Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”, îmbrăcat în straie de mărțișor
Târgul de Mărțișor din acest an va avea loc în perioada 21 februarie – 9 martie, iar în aceeași perioadă, instituțiilr de cultură și artă din subordinea Consiliului Jujdețean Buzău vor organiza numeroase alte evenimente prin care primăvara și iubirea sunt aduse în prim-plan.
Consiliul Județean Buzău invită buzoienii iubitori de frumos și de tradiții la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”, unde, în perioada 21 februarie-8 martie, meșteri populari și artiști plastici buzoieni își vor etala oferta de primăvară, în cadrul Târgului de Mărțișor 2025.
Micile suveniruri, după care aproape orice om aleargă în această perioadă și le cumpără pentru a le oferi unor persoane dragi, pot fi cumpărate la prețuri pentru toate buzunarele, între 5 lei și 50 de lei, în funcție de calitate și complexitate. Nu lipsesc tradiționalii ghiocei, buchețelele de flori, fluturașii, buburuzele sau coșarii sau obiectele decorative și mărțișoarele croșetate, toate realizate cu multă migală și pasiune, pentru a fi dăruite ființelor dragi. „Vizitatorii vor putea găsi și obiecte ce pot reprezenta un cadou minunat, în orice perioadă a anului, cum ar fi lumânări parfumate, păpuși, obiecte vestimentare, aranjamente florale, sau bijuterii”, spun organizatorii.
Târgul de mărțișoare de la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu” este deschis zilnic, între orele 10.00 la 19.00, până pe data de 8 Martie.
De Dragobete, pe 24 februarie, la Teatrul „George Ciprian, buzoienii sunt invitați, începând cu ora 19.00, să descopere „cum se descurcă o poveste încurcată care aduce la un loc un cuplu ce vrea să se mute într-un apartament nou, un agent imobiliar șarmant, o sosie a agentului imobiliar, dar și un frate geamăn al sosiei”, în piesa „O idee genială”, de Sebastien Castro, o super comedie pusă în scenă de actorii Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești.
Tot cu prilejul celebrării Dragobetelui – sărbătoarea iubirii la români -, conducerea Consiliului Județean, împreună cu cea a teatrului buzoian, le vor oferi celor născuți în această zi și cuplurilor care și-au unit destinele într-o zi de Dragobete, prilejul de a celebra iubirea în mod festiv, să-și creeze noi amintiri la „Poarta lui Dragobete” și toți vor primi câte un cadou simbolic.
Nu au fost uitați nici tinerii îndrăgostiți, care se vor putea căsători simbolic în această zi și vor primi un „Certificat de căsătorie” valabil pentru o zi.
Tot în această perioadă, Muzeul Județean Buzău și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău organizează, activități inedite, în cadrul primei ediții a Programului „Expresii de Primăvară”, ce vor fi organizate în perioada 24 februarie – 8 martie 2025.
Astfel, pe 24 februarie, ora 17.00, Centrul Județean de Cultură și Artă va prezenta, în Sala Amfiteatru din cadrul Muzeului Județean, începând cu ora 17, Audiții de Primăvară – „Dragobete vs Sfântul Valentin”.
Pe 28 februarie, la ora 11.00, istoricul Daniel Costache, directorul Muzeului Județean, va prezenta la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, „Originile sărbătorilor de primăvară la români”, într-un format inedit. De la ora 11.30, conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, de la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, va aduce în atenția publicului buzoian, „Tradițiile de primăvară din Republica Moldova”. Simfonia de culori a primăverii va fi adusă pe simeze, în aceeași zi și în aceeași locație, unde la ora 12.00 va avea loc vernisajul expoziției „Tradiții și culori de primăvară”.
Manifestările dedicate primăverii vor continua, pe 5 martie, începând cu ora 11.00, cu o Șezătoare literară, sub genericul „Oceanele iubirii”. Și, cum primăvara și iubirea au fost dintotdeauna teme de inspirație pentru poeți, Casa memorială „Vasile Voiculescu” din comuna Pârscov pare să fie cea mai bună locație pentru a găzdui acest eveniment, unde scriitorii și poeții contemporani din Buzău își vor prezenta propriile locrări tematice, iar în același timp vor aduce în actualitate primăvara iubirii, așa cum a fost surprinsă în versuri, de înaintașii lor.
Pe 6 martie, de la ora 16.30, iubitorii de armonii muzicale sunt invitați în Sala Amfiteatru a Muzeului de Arheologie, Istorie și Artă, unde artiștii claselor de canto coordonate de prof. Tatiana Răduță și Loredana Irimia, de la Centrul Județean de Cultură și Artă, vor susține noi „Audiții de primăvară”.
Pe 8 martie, în cadrul evenimentului „Expresii de Primăvară”, copiii sunt invitați la va o Piesă de teatru cu și pentru copii „Dragobete”, care va fi prezentată începând cu ora 11.00, în Sala Multifuncțională a Centrului Muzeal „I. C. Brătianu”, de pe Bd. Nicolae Bălcescu, nr. 40, din municipiul Buzău.
Intrarea la evenimentele organizate de Muzeul Județean și Centrul de Curltură și artă, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, este gratuită.