Serviciile medicale vor fi validate printr-un cod primit de pacient prin SMS
Validarea serviciilor medicale nu va mai fi posibilă, în curând, decât dacă medicul le va putea confirma printr-un cod primit de pacient prin SMS, pe care îl va primi de fiecare dată când îi sunt folosite datele, în sistem.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, spune că va demisiona din funcție dacă nu va reuși digitalizarea sau realizarea unui nou sistem informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Subliniind că noul sistem, care ar trebui să intre în funcțiune în decembrie 2026, presupune o platformă informatică pentru cardurile de sănătate, care va monitoriza serviciile medicale și va urmări mai bine traseul pacientului, dar și al medicului dintr-o unitate sanitară.
„Prin PNRR, Ministerul Sănătăţii beneficiază de 400 de milioane de euro pentru digitalizare, în sănătate. Cea mai importantă componentă este digitalizarea sau realizarea unui nou sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, acel aşa-numit PIAS. (…) La învestirea în funcţia de ministru am fost întrebat de către un coleg parlamentar dacă îmi dau demisia dacă acest sistem nu se face şi aici vă spun: da, îmi dau demisia dacă sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu se realizează, pentru că ăsta ar fi un eşec al tuturor”, a afirmat Alexandru Rogobete, duminică, la Digi24.
Referitor la cardurile de sănătate, ministrul a spus că se discută, fie „să existe o aplicație de pe telefon cu cod QR, care să poată fi scanat și automat accesat”, fie integrarea cardului de sănătate în noile cărți de identitate cu cip, variantă care, în opinia sa, este mai plauzibilă.
Ministrul Sănătății a menționat că noul sistem informatic al CNAS va permite eficientizarea activității și o mai bună monitorizare a serviciilor acordate de medici, dar vine şi cu un modul pentru pacient, care îi va permite acestuia să-și acceseze istoricul medical și alte informații, dintr-o platformă online și de pe telefonul mobil.
Va fi astfel ușor de urmărit „traseul CNP-ului, traseul pacientului, dar și traseul medicului dintr-o unitate sanitară. Vine cu dosarul electronic, vine cu rețeta electronică și vine cu un modul pentru pacient. Pacientul își poate accesa anumite date medicale, istoricul medical și așa mai departe dintr-o platformă atât în platformă web, cât și în platformă mobilă, pe telefonul mobil”, a explicat Rogobete.
Ministrul a menționat că, în scurt timp, „se va introduce validarea prin SMS a serviciului medical, aşa cum este la bancă. Aţi văzut că, la bancă, atunci când realizaţi o operaţiune financiară, vi se confirmă”. Practic, în momentul în care medicul introduce datele pacientului în sistem, acesta va primi un cod prin SMS, pe care medicul va trebui să-l introducă în sistem, pentru a i se putea valida serviciul medical.
Ministrul Rogobete a subliniat că măsura vizează medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate și are rolul de a crește transparența și a preveni fraudele din sistemul sanitar, având în vedere că, în trecut, au fost identificate cazuri în care CNP-urile unor pacienţi care nu beneficiaseră de servicii medicale fuseseră folosite de către unii medici pentru a deconta servicii fictive, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Au existat, anul trecut, dacă nu mă înşel, sau acum doi ani, nu vreau să greşesc, câteva discuţii, inclusiv în spaţiul public, identificate de Casă (CNAS- n.r.), în care au fost decontate servicii medicale fictive… pacienţii nu erau în cabinetul medicului specialist din ambulatoriu sau la medicul de familie, dar serviciile au fost decontate pe acel CNP”, a afirmat Alexandru Rogobete.
Acesta a precizat că implementarea tehnică a noului sistem de validare este în curs, iar primele teste vor începe în lunile următoare. În acest fel, serviciile medicale nu vor mai putea fi validate în absenţa codului de confirmare pe care pacientul îl va primi prin SMS, iar medicii nu vor mai putea deconta servicii medicale pe care nu le acordă în realitate.
Potrivit ministrului, prejudiciile generate de aceste fraude pot ajunge la milioane de euro, existând cazuri în care statul a plătit sume importante pentru servicii care nu au existat niciodată. În opinia sa, bugetul asigurărilor sociale de sănătate este extrem de vulnerabil la fraudele prin decontări fictive de servicii medicale (servicii la domiciliu neefectuate, consultații inexistente) sau decontări frauduloase de medicamente sau dispozitive medicale.
Problema concediilor medicale fictive este, de asemenea, o prioritate asumată de actualul ministru al Snătății, după ce a descoperit că fix înainte și după sărbătorile legale, rata concediilor medicale se mărește de zece ori și că acestea costă statul aproximativ 1,5 miliarde de lei.„Eu nu pot să accept să luăm de la gura bolnavului acești bani, ca să plătim concediile unor oameni care nu au găsit altă variantă de a pleca în vacanță, de exemplu”, a punctat ministrul.
„După ce vom avea raportul final al corpului de control și vom vedea cifrele, cu siguranță că anumite practici vor ajunge în zona justiției. Sunt obligat de lege să facă acest lucru, în primul rând. Dar mai important decât a găsi vinovații cred că este ca în urma acestui control să găsim soluții administrative astfel încât acest fenomen să se reducă. Nu sunt naiv și nu cred că în șase luni de zile o să dispară cu totul concediile medicale fictive. Este imposibil de redus la zero acest fenomen”, a punctat ministrul Rogobete.