Valeria Herdea: Finanțarea serviciilor medicale pentru persoanele neasigurate nu se face din contribuțiile asiguraților
Medici specialiști, reprerentanți ai autorităților și ai asociațiilor de pacienți au dezbătut, timp de două zile, în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, modalitățile prin care pacienții pot avea acces mai rapid la diagnostic, tratament și monitorizare.
Accesul mai rapid la serivcii medicale, prezentarea la timp la medic, dar și conștinetizarea și problemelor întâmpinate de pacienți și transmiterea lor către autorități, în vederea găsirii unor soluții de rezolvare au fost principalele subiecte dezbătute joi, la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți, desfășurat la București, pe 23 și 24 mai.
„Am dori, în aceste două zile, atât formal cât și informal, să schimbăm experiențe, dar și să obținem răspunsuri de la autorități, la problemele care ne macină. În același timp am dori să devenim mai conștienți că schimbarea de care avem nevoie poate să vină chiar de la noi, pacienții, dacă atunci când știm problemele cu care ne confruntăm, mergem către autorități pentru a găsi soluții și a schimba lucrurile, împreună”, a spus în deschiderea evenimentului, Lumința Vâlcea, Director Executiv Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
Prezentă la eveniment, dr. Valeria Herdea, președinte CNAS, a declarat că prin noul Contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, care va intra în vigoare la 1 iulie 2024, se extinde gama de servicii decontate pentru persoanele neasigurate. „De la 1 iulie 2024 vom continua inclusiv implementarea Programului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului. În cadrul acestui program, pacientul neasigurat diagnosticat oncologic va avea acces la servicii de diagnostic, monitorizare”, a declarat dr. Valeria Herdea, care a precizat că anul acesta va exista și stabilitate în ceea ce priveşte finanţarea.
„Vom avea stabilitate în acest an şi vom încerca să depunem toate eforturile pentru ca oamenii care sunt cu afecţiuni cronice să aibă acces la servicii de sănătate, respectând drepturile persoanelor asigurate. Una dintre marile îngrijorări ale tuturor a fost că banii celor care plătesc asigurări vor fi îndreptaţi spre serviciile şi nevoile de sănătate ale persoanelor neasigurate. Vă asigur că aceşti bani vin de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii şi bugetul fondului. Este esenţial să înţelegem şi că trebuie să fim solidari cu cel care suferă de o boală oncologică. O boală oncologică nu este de colo, fiecare dintre noi în momentul în care am ajunge la aşa ceva are nevoie de sprijinul comunităţii în care trăieşte şi acești pacienți sunt responsabilitatea noastră”, a mai spus șefa CNAS.
Pe de altă parte, nu trebuie ignorat faptul că România, deși se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, față de 5 milioane câți erau anul trecut, are 19 milioane de beneficiari. „Este o discrepanță majoră și, cu siguranță, oricărui om i-ar atrage atenția că este o povară foarte mare pe sistemul de sănătate”, a atras atenția dr. Carmen Orban, consilier pe probleme de sănătate al premierului Marcel Ciolacu.
În realitate, bugetul de stat este alimentat în principal tot din munca asiguraților, prin impozitul pe venit sau prin taxele plătite de companiile la care aceștia lucrează, din care se acoperă fondurile necesare pentru plata serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate, prin transferuri de la bugetul de stat către Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Anul trecut, bugetul CNAS s-a terminat după primele 9 luni și a fost „cârpit” până la finalul anului cu bani alocați din Fondul de Rezervă al Guvernului, cu sume insuficiente. Pentru anul acesta, Valeria Herdea declara, în aprilie, că că CNAS are fonduri doar pentru primele nouă luni ale anului, dar acum spune că are „promisiunea fermă că acest an se va termina cu demnitate”, chiar dacă nu vor fi creșteri bugetare.