Zborurile medicale ale Asociației Blondie, șansă la viață pentru 700 de copii cu probleme grave

10 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Asociația Blondie a marcat, marți, 200 de zboruri medicale, prin care peste 700 de copii români au fost transportați la clinici din străinătate, pentru a putea primi un tratament corespunzător.

 

Cei mai mulți dintre copiii transportați cu sprijinul Asociației Blondie, aproximativ 80%, au fost mai mici de 1 an și sufereau de malformații cardiace complexe, malformații digestive, renale, pulmonare, neurologice, afecțiuni oncologice, boli rare sau necesitau un transplant de organe, iar în România nu puteau fi salvați.

Când am organizat prima dată un zbor medical, pe 27 martie 2020, nici măcar nu am numit zborul – numărul 1. Pentru că nu am crezut că va exista zborul 2. Dar marți, am spus 200 de zboruri. 200 nu este un număr. 200 este despre normalitate, despre efort, despre a lucra împreună, despre iubire. În patru ani, câți au trecut de la primul zbor organizat de noi, nu am spus niciodată NU, chiar dacă lumea a fost în pandemie sau dacă la graniță a fost război. De asta, azi, am vrut să fie despre ei, despre copiii cu care am zburat, să le spunem numele și să onorăm fiecare viață indiferent de greul cu care vine”, a declarat Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie, la un eveniment care a marcat cele 200 de zboruri medicale realizate pentru cei 700 de copii salvați.

 

Adelina Toncean

Cu ajutorul a peste 7 milioane de euro investiți în organizarea zborurilor medicale, cei peste 700 de micuți au ajuns în spitale din Italia, Germania, Franța, Spania, Austria, Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Turcia, Israel și Elveția, iar fiecare zbor a costat între 20.000 și 50.000 de euro. Și toți au fost salvați…

Adelina Toncean a atras atenția că deși, la ora actuală, foarte mulți copii bolnavi și aproximativ 90% dintre cei cu malformaţii cardiace sunt tratați „cu succes” în România, rămân „10% din ce înseamnă malformaţii cardiace şi un procent mare de alte afecţiuni pentru care singura soluţie este să plece în afara ţării. Din punct de vedere statistic, Casa de Asigurări spune că undeva la 700 de români (…) au primit un formular E 112, pentru a pleca în afara ţării, pentru că afecţiunea de care suferă nu poate să fie tratată aici”, a afirmat ea.

 

Pentru perioada următoare, Asociația Blondie dorește să achiziționeze o ambulanță aeriană, dotată cu toate echipamentele medicale necesare fiecărei afecțiuni, cu o echipă de medici și asistente specializați să acorde îngrijire de urgență în aer și, mai ales, gratuită pentru pacienți.

La evenimentul organizat de Asociația Blondie a fost prezent și ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care a declarat că în ultima perioadă, marea majoritate a copiilor cu afecţiuni cardio-vasculare „sunt operaţi în ţară. Și, în mod evident, această capacitate va creşte până la soluţionarea aproape a tuturor cazurilor, în ţară. În urmă cu 10-12 ani, când echipa de la San Donato a venit la noi în țară, se realizau doar 20% dintre intervenții. Acum există soluții terapeutice și vreau să spun că s-a construit o școală de cardiochirurgie pediatrică și, în afară de binecunoscuta clinică de la Târgu Mureș, acum avem capabilități în București, la Marie Curie, la Timișoara, există și la Cluj și la Iași câte ceva”, a declarat Rafila.

 

Alexandru Rafila

Subliniind că a fost „un efort constant, este un proces care durează, pentru că nu discutăm doar de partea de investiţii, discutăm şi de partea de resurse umane calificate. Chirurgia cardio-vasculară este o specialitatea grea, iar cea pediatrică, cu atât mai mult”, ministrul Sănătății a afirmat că cel mai important, cel puțin aici la București, este această echipă formidabilă, condusă de dr. Cîrstoveanu – pe partea de ATi și dr. Tamam și de colegii săi mai tineri, pe partea de chirurgie”, menționând că activitatea de cardiochirurgie de la Marie Curie este comparabilă cu cea din Spitalul Național de Pediatrie din Washington, pe care l-a vizitat recent.

„La o scară ceva mai mică din punct de vedere al spațiilor disponibile, la cel mai important spital de pediatrie din Statele Unite erau lucruri perfect comparabile cu ce avem noi la Marie Curie. Chiar am fost mândru de reușita colegilor noștri și, dacă reușim să dezvoltăm 3-4 astfel de centre în țară, cred că o să putem îmbunătăți foarte mult calitatea îngrijirii”, a mai spus ministrul Sănătății. 

 

Catalin Cirstoveanu

Printre participanții la eveniment s-au mai aflat Rareș Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protectia Drepturilor Copilului și Adopție, Elena Harbuzaru din partea Companiei Naționale TAROM, medici din țară cu care Blondie a colaborat în cei 4 ani – prof. dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secției de Terapie Intensivă Nou Născuți din cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie”, prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara, dr. Laura Trandafir, Spitalul „Sfânta Maria” Iași, Camelia Fliote – Maternitatea Suceava, reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, medicul care  însoțit copiii transportați de Blondie în străinătate, a subliniat sprijinul primit din partea instituțiilor „angrenate înacest circuit al lucrurilor grave, iminente” și multitudinea de donatori anonimi, menționând că aceasta este o specificitate a românilor, care-și dau mâna pentru salvarea unei vieți, iar „astfel de lucruri nu se întâmplă în America sau în alte țări”, dar în același timp a atras atenția că, de multe ori, se strâng fonduri pentru afecțiuni cardiace care pot fi tratate gratis, cu succes, în toate centrele din România, dar nu nu pot fi tratate din lipsă de spații, de personal și fonduri suficiente.

 

Adelina Toncean a mai spus că Asociația Blondie, una dintre puținele care realizează transport medical în Europa, a fost onorată ca un spital din Belgia să-i solicite să transporte un copil de 3 luni, cu hernie diafragmatică, în Africa de Sud, desigur, punând la dispoziție și fondurile necesare, dar a ținut să sublinieze că „suntem la fel de onorați” ca alături de Blondie să fie prezenți la acest eveniment, reprezentanții Policlinicii San Donato, unde „cei mai mulți copii cardiaci sunt salvați”.

Francesco Galli, directorul general al Grupului San Donato, a transmis, printr-o intervenție online, un mesaj de susținere și apreciere pentru colaborarea cu Ministerul Sănătății și cu medicii din România, realizat împreună cu policlinica San Donato din Milano și Asociatia Bambini Cardiopatici del Mondo, în cadrul căruia au fost specializați medicii chirurgi români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice și s-au realizat operații împreună cu medicii italieni, în clinicile din Romania și din Italia.

 

Youssef Tammam

Prezent în sală, prof. dr. Youssef Tammam – cardiochirurg pediatric Policlinico San Donato Milano și colaborator al Spitalului Clinic pentru Copii „Marie Curie”, a remarcat că „dacă pentru a construi un spital durează 2-3 ani, pentru a forma un chirurg cardiovascular pediatric sunt necesari 10-15 ani și ai nevoie de un teren fertil. La Marie Curie există prima secție ATI Neonatologie la standarde mondiale și prima secție de Cardiochirurgie pediatrică, dar acest lucru ar trebui să existe în toată țara”, exprimându-și convingerea că în curând vor veni copii din alte țări să fie operați în România.

Dr. tammam a afirmat că „în România s-a realizat un program unic în lume, iar medici români merg deja să opereze în alte țări”, a punctat medicul, subliniind că școala de medicină din România, căreia și el îi sunt recunoscător, este „extraordinară” și ar putea „să nu mai fie nicio problemă, la nicio specialitate”.  

Alături de dr. Tammam au fost prezenți, din partea Policlinico San Donator, dr. Sara Mariani – manager general, Giulio Aligata – manager, dr. Martina Zaninelli.

 

Ministrul Alexandru Rafila a felicitat Asociația Blondie pentru cele 200 de zboruri medicale și a promis că „oricând, Ministerul Sănătății va fi, cel puțin în mandatul meu, un partener deschis și onest, iar de fiecare dată când vom putea să ajutăm accesul la un serviciu de sănătate și în afara României, o vom face. Cred că asta e abordarea corectă în raport cu organizațiile neguvernamentale care fac lucruri concrete pentru pacienții români”. Rafila a amintit însă că „transportul medical specializat nu este la Ministerul Sănătății, ci în structura Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului de Interne”…

Ministrul Sănătății a dat și o „veste bună, a anunțat că Direcţia de Sănătate Publică București „a eliberat autorizaţia sanitară de funcţionare pentru noul corp de clădire de la „Marie Curie”. Aşa că, din punctul nostru de vedere, la solicitarea spitalului (…) pot începe procedurile ca să relocheze, conform noii structuri aprobate, secţiile. Lucrul acesta va îmbunătăţi, implicit, şi activitatea în zona chirurgiei cardio-vasculare pediatrice”, a punctat Alexandru Rafila.

Seara, după emoțiile evenimentului, alte emoții au urcat pe cer, cu zborul 200, pentru Rebeca și Maria la dus, în Milano. Și pentru Andreea și Nathalia la întors.

 

Credit foto: Asociatia Blondie/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*