Anchete peste anchete la Centrul de Neuropsihiatrie Maciuca

26 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Intre timp, directorul centrului a fost demis, dupa ce in spatiul public au aparut imagini si dezvaluiri despre modul in care sunt tratati pacientii internati aici.

 

Sursa: tolo.ro

Sursa: tolo.ro

O serie de imagini si dezvaluiri aparute zilele acestea in spatiul public au adus in atentia autoritatilor situatia de la Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica din localitatea Maciuca, judetul Valcea. Aici, pacientii sunt tinuti, se pare, in conditii inumane, legati de paturi si complet dezbracati, o parte dintre ei fiind folositi pentru a efectua diferite activitati in gospodaria directorului centrului.

Dezvaluirile, publicate initial pe tolo.ro au fost preluate de aproape toata presa, care a publicat imaginile cu pacientii legati de paturi cu chingi improvizate. Se pare ca in timp ce infirmierii care ar fi trebuit sa aiba gija de ei erau folositi, in timpul programului, pentru a efectua diferite activitati in gospodaria directorului, cot la cot cu o parte dintre pacientii care sufereau de afectiuni mai putin grave, in timp ce pacientii cu probleme pshice grave erau lasati la voia intamplarii, legati in saloane, pe paturi mizerabile, fara lenjerie, unii dintre ei chiar dezbracati complet. Nu de putine ori s-a intamplat ca unii dintre pacientii cu probleme psihice grave sa reuseasca sa isi dezlege legaturile si sa „evadeze” din centru, localncii relatand ca de multe ori s-au pomenit cu ei prin curtile lor, trimitiand presei si cateva fotografii care il infatiseaza pe un pacient complet gol, ratacind in curtea unei gospodarii.

Pe scurt, acestea sunt aspectele care au pus imediat pe jar autoritatile, care s-au autosesizat, ca de obicei, imediat ce subiectul a explodat in presa, desi normal ar fi fost sa o faca la momentul potrivit, pentru a nu lasa sa se petreaca astfel de atrocitati.

 

pacienti salon socolaCa o prima masura, Consiliul Judetean Valcea, in subordinea caruia se afla centrul in cauza, a luat masura demiterii lui Sergiu Samrandoiu, directorul institutiei, care recunoscuse anterior ca o parte dintre pacientii cu afectiuni mai usoare lucreaza la el acasa, iar in schimb primesc bani de tigari.

Totodata, un angajat al centrului care era considerat „mana dreapta” a directorului a fost sanctionat cu retinerea intregului salariu pe o perioada de trei luni, iar Consiliul Judetean a demarat o ancheta si la nivelul DGASPC Valcea, institutie considerata responsabila pentru cel putin o parte dintre neregulile petrecute in centru.

In paralel, politistii din cadrul IPJ Valcea s-au autosesizat, ca urmare a imaginilor si dezvaluirilor difuzate, si au anuntat ca au deschis un dosar penal pentru abuz in serviciu, deocamdata nicio persoana nefiind acuzata oficial, cercetarile efectuandu-se in rem.

 

Lia Olguta Vasilescu - ministrul Muncii

Lia Olguta Vasilescu – ministrul Muncii

Cazul a avut ecouri si la nivel central, ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, dispunand la randul sau propria ancheta. Aceasta a cerut Corpului e control al ministerului pe care il conduce si Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati sa ancheteze situatia de la Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Maciuca si sa ia masurile ce se impun.

Nici Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, nu s-a lasat mai prejos, anuntand public faptul ca s-a autosesizat si efectueaza propria ancheta in legatura cu cele semnalate.

Centrul de de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Maciuca este unul de tip prezidential, cu cazare pe perioada nedeterminata, pentru adulti cu handicap aflati in risc de izolare sociala. La finele anului trecut, in centru erau internati 92 de pacienti, dintre care 36 de femei (18 cu handicap mintal, 10 cu handicap asociat, 7 cu handicap psihic si o persoana cu handicap fizic) si 56 de barbati (35 cu handicap mintal, 10 cu handicap asociat, 11 cu handicap psihic, niciunul cu handicap fizic).

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*