Amai Teodorescu, noul președinte al Asociației Transplantaților din România

16 martie 2025 | 0 comentarii |

Implicată în problemele ATR încă de la înființare, Amali Teodorescu a preluat ștafeta de la Gheorghe Tache, care a condus asociația în ultimii 20 de ani, pe 15 martie, în cadrul Adunării Generale.

 

Gheorghe Tache, Amali Teodorescu

Asociația Transplantaților din România (ATR) are o nouă conducere, începând din 15 martie, când Gheorghe Tache, cel care a condus asociația în ultimii 20 de ani, a anunțat că se retrage din această poziție, din motive de sănătate. „Dragi colegi, vă rog să luați act de demisia mea. Este un demers bine gândit și vă rog să înțelegeți că am motive serioase să iau această decizie, dar voi rămâne alături de dumneavoastră, însă nu mai pot fi în linia I”, a afirmat Gheorghe Tache, care a fost acceptat însă, la propunerea membrilor asociației, să rămână Președinte de onoare cu atribuții și competențe de reprezentare în situații limită, a transmis ATR, printr-un comunicat.

În funcția de președinte al ATR a fost aleasă în unanimitate Amali Teodorescu, care la rândul său a fost implicată în activitățile asociației încă de la înființare (fiind și membru fondator). Totodată a fost aleasă în funcția de vicepreședinte Ana Panaete. Tot sâmbăta, membrii ATR au aprobat și planul de activități pentru anul în curs.

 

Amali Teodorescu / arhiva personala

Amali Teodorescu spune că sarcina pe care i-au încredințat-o colegii din ATR este „o onoare și o mare responsabilitate”, considerând că „a continua munca după domnul Gheorghe Tache este o mare provocare, deoarece standardul la care a dus activitatea ATR este foarte ridicat”, se arată în comunicat.

„Mă onorează această încredere pe care mi-o acordați și vă rog să fim cu toții o echipă pentru binele nostru, al persoanelor în dializă, cu transplant sau nevoie de transplant”, le-a transmis ea membrilor ATR, menționând asumându-și responsabilitatea ca în noul rol să continue eforturile de susținere a pacienților cu insuficiență funcțională de organ vital, în concordanță cu scopul și obiectivele asociației, să promoveze donarea de organe în scop therapeutic, iar în același timp să continue să reprezinte interesele pacienților transplantați și ale celor aflați pe listele de așteptare pentru transplant, în relația cu medicii și autoritățile, dar și cu societatea civilă.

 

Asociația Transplantaților din România este una dintre asociațiile de pacienți reprezentative din România și are o existență de aproape 30 de ani, timp în care a devenit o voce importantă în comunitatea medicală și socială, derulând numeroase activități și campanii de informare și conștientizare privind donarea de organe..

Îmi doresc ca perioada în care voi coordona activitatea ATR să fie una de consolidare și progres pentru asociație, prin inițiative care să aducă beneficii concrete membrilor noștri și tuturor celor care au nevoie de un transplant pentru a avea o nouă șansă la viață. Colaborarea cu autoritățile, medicii și organizațiile partenere va rămâne o prioritate, astfel încât să putem construi împreună un sistem mai eficient și mai empatic pentru pacienți. Îi invit pe toți cei implicați să continuăm împreună această misiune nobilă, pentru ca fiecare pacient să aibă acces la îngrijirea de care are nevoie și pentru ca donarea de organe să fie înțeleasă ca un gest suprem de solidaritate și umanitate”, a concluzionat noul președinte ATR.

 

Ultimul eveniment organizat de Gheorghe Tache, în calitate de președinte al Asociației, a fost lansarea campaniei „Rinichii tăi sunt OK?”, vineri, 14 martie, cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului. Cu această ocazie, el a subliniat că „educația și screening-ul sunt cele mai eficiente instrumente pentru a reduce numărul pacienților care ajung în faze terminale ale bolii. Majoritatea membrilor ATR sunt pacienți cu Boală Cronică Renală, în fază terminală, tratați prin transplant renal ori dializă. (…) Dacă Boala Cronică Renală este depistată în faza incipientă, evoluția medicinei dă șansa stopării sau încetinirii evoluției acesteia, ceea ce este esențial pentru calitatea vieții pacientului”, a puncat Gheorghe Tache.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pus accent pe necesitatea asigurării unui management integrat al Bolii Cronice de Rinichi, aliniat exigențelor europene, în întreaga țară, menționând că Ministerul Sănătății, încă din anul 2023 a acordat prioritate depistării precoce a acestei boli, asigurând decontarea a două teste esențiale de diagnostic, ambele la recomandarea medicilor de familie și a încurajat „toți românii să-și monitorizeze starea de sănătate a rinichilor”.

 


Adaugati un comentariu


 

*