Agresorii medicilor risca pana la 12 ani de puscarie !

24 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Colegiul Medicilor apreciaza ca se intra astfel in normalitate, atat Executivul cat si Legislativul Romaniei intelegand ca personalul medical are nevoie de protectie pentru a-si desfasura activitatea in conditii de buna practica.

 

Legea care ii pedepseste pe agresorii personalului medical a fost adoptata, marti, de Plenul Camerei Deputatilor, care este in acest caz for decizional, proiectul fiind adoptat in urma cu cateva luni, tacit, si de catre Senat.

Actul normativ prin care sunt incriminate faptele de amenintare, lovire sau alte violente, vatamare corporala si vatamare corporala grava savarsite impotriva personalului sanitar aflat in exercitiul functiunii stabileste pedepse similare celor prevazute de Codul penal pentru infractiunea de ultraj.

Lovirea sau orice acte de violenta savarsite impotriva personalului sanitar aflat in exercitiul functiunii se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, vatamarea corporala se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani, iar pentru vatamarea corporala grava a personalului medical, agresorii risca inchisoarea de la 3 la 12 ani.

 „Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar aflat in exercitiul functiunii, ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda”, se mai arata in textul noii legi.

 

Cod de bune practici pentru medici si pacienti

 

Dr. Ion Japie, presedinte CMJ

Proiectul de lege pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma  Sanatatii a fost propus de Guvern, dupa ce in urma cu doi ani, medicul Tudor Ciuhodaru a propus un prim proiect in acest sens, considerand ca odata cu adoptarea lui va fi descurajata agresivitatea fata de medici si asistentii medicali.

Cred ca era necesara o astfel de reglementare, mai ales pentru personalul medical care lucreaza in Unitatile de primire urgente, in spitalele de psihiatrie si la Ambulanta, care cel putin la nivelul judetului Buzau este frecvent supus agresiunilor verbale si chiar fizice in timpul serviciului”, apreciaza dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Medicilor Buzau, mentionand ca atat pentru medici cat si pentru pacienti „este nevoie de un cod de bune practici, astfel incat relatia medic-pacient sa fie una normala si eficienta”.

La randul sau, dr. Marius Anastasiu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, considera ca „prin astfel de legi, chiar daca nu reprezinta prima urgenta a sistemului medical la ora actuala, se mai face un pas catre normalizarea relatiilor medic-pacient”, exprimandu-si insa rezerve in privinta aplicarii acestui act normativ.

Managerul Serviciului Judetean de Ambulanta, dr.Lhuana Zissu, spera ca „acum, existand o lege care reglementeaza agresiunile impotriva personalului medical, pacientii recalcitranti si violenti se vor gandi la sanctiunile pe care le risca in cazul in care nu au un comportament normal fata de cei care nu fac altceva decat sa le salveze viata”.


Adaugati un comentariu


 

*