Atac la CNAS – prima reacție publică a noii conduceri a CMR
Noua conducere a Colegiului Medicilor din România acuză Casa Națională de Asigurări de Sănătate că a decis prelungirea contractelor pentru primul trimestru al anului 2025, fără o negociere prealabilă cu reprezentanții medicilor.
„Respectul pentru Medici pleacă și de la respectul instituțiilor statului pentru medici!”, atrage atenția noua conducere a Colegiului Medicilor din România (CMR) care, la doar două zile după instalare, acuză conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) că ignoră dialogul, necesar pentru dezvoltarea sistemului de sănătate.
Noua conducere a Colegiului Medicilor din România atrage atenția că, pe platforma oficială a CNAS a fost postat, de la sfârșitul săptămânii trecute, în transparență decizională, „un document care nu a fost negociat cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR) în ceea ce privește prelungirea contractelor pentru trimestrul I al anului 2025 pe toate domeniile de asistență medicală. Documentul nu a luat în considerare nici intervențiile reprezentanților CMR din grupurile de lucru asupra modificărilor CoCa și Norme și nici asupra finanțării”, se precizează într-un comunicat rems presei, de CMR.
Reprezentanții Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România susțin că „orice act ce face referire la profesia medicală sau la atribuții din reglementarea CMR trebuie să fie discutat înainte de publicare cu reprezentanții corpului medical” și spun că deși au trimis adrese oficiale pentru întâlniri interinstituționale CMR-CNAS, nu au primit răspuns și din această cauză nu există o predictibilitate referitoare la un calendar de întâlniri CMR-CNAS.
„Pentru a reprezenta corect interesele medicilor, cum este precizat în reglementările CMR, considerăm că este nevoie și de o deschidere și un interes adevărat pentru dialog și negociere între instituții ale statului și CMR. Nu considerăm normal ca pe site-ul unui partener instituțional, cum este Casa Națională de Asigurări de Sănătate, să existe un document ce este deja pus în transparență decizională și noi să nu fim informați și chemați la o negociere înainte de postarea acestui document”, a precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, noul președinte al Colegiului Medicilor din România.
Reprezentanții organizației profesionale a medicilor spun că sunt îngrijorați de „menținerea pentru primul trimestru al anului 2025 a valorii punctelor pentru medicina din ambulatoriul de specialitate și medicina primară, în contradicție cu situația economico-socială actuală, cu previziunile financiare și, mai ales, cu discuțiile anterior avute cu CNAS pe finanțare”. Aceștia consideră eronată propunerea CNAS, de eliminare a regularizării la 11 luni și solicită reintroducerea mecanismului de regularizare, așa cum a fost în contractul din 2023, motivând că „doar astfel sumele alocate asistenței ambulatorii de specialitate și asistenței medicale primare vor putea fi utilizate integral în aceste sectoare de asistență medicală” și atrag atenția că, în acest moment, din cauza implementării sistemului de facturare electronic, nu se mai poate observa și cuantifica numărul de consultații totale efectuate, medicii realizând astfel un număr important de servicii medicale pro-bono.
Conducerea CMR susține că a fost de acord cu menținerea valorii punctelor și cu eliminarea regularizării la 11 luni pentru ambulatoriul de specialitate și asistența medicală primară doar pentru anul 2024, cu scopul asigurării stabilității și continuității asigurării asistenței medicale și înțelegând dificultățile financiare din acest an, având în vedere că bugetul de stat fusese deja adoptat. Reprezentanții CMR spun că, în 2024, Codul fiscal s-a modificat și va suferi modificări substanțiale și în 2025, crescând povara fiscalității pentru cabinetele medicale, în timp ce fiscalitatea crescută a creat cadrul unui FNUASS mai cuprinzător, deci a unei alocări crescute
„Considerăm că bugetul de stat pentru anul 2025 trebuie să fie adaptat nevoilor reale ale sistemului de sănătate, cu alocări clare necesare funcționării mai eficiente a sistemului de sănătate. De la 1 iulie 2023 și până în prezent, finanțarea asistenței medicale primare și a ambulatoriului de specialitate nu a fost indexată cu valoarea inflației, chiar dacă au crescut permanent cheltuielile necesare funcționării cabinetelor medicale, indiferent de forma lor de organizare”, atrag atenția membrii BEx, subșiniind că acest fapt nu a permis dezvoltarea praxisurilor, ci doar funcționarea acestora la limită.