Asistența medicală comunitară, deficitară în județul Buzău

26 martie 2025 | 0 comentarii |

Deși școlile sanitare postliceale din județ dau anual sute de absolvenți, iar mulți dintre ei nu profesează, 27 de comune din județ nu au niciun asistent medical comunitar, se menționează într-un raport al Direcției de Sănătate Publică Buzău, prezentat în Colegiul Prefectural.

 

În județul Buzău, doar 17,66% din populație beneficiază de servicii de asistență medicală comunitară, se arată într-un raport al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, prezentat astăzi, în ședința Colegiului Prefectural.

La nivelul județului Buzău sunt 80 posturi de personal comunitar, distribuite pe 61 unități administrativ-teritoriale (70% din totalul unităților administrativ-teritoriale din județul Buzău), respectiv 65 posturi de asistenți medicali comunitari și 15 posturi de mediatori sanitari. În mediul urban, acoperirea este de 40%, ceea ce înseamnă că programul se derulează în 2 din cele 5 localități urbane existente (Nehoiu și Pogoanele). În mediul rural, acoperirea este de 67%, din 82 de localități rurale, în 55 fiind angajați asistenți medicali comunitari care furnizează servicii de asistență medicală comunitară persoanelor vulnerabile, iar 27 localități sunt fără personal medical comunitar”, se arată în raportul prezentat de directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, în Colegiul Prefectural.

 

Dacă în comunitățile urbane, lipsa asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari este compensată de medicii de familie, care sunt concetrați în orașe, în mediul rural, această deficiență evidențiază o realitate îngrijorătoare privind accesul populației vulnerabile la servicii de sănătate de bază, în special a celor care trăiesc sub pragul sărăciei, cu boli cronice, dizabilități sau în risc de excluziune socială.

În vederea identificării nevoii de asistență medicală comunitară, Ministerul Sănătății a lansat, în aprilie 2024, o platformă dedicată asistenților medicali comunitari, pentru identificarea și înregistrarea persoanelor vulnerabile, iar la finalul lunii martie 2024 erau catagrafiate 77.312 persoane din grupurile vulnerabile, în creștere cu 1.009 față de anul anterior, ceea ce arată că nevoia de personal medical comunitar, deși extrem de mare, continuă să rămână deficitară.

 

Referitor la activitățile desfășurate în 2024 de asistența medicală comunitară în județul Buzău, directorul DSP precizează că peste 65.000 de persoane au beneficiat de servicii de profilaxie primară, secundară și terțiară oferite de asistenții medicali comunitari, iar alte 7.400 de persoane au fost consiliate sanitar.

„Populația județului Buzău a urmat un trend constant de scădere, fiind în număr de 437.672, înregistrând unul din cele mai severe ritmuri de declin. Raportat la populația județului, procentul de acoperire a populației cu servicii de asistență medicală comunitară în anul 2024 a fost de 17,66%. (…) La finalul lunii martie a anului 2024, numărul persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile introduse în catagrafie de către asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari era de 77.312, cu o creștere de 1.009 persoane față de anul precedent, procesul fiind dinamic, evolutiv”, se arată în raportul DSP Buzău.

 

Luna aceasta, Prefectura Buzău și DSP Buzău au marcat împlinirea a 18 ani de asistență comunitară în județ, într-un cadru festiv. Cu acest prilej, prefectul județului, Liliana Sbîrnea, a transmis „recunoștința deplină” a instituției pe care o conduce „pentru cei 18 ani de activitate a Serviciului de Asistență Medicală Comunitară Buzău, ai căror asistenți medicali și mediatori sanitari au fost și sunt în slujba persoanelor și comunităților vulnerabile”.

Directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, le-a mulțumit tuturor pentru efortul cu care contribuie la informarea, educarea și sprijinirea populației vulnerabile, atât în prevenirea bolilor cât și pentru a avea acces la îngrijiri medicale.

Totodată, a fost prezentată evoluția asistenței comunitare în cei 18 ani de activitate, dar s-au subliniat și dificultățile cu care se confruntă asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitai și nevoia de sprijin susținut din partea autorităților publice locale și a Guvernului, pe care prefectul a promis că o va solicita primăriilor din județ.

 

Potrivit CJAS Buzău, în 9 comune din judeţ nu există medic de familie, alte 38 de localităţi se confruntă cu deficit de medici generalişti, iar în peste 60% dintre localități, medicii sunt pensionari sau în parg de pensie, în timp ce în două comune, medicii au peste 76 de ani, unul dintre ei având în evidenţă peste 2.700 de pacienți.

Pentru „cârpi” lipsa asistenței medicale în comunitățile vulnerabile, Consiliul Județean Buzău derulează „un program de prevenție, screening și informare, cu ajutorul unei caravane mobile și al personalului medical voluntar, în comunitățile în care accesul la asistență medicală este inexistent. Este aproape inimaginabil că în secolul XXI, oameni de peste 65 de ani nu au fost niciodată la medic, nu și-au făcut niciodată analize și nu știu că suferă de boli grave, decât când este prea târziu. Ce facem noi este însă ca «o picătură într-un ocean», pentru că dacă nu se vor schimba politicile sanitare astfel încât tinerii să fie atrași către medicina de familie și asistența medicală comunitară și către zonele vulnerabile, spitalele vor fi sufocate de pacienți cu afecțiuni grave, care nu au fost tratați la timp”, a subliniat vicepreședintele CJ Buzău, Claudiu Damian, în cadrul unui eveniment pe teme de sănătate organizat de Fundația Comunitară Buzău.

 


Adaugati un comentariu


 

*