Agentia Nationala Antidrog sprijina demersul OMS privind cresterea accizelor la tutun

Anuntul a fost facut ieri, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, masura avand drept scop reducerea numarului de fumatori, mai ales din randul tinerilor, prin cresterea preturilor la tigari.

 

fumat- cancer pulmonar Demersul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de a solicita guvernelor din intreaga lume cresterea accizelor la tutun, ca masura impotriva fumatului, a avut ecou si in Romania, Agentia Nationala Antidrog anuntand ieri, ca sprijina aceasta masura si se va alatura campaniilor desfasurate pe plan locasl pentru atingerea acestui obiectiv. OMS a mai anuntat ca obiectivuele principala  ale campaniei pentru anul 2014 este cresterea accizelor la tutun de catre guverne, la un asa nivel incat sa aiba ca rezultat reducerea fumatului si sprijinirea guvernelor de catre ONG-uri in cresterea acestor taxe. „Cresterea accizelor determina o crestere a pretului la tutun cu 10 la suta si o scadere a fumatului cu aproximativ 4 la suta in tarile cu venituri mari si cu pana la 8 la suta in tarile cu venituri mici si medii. In plus, cresterea accizelor la tutun este considerata a fi cea mai eficienta masura de control a tutunului, raportata la costuri. Raportul OMS din anul 2010 indica faptul ca o crestere cu 50 la suta a taxelor si accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca si fond de rezerva pentru 22 de tari cu venituri mici”, se arata intr-un raport emis recent de OMS.

 

nu-fumatului1Ieri , cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, Agentia Nationala Antidrog, a anuntat ca se alatura demersurilor OMS, prezentand totodata si o statistica realizata in cursul anului 2010, cu privire la numarul fumatorilor din Romania.

Conform raportului,  fumatul inregistreaza cel de-al doilea nivel al prevalentei consumului de droguri in populatia Romaniei, mai mult de jumatate dintre cei intervievati declarand ca au fumat cel putin o data de-a lungul vietii. Comparativ cu studiile anterioare, la grupa de varsta 35 – 44 de ani se observa cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vietii  respectiv 63,4 la suta.  Pentru cei intre 15 si 24 de ani continua scaderea prevalentei celor care au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, iar pentru categoria de varsta 25 – 34 de ani, se inregistreaza, ca si in 2004 si 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8 la suta ) si consumul actual (35,5 la suta). Media varstei de debut pentru consumul de tutun are tendinta o scaderii pragului mediu de debut pentru generatia tanara (15 – 34 ani), in raport cu cea adulta (35 – 64 ani) si cu valoare mai mica pentru persoanele de sex masculin (in 2010 — 17,57 ani), fata de cele de sex feminin (in 2010—19,46 ani).

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*