A fost inaugurata Sectia de Cardiologie de la „Marie Curie”

10 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Urmeaza inaugurarea sectiei de cardiochirurgie. Primele operatii pe vor fi facute pana la sfarsitul acestei luni, de medicii italieni. Pana la scolirea propriilor specialisti ai spitalului, inimioarele copiilor internati la Marie Curie vor fi salvate de medici din Targu-Mures si din Italia.

 

Inaugurare (Foto - Inima copiilor)

Inaugurare (Foto – Inima copiilor)

Complet renovata si dotata cu aparatura urltramoderna, Sectia de Cardiologie a Spitalul „Marie Curie” din Capitala poate interna din nou copii. In 2011, spatiul a fost dezafecatat, iar medici au fost angajati abia un an mai tarziu. Este singura sectie de cardiologie cu internare din Bucuresti, dedicata exclusiv copiilor. Are patru saloane cu zece paturi, un cabinet pentru consultatii, o sala de tratamente si anexele necesare. In Bucuresti vin pentru diagnosticare copii din toata tara, care la nevoie pot fi internati pentru investigatii amanuntite sau echilibrare cardiaca.

Medicii cardiologi Alin Niculescu, Eliza Cinteza si Cristina Filip au evaluat si diagnosticat de la inceputul acestui an, peste 4.000 de copii, iar 300 dintre ei au fost internati pentru investigatii amanuntite. Au fost descoperite malformatii congenitale la 800 de copii, iar pentru 200 s-a stabilit ca este nevoie urgenta de o operatie. „Exista dotari la nivel european, avem echipamente noi. Este o sectie de cardiologie pediatrica cu internare nou-nascuti si sugari care  se adreseaza acestei patologii in continua crestere, un segment de varf, atat din punct de vedere clinic cat si din punct de vedere chirurgical”, a declarat dr. Alin Nicolescu, seful sectiei.

Proiectul, care a costat 55 de milioane de euro, a fost finantat de ING Asigurari de Viata (25.000 de euro), Linde Gaz (20.000 de euro), restul fiind contributia Asociatiei „Inima Copiilor”.

 

Sectia Cardiologie (Foto - Inima copiilor)

Sectia Cardiologie (Foto – Inima copiilor)

Este primul pas. Aici va fi triajul”, spune managerul Spitalului „Marie Curie”, Daniel Buzatu, care promite ca in doua-trei saptamani se va deschide si Sectia de Cardiochirurgie a spitalului, un proiect ambitios demarat in 2009.

Amenajata pe o suprafata de 750 de mp, cu doua sali de operatii si cel mai performant angiograf din tara, in cursul saptamanii viitoare „sectia va mai fi dotata cu 10 monitoare cu statii centrale de monitorizare, iar un ecograf foarte performant a sosit deja”, spune reprezentantul Asociatiei Inima Copiilor, Alexandru Popa.

 „In acest moment nu avem medici angajati pe chirurgie cardiovasculara. Este foarte greu sa gasim persoane specializate pe acest domeniu. Am inceput un program de scolire a medicilor nostri in strainatate, care se va finaliza in doi-trei ani. Urmeaza sa plece la specializare in strainatate prima echipa ATI, formata din patru persoane, si o echipa pentru blocul operator, formata din sase persoane. Ministerul Sanatatii are un program semnat cu Italia si vom incepe sa operam cu medicii din Italia. Pana la sfarsitul anului estimam ca vor fi operati in jur de 20-30 de copii”, a declarat Daniel Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie”, mentionand ca pana la sfarsitul acestei luni va avea loc prima operatie pe inima la copii.

In total, pentru ca aceasta sectie sa devina functionala este nevoie de 91 de persoane – medici, asistente, infirmiere.

 

Cardiologie Marie Curie (Foto- Inima coliilor)

Cardiologie Marie Curie (Foto- Inima coliilor)

Ministerul Sanatatii a semnat, in luna august, un parteneriat cu Clinica „San Donato” din Italia, care urmeaza sa trimita medici la „Marie Curie” pentru a efectua operatii pe cord la copii, pana la scolirea medicilor romani.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca va initia procedurile pentru infiintarea, la Targu Mures, a unui centru-pilot de pregatire in domeniul chirurgiei cardiace la copii, care sa pregateasca specialisti atat pentru Spitalul Marie Curie din Bucuresti, cat si pentru centre ca Iasi si Timisoara.

Nicolaescu sustine ca centrul de la Targu Mures va fi cel care „ne va ajuta sa pregatim in continuare medici specialisti in domeniu, pentru celelalte centre din tara, pe care le vom dezvolta in urmatorii ani, la Iasi si la Timisoara”.

Potrivit lui Nicolaescu, in urmatorii doi ani, vor exista specialisti la nivelul de competenta cerut de normele medicale.

Pana atunci, in acordul parteneriatului pe care l-am facut cu clinica din Italia, odata la 6 luni, o echipa italiana, impreuna cu cei pe care noi ii pregatim la ei, vor veni si vor face cateva operatii la „Marie Curie”. iar in felul acesta vom incepe sa utilizam infrastructura pe care o avem la acest spital”, a precizat Eugen Nicolaescu.


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*