A trecut la cele sfinte NICOLAE ONIGA, președintele Asociației Hemofilicilor

14 martie 2023 | 0 comentarii |

Nicolae Oniga s fost președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România și întemeietorul Academiei de Hemofilie, primul program integrat venit în sprijinul copiilor cu hemofilie și a părinților acestora.

 

NICOLAE ONIGA, un luptător neobosit pentru drepturile pacienților cu hemofilie și alte boli rare din România, s-a stins din viață. Trecerea sa la cele veșnice a fost anunțată de soția sa, Rodica, cea care i-a fost alături și l-a îngrijit cu multă dedicare, în toți anii petrecuți împreună.

De-a lungul anilor, profesorul NICOLAE NIGA a militat pentru drepturile pacienților cu hemofilie și alte boli rare, pentru asigurarea tratamentului necesar, cu medicamente folosite la nivel internațional, dar și pentru asigurarea tratamentului ambulator al acestora în toate spitalele mari din ţară.

În noiembrie 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, Nicolae Oniga a fost decorat de președintele României cu Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social în grad de Cavaler.

Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut un exemplu de pacient luptător pentru el și pentru ceilalți, un om inteligent, educat, cu bun simț, integru.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Pacienți, medici, colaboratori, prieteni și cunoscuți au transmis mesaje de regret pentru plecarea lui NICOLAE ONIGA în veșnicie și mesaje de condoleanțe familiei îndoliate.

A plecat dintre noi un frate de suferință, domnul Nicolae Oniga. Un coleg de nădejde și mereu pregătit în a susține drepturile persoanelor cu hemofilie din țara noastră. Începând de astăzi suntem lipsiți de sfaturile, zâmbetul și pasiunea lui de a se implica în comunitatea noastră. Tristețea este mare, iar cuvintele sunt prea mici pentru a exprima ce este în sufletul celor care l-au cunoscut. Sâmbătă, 11 Martie 2023, la Sibiu, a fost, se pare, ultima întâlnire, aici pe pâmânt, alături de colegii lui de suferință, parteneri și medicii care ne tratează.

Asociația Română de Hemofilie transmite condoleanțe și fie ca Dumnezeu să mangâie și să dea alinare Doamnei Rodica, să-i dea putere celei ce i-a fost un adevărat sprijin potrivit lui Nicu și întregii comunități. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Asociația Română de Hemofilie.

 

Prof. dr. Daniel Coriu, medic hematolog și președinte al Colegiului Medicilor din România:

Am pierdut un profesionist și un partener care înseamna atât de mult pentru modul în care acum înțelegem să îngrijim și să sprijinim pacienții cu hemofilie, atât ca specialiști implicați în abordarea acestei afecțiuni, cât și ca societate. Spun că «înseamnă» pentru că moștenirea pe care ne-o lasă Nicolae Oniga va dăinui în timp și va fi pentru multă vreme de acum înainte un reper.

În calitate de președinte al Asociației Naționale a Hemofilicilor din România și întemeietor al proiectului Academia de Hemofilie, Nicolae Oniga mi-a fost de atât de multe ori alături și deplâng, în egală măsură, atât profesionistul care ieri ne-a părăsit, cât și omul atât de perseverent, de cumpătat, de înțelegător și de încrezător în proiectele dedicate pacienților hemofilici. Condoleanțe familiei!”, a transmis prof. dr. Daniel Coriu.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București:

Colegiul Medicilor din Municipiul București deplânge moartea președintelui Asociației Naționale a Hemofilicilor din România, Nicolae Oniga, omul care a luptat pentru copiii și adulții bolnavi de hemofilie din România.

Persoanele cu hemofilie din România au pierdut, astăzi, una dintre cele mai puternice voci, un om care a luptat fără încetare pentru copiii și adulții bolnavi din România care suferă de această afecțiune. Condoleanțe familiei îndurerate”, a transmis prof. dr. Cătălina Poiană.

 

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România – APCR:

Alianța Pacienților Cronici din România deplânge dispariția prematură a celui care a fost unul din promotorii mișcării pacienților din România, Prof. Nicolae Oniga, vicepresedinte al alianței. Președinte și fondator al ANHR, dar și al COPAC și APCR prin ANHR, și-a dedicat viata apărării drepturilor pacienților din România.

Vom păstra, cu deosebit respect, o amintire vie și neprețuită a celui care a fost soț, profesor, director, președinte și nu în ultimul rand, OM!

Condoleanțe familiei îndurerată! Drum bun către stele, prieten drag!

 

Nicolae Oniga a fost președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România. S-a născut cu hemofilie, o boală rară, iar pe parcursul vieții a mai dobândit încă o maladie rară, un mielom multiplu. Hemofilia nu l-a înfrânt, ci dimpotrivă, l-a întărit. A devenit un luptător acerb pentru drepturile pacienților cu această boală rară și a atras atenția în nenumărate rânduri asupra problemelor cu care se confruntă copiii și adulții din România cu hemofilie, devenind vocea acestor pacienți, ca președinte al Asociației Naționale a Hemofilicilor din România.

De-a lungul anilor, a militat pentru asigurarea tratamentului necesar bolnavilor de hemofilie, ale pacienților cu boala Von Willebrand şi ale celor cu alte deficienţe de coagulare cu produse medicale ce sunt utilizate pe plan internaţional, dar și pentru asigurarea de servicii de tratament ambulator în toate spitalele mari din ţară.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*