, 25 de ani; Alin Magearu, 37 de ani, Buzău; Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat; Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti; Emil Şerbu, Valea Râmnicului; Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti; Marian Ailincăi, 26 de ani; Rica Ionescu, 34 de ani, Mihăileşti; Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău; Marcu Florin Roman, şoferul TIR-ului, 36 de ani, Craiova.

 

Alături de pompierii buzoieni, reprezentanți ai autorităților publice locale, rude și urmași ai celor decedați, la comemorarea organizată astăzi pentru a cinsti memoria celor care și-au pierdut viața la Mihăilești au fost prezenți și dr. Raed Arafat – secretar de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, general Dan-Paul Iamandi – inspector general IGSU, prim-adjunctul acestuia, colonel Constantin Florea și unul dintre adjuncți, general-maior Benone-Gabriel Duduc.

S-au rostit cuvinte frumoase despre eroii care „au pus siguranța semenilor mai presus de propria viață”, despre „curajul și devotamentul de care pompierii dau dovadă în cadrul misiunilor de zi cu zi și pericolele cu care aceștia se confruntă”, au fost depuse coroane de flori și s-au transmis „sincere regrete familiilor tuturor celor ce și-au pierdut viata în acest tragic eveniment”. „Este de datoria noastră să păstrăm vie memoria acestor eroi care, în acele momente de maximă dificultate, au demonstrat devotament, curaj și o loialitate de nezdruncinat față de jurământul pe care l-au depus, de a-și proteja semenii”, au subliniat oficialii. 

 

Au fost rememorate momentele în care 7 dintre pompierii care au intrat în foc pentru a-i salva pe cei aflați în pericol și-au pierdut viața.

„La ora 4:57, în dimineaţa zilei de 24 mai 2024, la Dispeceratul Grupului de pompieri Buzău se primeşte un apel telefonic prin care se anunţă că la intrarea în localitatea Mihăileşti, pe DN2- E85 s-a răsturnat un autotren care circula pe direcţia Urziceni-Buzău şi că o roată este în mijlocului drumului şi a luat foc… Domnul căpitan Mihalache Doru Mihai, comandant al gărzii de intervenţie, efectuează recunoaşterea. Raportează la Dispecerat: «Am ajuns. Este vorba despre un incendiu, ard două cauciucuri la puntea dublă, acum realizăm dispozitivul de intervenţie. Trimit o maşină la bază». Atât apucă să spună, pentru că în acel moment se aude o explozie puternică în receptorul telefonului. Pământul se cutremură, unda seismică se resimte până la Hârşova. Explozia rade tot ce este în apropiere… În aer s-a ridicat o ciupercă imensă de fum, ca după o explozie nucleară, la zeci de metri. Un crater cât un bloc masiv s-a format pe o rază de 40 metri şi o adâncime de 12,5 metri. Din camionul încărcat cu azotat de amoniu nu a mai rămas nimic…”, a povestit col. Ionuţ Măcelaru, specialist Compartiment Management Stări Excepţionale, ISU Buzău.

 

Marian Simi Ilie este unul dintre pompierii supraviețuitori, dar şi-a pierdut un picior în urma exploziei care i-a marcat existența. În 2004 era un tânăr pompier care a plecat din unitate să-și facă datoria. Doar norocul a făcut ca astăzi, numele său să nu fie rostit alături de cele ale camarazilor comemorați. Imaginile dramatice de după explozie i-au rămas la fel de bine întipărite în memorie, chiar dacă au trecut de atunci două decenii.

„Când am ajuns aici am apucat doar să cobor pe scara maşinii. Șoferul a rămas la volan. Ceilalţi colegi, care au coborât, au murit. Pe mine m-a protejat uşa maşinii şi 9.000 litri de apă. Nu ştiu cum am ajuns de pe partea dreaptă, pe partea stângă. Curgea foarte mult sânge, nu ştiam ce se întâmplase, că nu mai am un picior. Am fost conştient când a venit Ambulanţa, apoi am fost în comă, trei zile. Durerea este foarte mare şi acum, am şi traume fizice și psihice…”, spune Marian Simi Ilie.

Pentru Sorin Tescan, deși a scăpat cu bine, totul pare să fie și acum în ceață. Spune că a încercat de multe ori să refacă filmul evenimentelor, dar nu-și amintește decât că și-a văzut colegul însângerat și l-a ajutat să ajungă la ambulanță.

 

În mod simbolic, la ceremonia de astăzi a fost expusă și o autopecială care a participat la intervenția dela Mihăilești, în 2024. Secretarul de stat Raed Arafat spune că explozia de la Mihăilești a determinat schimbări majore în procedurile de intervenție la evenimente de acest fel, de la echipamentele din dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență, până la legislația națională, astfel încât salvatorii să fie mai bine protejați.

Toate eforturile făcute în ultimii ani, rostul lor este să prevenim astfel de situaţii. Din păcate, sută la sută prevenire nu există, dar minimalizarea riscului este rolul nostru şi important pentru noi este când pompierii, colegii de la Ambulanţă, de la serviciile de urgenţă, de la aviaţie pleacă la intervenţie, să se întoarcă sănătoşi acasă. Legislaţia de prevenire, mai ales după această situaţie, s-a schimbat în sensul în care sunt mai multe restricţii pentru transportul substanţelor periculoase, mai multe restricţii pe transportul azotatului de amoniu, sunt condiţii de autorizare din partea statului pentru cei care fac acest lucru, care nu erau înainte. Pompierii nici măcar nu au apucat să raporteze ce se întâmplă, au ajuns şi s-a întâmplat tragedia. A fost o situaţie care din păcate nu aveau cum să o evite”, a spus Raed Arafat.

 

Pompierii care au supraviețuit exploziei de acum exact 20 de ani au primit plachete comemorative din partea conducerii IGSU.

Au fost răniți în urma dezastrului de la Mihăilești: Gabriel Hurlup, şeful de post de la Mihăileşti; pompierii Marian Simi Ilie, Constantin Vasilescu, Romeo Panciu, Ramon Pătrașcu, soldatul Romeo Baciu și civilii Raluca Novac, Cornel Ciobanu, Bianca Gheorghe, Nicoleta Popa, Gabriel Tudose, Gheorghe Bănică, Mariana Bratu.

Vinovaţi de producerea dezastrului de la Mihăileşti au fost găsiţi cei trei reprezentanţi ai firmelor care au asigurat transportul şi livrarea azotatului de amoniu, care au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare, fiecare. Firmele au plătit despăgubiri de sute de mii de euro, rudelelor victimelor, dar acestea nu și-au găsit alinarea și liniștea nici după 20 de ani de lacrimi și au rămas cu durere în suflet…

 

Sursă foto: ISU Buzau

 


Adaugati un comentariu


 

*