A IX-a editie a Universitatii de Vara „V. Voiculescu”, un regal stiintific

14 mai 2012 | 0 comentarii |

O noua editie a Universitatii de vara „Vasile Voiculescu” , manifestare stiintifica medicala care si-a deschis portile in urma cu noua ani, a avut loc, in acest week-end, in aceeasi locatie exclusivista de la „McPietroasa” – Poiana Pinului. Un eveniment elitist, cu aceeasi tinuta academica din fiecare an, cea de-a IX-a editie a cursurilor postuniversitare din aceasta vara se desfasoara sub egida Colegiului Medicilor Buzau, Institutului de Medicina Familiei si a Societatii de Medicina Familiei Buzau.

Prima sesiune, desfasurata in perioada 11 – 13 mai, a fost un regal stiintific. Prof. univ. dr. Xenia Patras, conf. univ. dr.  Cristian Tudose, dr. Vlad Sainciuc si, bineinteles, amfitrionul evenimentului, dr. Valeriu Bistriceanu, presedinte Fundatiei „V. Voiculescu” sub patronajul careia a fost infiintata si se desfasoara Universitatea de Vara cu acelasi nume, au reusit nu numai sa capteze atentia numerosilor participanti, ci mai ales sa starneasca un interes deosebit fata de studiile, cercetarile si noutatile medicale abordate in cadrul cursurilor si conferintelor sustinute.

 

Medicina alternativa, intre exclusivism si complementarism

Cursurile Universitati de Vara  din acest an au fost deschise, evident, dupa primirea invitatilor si urarile de bun venit ale amfitrionului evenimentului, prof. dr. Valeriu Bistriceanu, de medicul si ziaristul din Republica Moldova, dr. Vlad Sainciuc.

Acesta a prezentat studii de caz si aprecieri clinice asupra modului in care actioneaza terapiile alternative – naturiste asupra anumitor boli si bolnavi, cu „rezultate miraculoase”, explicand ca medicina alopata (traditionala) „se axeaza de obicei pe tratarea simptomelor unei boli, in timp ce dezechilibrele care au dus la aparitia bolii sunt ignorate”. Recunoscand ca „si medicina alopata are meritele ei incontestabile”, dr. Sainciuc a incercat sa arate ca „terapiile alternative (acupunctura, auriculopunctura, presopunctura, terapia cranio-sacrala, terapia florala Bach, terapia prin muzica, biorezonanta, aromaterapia, fitoterapia, apiterapia, mineraloterapia, dietoterapia, kiropractica, Reiki, terapia cu factori naturali, terapia cu suplimente nutritive) si-au dovedit eficienta inca din antichitate, iar astazi sunt mai necesare ca niciodata, reusind sa vindece acolo unde terapia clsica nu mai da rezultate”, mentionand insa ca nu recomanda aceste terapii exclusiv, ci in completare la cele alopate.

Manifestand anumite rezerve fata de modul in care dr. Saiciuc a apreciat efectul terapiilor alternative, respectiv naturiste, prof. univ. dr. Xenia Patras a explicat din alta perspectiva efectele descrise de acesta, prezentand rezultatele unor studii si cercetari stiintifice privind „interferentele aliment-medicament, suplimentele alimentare, fitoterapia versus produsele naturiste, alimentul ca medicament si carentele alimentare, obiceiurile alimentare si carcinogeneza, precum si raspunsul individualizat la factorii xenobiotici alimentari – nutrigenomica.

 

Nutraceuticele, intre hrana si leac

Hrana sa va fie leac si leacurile sa va fie hrana, cu aceasta fraza memorabila a lui Hipocrate, parintele medicinii, si-a inceput discursul temei „Nutraceuticele – alimente medicamente”, abordata in cadrul manifestarii stiintifice de la Poiana Pinului, prof. univ. dr. Xenia Patras, unul dintre primii si cei mai statornici colaboratori ai Universitatii de Vara „V. Voiculescu”.

Prof. dr. Xenia Ptras a explicat, in limbaj academic, dar accesibil si neavizatilor, ca numeroasele produse cunoscute pentru valoarea lor profilactica reprezinta, de fapt, concretizarea acestei maxime din antichitate, iar consumul lor sub forma de alimente le califica drept functionale. Utilizate ca ingrediente alimentare sau sub forma de capsule ori pudre (asa-zisele alimente nutritive) ele sunt numite generic, oarecum ciudat, „nutraceutice”.

Domeniul in care alimentele functionale si nutraceuticele sunt analizate ca organisme nemodificate genetic, capabile sa se localizeze la nivelul moleculelor fara a exista un transfer de gene, a fost prezentat de dr. Patras ca unul de mare actualitate, in care marele avantaj este acela ca mobilizeaza cercetatori si specialisti cu competente multidisciplinare (stiinte, tehnologii alimentare, horticultura, zootehnie, nutritia umana) si cercetatori din universitatile in care „genetica” este obiect de studiu, precum si din spitalele universitare sau alte organizatii stiintifice. „Fiecare in parte si toti, impreuna, au de raspuns la aceeasi intrebare: Ce se poate face si ce trebuie facut cu molecula din nutraceutice?”, a punctat profesorul, in introducerea cursului pentru care s-a manifestat un interes deosebit.

 

De la „Droguri”, la „Medicina necesara”

Acelasi interes crescut din partea participantilor a starnit si cursul despre „Droguri”, in care a fost explicata atat semnificatia pozitiva (ca medicament) cat si cea nociva (ca stupefiant) a cuvantului, precum si felul in care acestea actioneaza asupra organismului uman, sustinut de prof. dr. Xenia Patras.

Cadrul gnoseologic, Clasificarea drogurilor si Efectele pricipalelor stupefiante, Motivatia consumatorului de droguri, Opiul si derivatii acestuia, Amfetaminele, Canabisul, LSD, Ecstasy, Alcoolulul, Cafeina, Nicotina si Etnobotanicele au fost principalele capitole ale cursului pe care dr. Patras l-a prezentat ca rezultat al propriilor cercetari coroborate cu rezultatele obtinute de alte personalitati stiintifice din domeniu.

Extrem de actuala si de mare interes s-a dovedit si tema abordata de conf. univ. dr. Cristian Tudose, care a incercat sa argumenteze stiintific „abuzul de investigatii medicale, polipragmazia si cheltuielile exorbitante pe care le presupun aceste practici in medicina, in detrimentul nevoilor reale ale pacientilor”.

Cate medicini avem; Spitalizari nenecesare; Superinvestigatia; Necesitatea si abuzul in consultatiile interclinice; Folosirea incorecta a medicamentului – polipragmazia,  superscriptia;  Medicina inductiva; Chirurgia nenecesara – chirurgia estetica; medicina integrativa si Moartea prin medicina  s-au dovedit tot atatea argumente pentru ca participantii la curs sa manifeste un interes deosebit fata de subiectele dezbatute de dr. Tudose.

„Alimentatia gravidei si femeii care alapteaza” a fost o alta tematica de mare interes abordata de prof. dr. Xenia Patras, pe care atat medicii participanti la eveniment, dar mai ales asistentele medicale si moasele au apreciat-o ca fiind „extrem de necesara si actuala”.

Cea de-a doua sesiune a cursurilor Universitatii de Vara „V. Voiculescu” va avea loc in aceeasi locatie, la sfarsitul acestei saptamani.

 


Adaugati un comentariu


 

*