Accidentul vascular cerebral va fi din nou recunoscut ca tip de handicap

In maxim doua saptamani, aceasta afectiune va fi reintrodusa pe lista tipurilor de handicap, conform asigurarilor date in acest sens de ministrul Muncii, Rovana Plumb.

 

avcDupa aproximativ sapte ani, pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral de pe urma caruia s-au ales cu paralizii li se va face dreptate, acest tip de afectiune urmand a fi din nou recunoscut ca handicap. In 2007, accidentul vascular cerebral a fost scos din lista privind handicapul, asa ca cei care ulterior au avut  ghinionul sa sufere un astfel de accident nu au mai putut beneficia de ajutoarele pe care statul le acorda persoanelor cu handicap. Ratiunea conform careia accidentul vascular cerebral nu ar constitui un handicap era aceea ca este o complicatia a altei boli- hipertensiune arteriala- boala fiind previzibila. Altfel spus, bolnavul a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu a dus o viata sanatoasa si, in consecinta, nu i se cuvine ajutor de handicap.

 

Rovana Plumb, ministrul Muncii

Rovana Plumb, ministrul Muncii

Timp de sapte ani, autoritatile care s-au perindat pe la conducerea ministerelor de resort nu s-au preocupat in mod deosebit de acest aspect, persoanele paralizate ca urmare a accidentelor vascular-cerebrale suferite fiind private de beneficiile pe care statul le ofera persoanelor cu handicap.

Rovana Plumb, ministrul Muncii, a anuntat astazi ca aceasta situatie se va schimba pana cel tarziu la sfarsitul acestei luni, adica in maxim doua saptamani, accidentul vascular cerebral urmand a fi reintrodus in lista tipurilor de handicap. In acest sens, ministrul Plumb spune ca a purtat discutii si cu minstrul Sanatatii, Nicolae Bancioiu. Urmeaza astfel ca Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii sa emita un ordin comun in termenul mai-sus mentionat. Rovana Plumb a mai apus ca nu s-a stabilit inca grupa de handicap va fi incadrat accidentul vascular cerebral, dar acest aspect va fi clarificat in curand.

 

accident vascular cerebralUn accident vascular cerebral apare atunci cand un vas care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si ele pot muri in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat. In cazul in care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgenta, exact ca si in cazurile de infarct miocardic. In cazul in care tratamentul medical este inceput cat mai curand dupa aparitia simptomelor, cu atat mai putine celule nervoase vor fi afectate permanent.

 


Adaugati un comentariu


 

*