„STOP AVC! Învață. Acționează. Salvează” – proiect de educație medicală virtuală lansat de Ziua Mondială a AVC

29 octombrie 2024 | 0 comentarii |

Proiectul, lansat de ALIA, ajută tinerii să afle, cu ajutprul realității virtuale, ce este un AVC, care sunt semnele principale, ce trebuie să facă dacă o persoană din jurul lor suferă un AVC, care sunt tipurile de AVC, pașii urmați de un pacient care ajunge la spital și factorii de risc.

 

În fiecare an, în ziua de 29 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) – World Stroke Day, cu scopul creșterii gradului de conștientizare asupra gravității bolii, factorilor de risc și importanței recunoașterii semnelor AVC, una dintre cele mai frecvente afecțiuni și cauză de dizabilitate sau deces în rândul adulților.

Se estimează că 1 din 4 persoane de peste 25 ani va suferi un AVC în timpul vieții, iar peste 6,5 milioane de decese sunt cauzate anual, în lume, de AVC. Fumătorii au un risc dublu de a suferi un AVC.

Peste 60.000 de români suferă, anual, un accident vascular cerebral, una dinre principale cauze de dizabilitate și a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. Avem cea mai mare rată de mortalitate prin accident vascular cerebral din Europa (21,64%), de două ori mai mare decât media UE, potrivit Ministerului Sănătății.

Mulți dintre supraviețuitori rămân cu sechele grave, pe termen mai scurt sau mai lung, de la disfuncţii fizice la dificultăţi de vorbire, de orientare, pierderi de memorie, din cauză că alternativele moderne de tratament oferite în România au o rată foarte scăzută comparativ cu Uniunea Europeană, dar și din cauză că semnele bolii nu sunt recunoscte și pacienții ajung târziu într-un spital în care pot fi ajutați. Accesul rapid la servicii medicale poate salva vieţi şi poate creşte gradul de recuperare.

 

 

În contextul Zilei Mondiale a AVC, Asociația pentru Lupta Împotriva AVC – ALIA, lansează proiectul educativ „STOP AVC! Învață. Acționează. Salvează”, realizat în realitate virtuală. Adolescenții și tinerii atrași de VR pot afla, sub forma unui joc în care sunt parcurse mai multe etape, informații despre ce este un AVC, semnele acestuia, ce trebuie să facă atunci când o persoană din jurul lor suferă un AVC, tipurile de AVC, pașii urmați de un pacient atunci când ajunge la spital și factorii de risc.

Participanții aleg din meniul principal secțiunea pe care vor să o vadă – „Știați că…? informații generale despre AVC; Tipuri de AVC – ischemic și hemoragic; Recunoaște un AVC – principalele semne: asimetrie facială, vorbire incoerentă, căderea unui braț (imposibilitatea de a mișca o mână sau un picior); Să ne cunoaștem creierul – este prezentat fiecare lob al creierului și ce capacități sunt afectate dacă se produce un AVC în acea zonă; Factorii de risc pentru AVC – hipertensiunea arterială, colesterolul mare, diabetul, obezitatea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și de droguri, stresul” – și se pot întoarce oricând, la orice nivel își doresc.

 

 

Conf. univ. dr. Ștefan Sebastian Busnatu, medic primar cardiolog, prorector pentru dezvoltarea infrastructurii informaționale, digitalizare și tehnologii inovative din cadrul UMF „Carol Davila” și unul dintre cei mai activi promotori ai educației pentru sănătate și prevenției în spațiul public, consideră că „proiectul ALIA, de educație în realitate virtuală, aduce o premieră în abordarea educației medicale pentru tineri: prin intermediul tehnologiei VR, aceștia învață cum să recunoască rapid semnele unui accident vascular cerebral și importanța vitală a apelului prompt la serviciile de urgență. Suntem mândri că am putut să contribuim la crearea unei soluții inovatoare care transformă învățarea într-o experiență interactivă. Credem că educația preventivă de acest tip poate avea un impact major, formând o generație conștientă și pregătită să facă diferența în situații de urgență. Prin acest proiect, punem bazele unui viitor mai sigur și mai informat pentru comunitatea noastră”.

 

Primele reacții ale celor care au testat proiectul „STOP AVC! Învață. Acționează. Salvează” sunt încurajatoare și poate contribui la prevenirea și reducerea incidenței și mortalității din cauza AVC. „Este prima dată când asist la o astfel de prezentare pe tema AVC. Mi-a plăcut mai ales partea care explică traseul trombului. Este foarte interactiv, iar noi tinerii suntem atrași de experiența VR”, au afirmat Bogdan și Rareș, studenți în anul IV la UMFCD, care au văzut pentru prima dată jocul.

Din perspectiva medicului neurolog intervenționist dedicat tratamentului pacienților cu accident vascular cerebral, dr. Răzvan Radu, medic specialist neuroradiologie intervențională la Spitalul Universitar de Urgență București, spune că „un proiect de realitate virtuală augmentată este un instrument revoluționar pentru a educa tinerii și adulții cu privire la această afecțiune devastatoare și factorii de risc asociați. O astfel de inițiativă nu doar că face informația accesibilă și captivantă, dar poate schimba mentalități și preveni cazuri viitoare prin creșterea gradului de conștientizare și încurajarea adoptării unui stil de viață sănătos.

 

Ne-am dorit să captăm și să menținem atenția tinerilor printr-un joc educativ, care să cuprindă informații utile și ușor de reținut. Am considerat că este necesar să adaptăm metodele de transmitere în concordanță cu interesul crescut al tinerelor generații pentru tehnologie și astfel a fost gândit proiectul «STOP AVC! Învață. Acționează. Salvează» în realitatea virtuală. Primele reacții ale studenților care au parcurs jocul au fost pe măsura așteptărilor. Proiectul se adresează, de asemenea, elevilor de gimnaziu și liceu. Ne dorim ca tinerii să afle, într-un număr cât mai mare, despre accidentul vascular cerebral și mai ales să știe ce trebuie să facă atunci când o persoană din jurul lor are această problemă. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» București și Centrul de Inovație și e-Health al UMFCD. Reprezentanții unităților de învățământ care vor să fie parte din proiect și vor să ajungem în școlile lor, ne pot scrie pe adresa de mail office@alia.org.ro sau pe wapp la 0759.861.217”, precizează Liliana Curea, președinte ALIA.

 

Tot în contextul Zilei Mondiale a AVC, Fundaţia Medicală CardioPrevent a lansat proiectul „Stop AVC” – un program pilot de screening oportunistic pentru fibrilaţia atrială, în scopul prevenţiei AVC, care are ca obiectiv informarea corectă privind riscurile fibrilaţiei atriale şi conştientizarea necesității tratamentului anticoagulant şi facilitarea accesului către soluţia sănătoasă – diagnostic şi tratament precoce şi urmărire medicală pe termen lung.

Există două tipuri de AVC: ischemic, produs prin blocarea circulației sanguine la nivelul unui vas care irigă creierul, și hemoragic, atunci când unul dintre aceste vase se rup și sângele invadează creierul. Specialiștii spun că aproximativ 80% dintre accidentele vasculare cerebrale ar putea fi evitate, prin înlăturarea factorilor de risc modificabili. Acest lucru înseamnă ținerea sub control a bolilor cardiovasculare și a diabetului, scăderea în greutate pentru eliminarea obezității, renunțarea la fumat, la consumul droguri și la consumul excesiv de alcool, combaterea sedentarismului prin exerciții fizice zilnice și evitarea efortului intens și prelungit.

Sursă foto/video: ALIA

 


Adaugati un comentariu


 

*