Încă trei bebeluși din România, salvați la clinica italiană San Donato

28 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia se aflau în stare critică și au fost transportați cu un avion închiriat de o fundație înființată anul trecut.

 

De câțiva ani clinica San Donato din Italia constituie ultima speranță pentru familiile multor copii români cu probleme cardiace grave, care nu pot fi tratați în țară în lipsa locurilor, a dotărilor necesare și a specialiștilor. Medicii de la clinica italiană și-au adus o importantă contribuție în dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pediatrice în România odată cu parteneriatul demarat cu spitalul Marie Curie și extins apoi și cu alte spitale din țară. Aceștia au operat în țară împreună cu medicii români, asigurându-le totodată acestora stagii de pregătire în Italia, unde au fost operați alți copii din România care aveau nevoie urgentă de aceste intervenții chirurgicale ce nu puteau fi efectuate în țară.

Și în prezent, medicii italieni continuă să colaboreze cu colegii din România și să se implice în salvarea pacienților pe care aceștia nu îi pot trata în țară din lipsa fondurilor și a dotărilor necesare. Săptămâna aceasta alți tei copii români cu vârste cuprinse între 13 zile și 6 luni au primit o nouă șansă la viață la clinica din Italia, cu largul concurs al unei echipe de trei medici din țară și al asociației Blondie, care a suportat costurile transportului cu un avion închiriat.

Cei trei copii sufereau de afecțiuni cardiace grave și necesitau intervenții chirurgicale de urgență, care nu au putut fi efectuate în România, din motivele enumerate mai sus. Aceștia erau intubați și ventilați mecanic, iar singura modalitate de transport care nu le punea și mai mult viața în pericol era pe calea aerului.

 

În acest sens, asociația Blondie s-a ocupat cu formalitățile pentru închirierea unui avion privat, achitând și costurile aferente transportului celor trei pacienți. Din echipa de medici care i-a însoțit pe aceștia în Italia s-a numărat și medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-născuţi a Spitalului Marie Curie, pentru care astfel de misiuni au devenit deja o obișnuință. La jumătatea acestei luni, acesta a anunțat public faptul că secția pe care o conduce rămăsese fără fonduri de o lună, iar toate demersurile făcute pe lângă autorități în acest sens rămăseseră fără răspuns. La acel moment, medicul preciza că 25 de copii erau în așteptarea unor intervenții vitale, iar alți 30 deja muriseră înainte e a se elibera un loc pentru ei în secția specială de Terapie Intensivă. Ulterior, Ministerul Sănătății a alocat de urgență 800.000 de lei pentru secția respectivă, sumă suficientă până la finele acestui an.

Adelina Toncean, fondatoare asociației Blondie spune că acesta a fost cel de-a 20-lea zbor realizat anul acesta, iar până la acest moment au fost salvați 28 de copii și trei adulți care au beneficiat astfel de transport de urgență către clinici din Italia, Germania, Elveţia, Austria, Franţa şi Spania.

 

Aceasta a mai precizat că, anul trecut, când a pus bazele asociației, nu își închipuia că va ajunge să organizeze zboruri medicale care fac diferența între viață și moarte, însă perspectiva i s-a schimbat total în luna martie, odată cu declanșarea pandemiei. „În martie anul acesta, în timpul stării de urgență, au ajuns la noi nişte părinţi disperaţi, al căror copil urma să fie externat dintr-un spital din Italia şi nu existau zboruri cu care să se întoarcă acasă. Am decis să ajutăm atunci şi nu ne-am mai oprit. Costul total al curselor aeriene efectuate până în prezent este de circa 255.000 de euro, cei mai mulţi bani provenind din donaţii individuale. Săptămâna aceasta vom realiza trei astfel de zboruri şi, chiar dacă nu ştim acum cu ce o sa le plătim, nu ne dăm bătuţi, la fel cum nici aceşti copii şi părinţi nu se lasă învinşi de boală”, a declarat aceasta.

Astfel, odată cu izbucnirea pandemiei, asociația a început să aducă acasă, cu avioane închiriate, copiii rămaşi blocaţi în spitale din Europa din cauza suspendării curselor aeriene de linie. Primul zbor a fost în data de 27 martie, din Milano, iar ulterior asociaţia a dus cu avionul în străinătate copii care aveau nevoie de intervenţii medicale urgente, ce nu puteau fi făcute în România. Avionul care a efectuat ultimul transport, al celor trei copii, a revenit în țară aducând la bord un alt copil de o lună și jumătate care a fost deja operat la Milano în urmă cu o lună, ajungând aici tot cu o aeronavă plătită de asociație.

 


Adaugati un comentariu


 

*