Atentie la medicamentele de pe internet!

21 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Piata de produse farmaceutice contrafacute s-a marit de patru ori in ultimii cinci ani, iar multe dintre aceste medicamente se comercializeaza on-line.

 

Atentie la medicamentele cumparate online!

Atentie la medicamentele cumparate online!

Cateva date statistice, date publicitatii de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) – InfoCons indica faptul ca scandalul seringilor cu interferon contrafacut descoperite recent in mai multe farmacii nu a aparut intr-un context intamplator, ci pe fondul unui adevarat avant pe care l-a luat in ultimii ani piata neagra a medicamentelor falsificate.

Intr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana, asociatia citeaza un studiu realizat de compania farmaceutica Pfizer, care indica faptul ca in ultimii cinci ani, piata de produse farmaceutice contrafacute s-a marit de patru ori, fiind estimata la o valoare de 14,3 milioane de dolari pe an.

Conform aceluiasi studiu, cele mai multe medicamente contrafacute din Europa sunt importate din China, India, Pakistan si alte tari asiatice, iar unele tari europene sunt doar puncte de tranzit. Exista fabrici de productie ilegale chiar si in unele tari europene, unde legislatia in domeniu este slaba, fiind date exemplu in acest sens Spania si Rusia.

 

Afaceri de miliarde cu medicamente contrafcute

Afaceri de miliarde cu medicamente contrafcute

Cel mai des sunt falsificate medicamentele scumpe, in special datorita faptului ca multi pacienti au o situatie materiala ce nu le permite sa cheltuie sume mari pe medicamente, fiind astfel tentati sa le procure pe cai mai putin legale. Circa o cincime dintre europeni isi procura medicamentele pe astfel de cai, apeland cel mai des la farmaciile on-line, fara a verifica in prealabil legalitatea acestora si fiind atrasi de preturile mai scazute pe care le au medicamentele de care au nevoie.

Ingrijorator este faptul ca multi dintre cei care isi procura medicamente pe aceste cai sunt constienti de pericolul la care se expun, insa continua sa isi achizitioneze tratamentul de pe internet si nu din farmaciile care functioneaza legal, din considerente financiare.

In acest context, ANPCPPS Romania, in parteneriat cu Asociatia CODACONS din Italia deruleaza Proiectul „OPERATIUNEA HIPOCRATE – Dezvoltarea expertizei in combaterea cumparaturilor de pe internet a medicamentelor contrafacute

Proiectul are ca obiective dezvoltarea si intarirea expertizei in combaterea comertului pe internet cu medicamente contrafacute si schimbul de bune practici. In plus, proiectul isi doreste dezvolatarea in comun de traininguri pentru investitorii financiari si pentru  analistii in criminalitate financiara.

 

Diferente intre produsul original si cel fals

Diferente intre produsul original si cel fals

Reamintim ca in urma cu doua saptamani, pe piata medicamentelor din Romania au fost descoperite cateva zeci de doze dintr-un medicament antiviral din gama interferonului, falsificat. Serul prezent in seringile vandute pacientilor nu avea nimic in comun cu medicamentul original, punand astfel in pericol viata pacientului care, neefectuandu-si tratamentul risca sa ajunga la complicatii grave.

Medicamentul falsificat a fost descoperite chiar de catre pacienti, care au constatat ca seringile ce contineau serul pe care si-l administreaza singuri, subcutanat, aratau altfel decat cele cu care erau obisnuiti, iar seringa era total diferita de cea originala. Suspectand ca ceva nu este in ordine, acestia s-au adresat fie medicilor curanti care ii aveau in evidente, fie direct farmaciilor de la care achizitionasera medicamentul, iar in acest fel a iesit la iveala o afacere subterana de dimensiuni uriase.

Medicamentul se numeste Pegasys si nu a fost ales intamplator de falsificatori, fiind vorba de un medicament scump , care in farmacii se vinde cu 1.000 de lei doza, in plus fiind si decontat de CNAS, asa ca cei care l-au plasat pe piata se bazau pe un castig garantat.

 


Adaugati un comentariu


 

*