Secția de terapie intensivă neonatală de la Marie Curie se extinde

23 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Fundația Vodafone a demarat un nou proiect, a cărui valoare estimată este de 3,4 milioane de euro, după ce extinderea și modernizarea efectuată în urmă șase ani a atins capacitatea maximă, iar listele de așteptare au început din nou să crească.

 

În urmă cu șase ani, la spitalul de copii Marie Curie din Capitală, era inaugurată cea mai modernă secție de terapie intensivă pentru nou-născuți din Sud-Estul Europei, în urma unei investiții ce a depășit 2,1 milioane de euro. Vechea secție s-a extins de la o suprafață de 190 la 1.600 de metri pătrați, iar numărul paturilor a crescut de la 11 la 27. O astfel de investiție era necesară, întrucât în lipsa paturilor și a spațiului, numărul copiilor respinși la internare pe parcursul unui an ajunsese să fie egal cu cel al copiilor tratați, adică circa 200 de pacienți.

Datorită implicării fundației Vodafone și a asociației Inima copiilor, secția a fost extinsă și modernizată, fiind adusă la cele mai înalte standarde din Sud-Estul Europei.

Aici ajung cele mai grave cazuri din țară, iar prin această investiție se poate spune că a fost salvată viața multor copii veniți pe lume cu probleme grave de sănătate. În tot acest timp, numărul pacienților a crescut, iar la acest moment s-a ajuns din nou la situația de acum șase ani, capacitatea secției devenind insuficientă, în raport cu numărul de pacienți. Secția și-a atins capacitatea maximă și au apărut din nou listele de așteptare, astfel că fundația Vodafone a decis să demareze un nou proiect de extindere a acesteia, lansat în cadrul galei anuale pe care fundația a organizat-o săptămâna aceasta, valoarea estimată a investiției fiind de 3,4 milioane de euro.

 

Angela Galeta

Fundația Vodafone va aloca 1,5 milioane de euro pentru acest proiect, urmând să desfășoare și o serie de campanii de atragere de fonduri suplimentare, pentru a completa suma de care este nevoie. Totodată, fundația va asigura managementul proiectului, care urmează a se finaliza peste doi ani.

În cadrul galei, care a avut loc marți, Angela Galeţa, directorul fundației, a declarat că „se împlinesc şase ani de la inaugurarea secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Marie Curie şi am ajuns din nou în situaţia de a avea liste de aşteptare la internare. Aici vin cele mai grave cazuri din ţară, iar secţia şi-a atins capacitatea maximă şi are nevoie să fie extinsă. Ne vom folosi de experienţa câştigată în proiectele anterioare şi ne vom uni forţele cu alţi finanţatori pentru a finaliza cu succes acest proiect pentru a le oferi nou-născuţilor cu probleme grave de sănătate o şansă la supravieţuire. Avem nevoie de ajutorul altor companii responsabile pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, prin urmare le invităm să se alăture demersului nostru”.

 

Dr. Catalin Cirstoveanu – Gala

Aceasta explicat că lucrările vor fi de o mai mare amploare decât cele din urmă cu șase ani, urmând a se construi pe o suprafață de  2.100 de metri pătraţi, distribuiţi pe trei niveluri, cu o zonă suplimentară de terapie intensivă, o zonă suplimentară de post-terapie, spaţii extinse pentru cazarea părinţilor.

Totodată, se va extinde banca de lapte matern, se va realiza o farmacie clinică în cadrul secţiei şi se va crea un centru de excelenţă pentru formarea continuă a personalului medical din secţiile de terapie intensivă, neonatologie şi pediatrie din întreaga ţară.

În cadrul galei în care a fost lansat noul proiect, medicul Cătălin Cîrstoveanu a primit Trofeul Binelui la categoria Sănătate, ca recunoaștere a contribuției deosebite aduse de acesta în cadrul programelor fundației Vodafone, dar mai ales pentru că se asigură că cei mici se fac bine la Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Marie Curie, pe care o coordonează.

La ceeași categorie au mai fost nominalizate Elena Tănase – Asociația React, dr. Mihaela Vlăiculescu – președinte Asociația Sprijin pentru Diabet, Alina Țiplea și Daniela Staicu – Asociația Merci Charity Boutique.

 

În perioada 2017-2019, în parteneriat cu asociaţiile Dăruieşte Aripi, Inima Copiilor și a Fundației pentru copii Ronald McDonald, fundaţia Vodafone a modernizat și Compartimentul de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Constanţa, unde s-a muncit mai bine de 8.000 de ore și s-au investit peste 2,1 milione de euro pentru a se realiza un spatiu de îngrijire la standarde europene.

Atât secția de la spitalul Marie Curie, cât și cea de la Constanța, au fost dotate cu sisteme performante de telemedicină. Fiecare salon este dotat cu o cameră de supraveghere, care, în caz de urgenţe, poate face zoom pe monitoarele de funcţii vitale montate la patul pacientului. Soluţiile de telemedicină permit transmiterea securizată de imagini şi parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanţă a semnelor vitale ale pacienţilor şi organizarea de videoconferinţe.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*