Spitalul Județean de Urgență Buzău își modernizează rețeaua de gaze medicale

10 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Reprezentanții firmei furnizoare de echipamente medicale, însoțiți de locțiitorul ambasadorului Cehiei la București, au venit la Buzău pentru a garanta calitatea echipamentelor medicale.

 

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău își modernizează rețeaua de gaze medicale (oxigen, aer comprimat pentru uz medical, vacuum), inclusiv sistemele de distribuție și monitorizare (prize gaze medicale, rampe de distribuție, tablouri de monitorizare, console pentru pat, pendanți), atât în sediul central cât și în secțiile exterioare, cu fonduri europene și de la Consiliul Județean.

Contractul pentru achiziția de dispozitive care asigură distribuția oxigenului și gazelor medicale în sălile de operație, în secțiile de anestezie și terapie intensivă, la UPU și în toate celelalte secții ale Spitalului Județean de Urgență Buzău, atât din sediul central cât și din secțiile exterioare, a fost finalizat recent, iar recepția se va face săptămâna viitoare. Astăzi, 10 aprilie 2024, am avut onoarea de a fi vizitați de Juraj Melioris, consilier economic și locțiitor al ambasadorului Republicii Cehe la București, alături de doamnele Marina Jarmolowicz, managerul de dezvoltare afaceri al companiei MZ Liberec – producătorul acestor dispozitive și Oana Maria Dumitrașcu, CEO Medical Gazplus – compania care instalează și asigură mentenanța acestor dispozitive medicale în România, inclusiv pentru SJU Buzău”, transmite unitatea medicală.

 

Oaspeții, care au dorit să ofere, astfel, o garanție în plus a calității dspozitivelor medicale furnizate și instalate la Buzău, au fost întâmpinați de echipa managerială a SJU Buzău – ec. Claudiu Damian, manager, dr. Ștefania Manolescu, director medical și as. med. Luminița Turcu, director de îngrijiri, după care a avut loc o prezentare a unor dispozitive medicale, urmată de vizitarea a două secții din spital, respectiv, Cardiologie și Chirurgie Generală.

Sunt onorat că astăzi am avut oaspeți de seamă ai Ambasadei Republicii Cehe la București, care, împreună cu reprezentați ai firmelor MZ Lizerec și Medical Gazplus, au ajuns la SJU Buzău. Apreciez interesul pe care l-au manifestat pentru spitalul nostru și dorim ca pe viitor să continuăm proiectele pe care le-am început, având în vedere că o parte din rampele de oxigen care au fost înlocuite pe secții, prin acest proiect demarat prin fonduri europene, am avut surpriza să constatăm la momentul înlocuirii acestora, că au avut aceeși proveniență și au rezistat atât de mult timp, din anul 1997, când au fost montate, fapt ce denotă calitatea și durabilitatea acestora”, a precizat ec. Claudiu Damian, managerul SJU Buzău, subliniind că MZ Liberec, fondată în 1958, proiectează, produce, furnizează și instalează sisteme de distribuție a gazelor medicale în întreaga lume.

 

Potrivit managerului SJU Buzău, modernizarea rețelei de gaze medicale este, de fapt, o parte a unui proiect mai amplu, prin care se modernizează și rețeaua electrică și de avertizare la incendii, pe care unitatea medicală îl implementează.

„Pe lângă instalațiile electrice și cele de gaze medicale, vom avea instalații moderne de detectare și avertizare în cazul depășirii anumitor concentrații de substanțe, în atmosfera din saloanele unității medicale, acestea constituind un element esențial în asigurarea siguranței pacienților și a personalului medical. Detectoarele de fum, temperatură sau monoxid de carbon asigură gestionarea riscurilor de incendiu, iar detectoarele de oxigen asigură monitorizarea calității aerului. O concentrație prea mică a oxigenului duce la tulburări medicale, iar o concentrație prea mare, de peste 23%, prezintă în sine un risc ridicat pentru sănătate, dar totodată crește pericolul de explozii și favorizează întreținerea incendiilor”, a explicat managerul Claudiu Damian.

 

Ulterior, împreună cu managerul SJU Buzău, oaspeții s-au deplasat la Consiliul Județean Buzău, în subordinea căreia funcționează cea mai mare unitate sanitară cu paturi din județ unde s-a discutat, între altele, despre posibilitățile îmbunătățirii actului medical la cel mai mare spital din județ.

„Am fost onorați să primim, astăzi, vizita domnului Juraj Melioris, consilier al Ambasadei Republicii Cehe în București, locţiitorul ambasadorului, împreună cu dna. Marina Jarmolowicz, manager dezvoltare al companiei Mz Liberec și dna. Oana Maria Dumitrașcu, CEO Medical Gazplus. Delegația a fost însoțită de domnul Claudiu Damian, managerul SJU Buzău, căruia i-am mulțumit pentru preocuparea permanentă de a consolida relațiile de cooperare cu partenerii SJU. În urma unei vizite la Spitalul Județean de Urgență Buzău și a unor prezentări despre dispozitive medicale de ultimă generație, la sediul Consiliului Județean Buzău am avut ca temă principală de dezbatere posibilitatea îmbunătățirii actului medical la SJU Buzău cu ajutorul tehnologiilor moderne”, a declarat, după plecarea oaspeților, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Necesitatea modernizării instalațiilor electrice și de gaze medicale în spitalele din România a fost abordată de autoritățile centrale în anul 2020, după explozia din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț, unde zece oameni au murit și un medic a fost grav rănit și după criza pandemiei COVID, când s-a constatat că rețelele electrice și de fluide medicale nu fac față necesităților. Atunci, în urma unei întâlniri între președintele Klaus Iohannis și reprezentanții Guvernului Orban, s-a stabilit că este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicale și a instalațiilor electrice din spitale, precum și o regândire a instrumentelor financiare și legislative ce reglementează activitatea de service și mentenanță a aparaturii din unitățile sanitare, stabilindu-se că fondurile europene reprezintă cea mai bună soluție de finanțare.

În plus, șeful statului a cerut „Ministerului Sănătăţii şi experţilor o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice”, preciza, atunci, Klaus Iohannis, care a subliniat că se impune o mai bună implicare a inginerilor medicali în activitatea spitalicească.

 

În 2021, Guvernul Cîțu anunța că spitalele au la dispoziție 50 de milioane de euro, din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru creșterea siguranței pacienților în spitale. „50 milioane euro fonduri nerambursabile se vor îndrepta către spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar public din România, aflate în subordinea, autoritatea sau coordonarea MS sau altor ministere cu rețea sanitară proprie, a consiliilor județene și locale ori a ASSMB, pentru investiţii care să asigure susţinerea structurilor care utilizează fluide medicale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi a structurilor mari consumatoare de energie electrică”, anunța Ministerul Sănătății.

În aceste proiecte puteau fi incluse instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală şi de detectare semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, astfel încât să crească gradul de securitate la incendii și puteau fi reabilitate, modernizate şi extinse infrastructurile electrice, de ventilare şi tratare a aerului, precum şi infrastructurile de fluide medicale.

 

Cum, însă, în România totul merge cu încetinitorul, mai ales atunci când licitațiile sunt centralizate, abia la începutul lunii august 2023 și după mai multe incendii / explozii din mai multe spitale din țară, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că dintre cele 300 de spitale evaluate din punct de vedere al reţelelor electrice şi de gaze medicale, doar 21 și-au reabilitat aceste reţele, prin programul MIPE, valorificându-se doar o parte infimă din cele 50 de milioane de euro disponibile.

Acest prim proiect s-a încheiat, cele două componente puteau beneficia de un buget maximum de 2.150.000 de euro. Aceşti bani au fost deja utilizaţi, au fost refăcute integral rețelele electrice şi sistemele de securitate la incendii în 14 spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi 7 spitale aflate în subordinea autorităţilor locale, cu un total de 150 milioane lei, plus alte 185 milioane lei alocați anul acesta, pentru unități aflate în subordinea Ministerului Sănătății, autorităților locale și Servicii Județene de Ambulanță. Aceste reparaţii capitale au inclus şi reabilitarea reţelelor electrice şi de gaz”, explica ministrul Rafila, menționând că reabilitarea rețelelor electrice și de gaze medicale din spitale va continua, iar în acest scop se vor accesa 384 milioane de euro, prin programe regionale, în care a fost inclus și Spitalul Județean de Urgență Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*