Cea mai moderna sectie de terapie intensiva pentru nou-nascuti din Estul Europei, inaugurata la Spitalul „Marie Curie”

26 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Sectia a necesitat o investitie de peste 2,1 milioane de euro. La inceputul lunii septembrie, acelasi spital inaugura Sectia de Cardiologie Pediatrica, o investitie de 55 de milioane de euro, iar la sfarsitul aceleiasi luni, Departamentul de Cardiochirurgie Pediatrica, in care s-au investit 4,2 milioane de euro.

 

Dr. Catalin Cirstoveanu, sef sectie

Dr. Catalin Cirstoveanu, sef sectie

Inimioarele copiilor din Romania au, de acum, mai multe sanse sa fie salvate, reparate si facute sa bata asa cum trebuie. Incepand de astazi, Romania dispune de cea mai moderna sectie din sud-estul Europei, destinata Terapiei Intensive pentru nou-nascuti, sectie ce functioneaza in cadrul spitalului „Marie Curie” din Capitala. Este vorba despre vechea sectie cu aceeasi destinatie, dar care a fost modernizata printr-o investitie ce depaseste 2,1 milioane de euro.

Astfel, in timp ce vechea sectie dispunea de 11 paturi si o suprafata de 190 de metri patrati, dupa modernizare, suprafata acesteia s-a extins la 1.600 de metri patrati, iar capacitatea a crescut la 27 de paturi.

Dupa cum a declarat, la inaugurare, dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei, principala problema a medicilor de aici era lipsa de spatiu, din cauza careia numerosi copii erau respinsi la internare, neexistand efectiv locuri pentru ei in cadrul sectieie de terapie intensiva. Numarul copiilor respinsi la internare intr-un an era aproape egal cu cel al nou-nascutilor tratati, respectiv 200.

 

Terapie nitensiva nou-nascuti

Terapie nitensiva nou-nascuti

Diferenta intre sectia modernizata si cea care functiona in cadrul spitalului, inainte de a fi demarata investitia, este una ca de la cer la pamant, spun specialistii. Noua sectie dispune de incaperi individuale pentru fiecare pacient, dotate cu gaze medicale, climatizare si monitorizare individuala, spatii speciale pentru parinti, un spatiu de training, spatii pentru personalul medical, pentru consilierea psihologica a parintilor, precum si sali de consultatie.

Sectia de terapie intensiva nou-nascuti de la spitalul Marie Curie avea si are in continuare cele mai bune rezultate si cea mai mica rata de mortalitate neo-natala din tara, apropiindu-se de media din centrele europene de prestigiu. Inainte reuseam sa tratam, anual, aproximativ 200 de nou-nascuti sau copii nascuti prematur cu boli, malformatii sau traumatisme diverse. Insa din cauza lipsei de spatiu, eram nevoiti sa refuzam tot atatia copii de la internare, ceea ce pentru multi insemna lipsa unei sanse la viata. De aceea, extinderea sectiei de terapie intensiva nou-nascuti era absolut necesara. Am reusit sa construim cea mai moderna sectie din Sud-Estul Europei si sunt foarte mandru de aceasta reasezare unica in Romania” a declarat medicul Catalin Cirstoveanu.

 

terapie 2Exista si o statie de telemedicina ce permite transmiterea de imagini video si parametri medicali in timp real pentru urmarirea semnelor vitale ale pacientilor. Aceasta este o premiera tehnologica pentru spitalele din Romania si permite accesul facil si securizat la datele medicale de la distanta. Astfel, medicii au posibilitatea sa observe de la distanta starea pacientilor, chiar si medicii din alte tari putandu-i vedea si monitoriza pe pacienti prin intermediul unei conexiuni 4G sau 3G. Solutia de telemedicina cuprinde si un car de teleprezenta, care se deplaseaza autonom in orice loc din sectie si spital si poate face transmisiuni de voce si date oriunde in lume. Carul poate fi conectat la un ecograf sau la un computer pentru a transmite in mod securizat datele pacientilor sau imagini ale acestora, iar medicii care lucreaza pe sectie sunt echipati cu tablete pentru monitorizarea permanenta a pacientilor.

Investitia totala in constructia si amenajarea noii sectii este de 2.165.000 de euro, dintre care doar 150.000 de euro reprezinta contributia spitalului. Cea mai mare contributie, respectiv 1,4 milioane de euro, au fost aportul Fundatiei „Vodafone” Romania, la care se adauga donatii adunate prin SMS de Asociatia „Inima Copiilor”, care a contribuit astfel cu 615.000 de euro.

 

In urma cu un an, aici era doar un santier

In urma cu un an, aici era doar un santier

La inceputul lunii septembrie, la „Marie Curie” a fost inaugurata o sectie ultramoderna de Cardiologie, singura din Bucuresti dedicata exclusiv copiilor. Proiectul, care a costat 55 de milioane de euro, a fost finantat de ING Asigurari de Viata (25.000 de euro), Linde Gaz (20.000 de euro), restul fiind contributia Asociatiei „Inima Copiilor”.

Inainte de sfarsitul lunii a fost ianugurat Departamentul de Cardiochirurgie Pediatrica al Spitalului de copii „Marie Curie” a fost amenajat si dotat in urma unei investitii totale de aproximativ 4.200.000 de euro, din care: aproximativ 1.500.000 de euro din donatii publice stranse de Asociatia „Inima Copiilor”, aproximativ 2.300.000 euro oferiti de Ministerul Sanatatii pentru aparatura medicala, restul sumei provenind din alte donatii si sponsorizari catre unitatea sanitara.

In cadrul Programului de Dezvoltare a Chirurgiei Cardiovasculare Pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Clinica „San Donato” din Milano – Italia si Fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo, pe 23 septembrie, doua fetite de 4 si, respectiv, 5 ani au fost primii pacienti ai medicilor italieni, care le-au oferit o noua sansa la viata. Interventiile sunt realizate, deocamdata, voluntar, in cadrul unei misiuni umanitare anuntata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, inca din luna august, de medici din Italia si din Germania, dar si de specialisti in cardiochirurgie pediatrica de la Institutul Inimii din Targu Mures. Peste 2-3 ani, dupa specializarea unor medici romani in Italia, spitalul va avea propriile echipe ce chirurgi cardiovasculari si specialisti in Anestezie si terapie intensiva pediatrica.

 


Categorii: Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*