Alertă de holeră la graniță: Bulgaria a confirmat primul caz, după 103 ani

13 septembrie 2024 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății din Bulgaria a anunțat confirmarea primului caz de holeră din ultimii 103 ani, la un cetățean indian în vârstă de 23 de ani, care s-a întors recent din New Delhi.

 

Este alertă de holeră în Bulgaria, unde mii de turiști români merg să-și petreacă vacanța. Medicii de la Sofia au confirmat un caz de holeră la un cetățean indian în vârstă de 23 de ani, care a călătorit în India, la New Delhi, în perioada 13 august – 2 septembrie, relatează agenția de presă Novinite.

Conform Inspectoratului Regional de Sănătate din Sofia (RHI), bărbatul a început să prezinte simptome de diaree acută severă, imediat după întoarcerea din India, pe 3 septembrie, iar în urma testelor specifice, Laboratorul Național de Infecții Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Național de Infecții și Boli Parazitare a confirmat diagnosticul de holeră. Pacientul a fost izolat și primește terapie specifică, iar medicii spun că are o stare generală de sănătate bună. Un contact apropiat al acestuia, care locuiește împreună cu el, deși a fost testat negativ și nu a prezentat simptome specifice până în prezent, a fost pus în carantină preventiv și primește tratament profilactic.

 

Ancheta epidemiologică în curs nu a identificat niciun contact suplimentar și s-a stabilit că pacientul diagnosticat cu holeră nu a vizitat locuri publice sau restaurante din Bulgaria, după ce s-a întors din India.

Pentru a preveni răspândirea bolii, la unitatea medicală au fost implementate măsuri de protecție și prevenție suplimentare, inclusiv dezinfecție îmbunătățită și utilizarea echipamentului individual de protecție de către personalul medical.

Potrivit Ministerului Sănătății din Bulgaria, acesta este primul caz de holeră confirmat în această țară, în ultimii 103 ani. În Bulgaria, holera a fost o problemă semnificativă până la începutul anilor 1920, dar vaccinarea și măsurile de purificare și clorinare a apei au făcut posibil ca ultimul caz să fie înregistrat în 1921.

 

Holera este o boală infecțioasă bacteriană cu transmitere digestivă, extrem de gravă, cauzată de vibrionul holeric (Vibrio cholerae). Boala se transmite în condiții de igienă precară, prin ingerarea apei sau alimentelor contaminate, iar netratată duce la probleme gastrointestinale severe, deshidratare și mortalitate ridicată (85%).

Din punct de vedere istoric, holera a fost semnalată prin anul 600 Î.H., în India, râul Gange fiind o sursă majoră de infecție și s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, ducând la mai multe pandemii.

Măsurile de protecție și prevenție au redus considerabil prevalența, dar Organizația Mondială a Sănătății Organizația Mondială a Sănătății avertizează că numărul cazurilor de holeră şi al deceselor asociate aceastei boli au înregistrat, în ultimii ani, o „creștere semnificativă” la nivel mondial.

În 2023 au fost rapostate cazuri de holeră în 45 de ţări, iar 8 dintre ele (Afganistan, Congo, Malawi, Somalia, Etiopia, Haiti, Mozambic şi Zimbabwe) s-au confruntat cu focare de peste 10.000 de cazuri de infectare suspecte sau confirmate.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*