Foloseste parole „sanatoase” daca nu vrei sa suferi!

14 august 2013 | 0 comentarii |

Numeroase studii arata ca majoritatea internautilor isi aleg cele mai neinspirate parole, usor de decodificat, iar asta ii poate face vulnerabili, li se pot face publice date personale sau mai grav, pot fi santajati sau se pot trezi cu conturile bancare goale.

 

internautiPetrecem din ce in ce mai mult timp in mediul virtual si cele mai multe probleme ni le rezolvam astfel, chiar daca asta nu este tocmai sanatos pentru organism, iar numeroase probleme se instaleaza pe nevazute. Pericolele vin insa si din faptul ca multi dintre noi nu ne gestionam „sanatos” protectia datelor, folosind parole extrem de usor de „spart”.

In cazul adreselor de email, pe retelele de socializare sau in internet banking parola este cheia tuturor problemelor!

Potrivit unui studiu realizat de Google Apps, citat de Le Figaro, numerosi internauti folosesc cele mai nefericite parole atunci cand vor sa-si protejeze informatiile. Analiza a fost facuta in Anglia, dar datele sunt relevante pentru toti cei care folosesc mediul online.

Spre exemplu, parolele alese de internauti sunt adesea obisnuite sau putin personalizate, ceea ce le face usor de ghicit. Potrivit studiului Google Apps, un britanic din sase foloseste ca parola numele animalului de companie si tot atatia utilizeaza o data speciala pentru ei, cum ar fi data nasterii sau a casatoriei – „ghicitori” usor de dezlegat de catre „piratii” internetului!

 

parolaAlte parole folosite pe scara larga dar total nerecomandate sunt numele unui copil sau al unui alt membru din familie, locul nasterii utilizatorului, locul preferat pentru vacanta, sportul favorit sau numele unei echipe sportive. Mai mult, unii internauti merg pana acolo incat folosesc chiar termenul „password”.

Si portalul splashdata a facut o analiza in care prezinta cele mai neinspirate 25 de parole din 2012. In top regasim „123456”, „abc123”, „dragon”, „baseball”, „iloveyou”, „jesus”, „welcome” sau „football”.

Nici cand vine vorba despre pastrarea secretului legat de parole oamenii nu stau mai bine, 48% dintre participantii la studiul amintit recunoscand ca au comunicat parola unei alte persoane, in timp ce 3% spun ca si-au scris parola pe o bucata de hartie pusa aproape de calculator.

 

KasperskyO alta cercetare realizata in 25 de tari, de O+K Research pentru Kaspersky Lab, releva ca riscurile legate de folosirea parolelor simple nu sunt constientizate pe deplin de catre utilizatori. Astfel, 34% dintre acestia sunt,  practic, expusi, parolele slabe care pot fi sparte usor, fara a fi necesara utilizarea unor tehnici speciale, fiind folosite mult prea frecvent.

Si acesta analiza arata ca parolele includ data nasterii (17%), al doilea prenume (10%) sau numele animalului de companie (9%), iar 8% dintre cei intervievati utilizeaza combinatii simple de cifre precum „123456” sau altele asemanatoare, iar 5% dintre respondenti folosesc pur si simplu cuvantul „password”. Acest tip de informatii pot fi cunoscute nu doar de prietenii apropiati sau de membrii familiei.

Un infractor le poate afla cu usurinta cautand pe internet, prin intermediul retelelor de socializare. „Protectia” de acest fel, ca si parolele bazate pe cuvinte usor de ghicit, poate fi sparta usor si rapid, asa ca nu este deloc „sanatoasa”.

 

internet bankingO alta problema trecuta deseori cu vederea este utilizarea repetata a unei parole. Teoretic, astfel se evita uitarea parolelor, dar practic, daca parola universala este compromisa, infractorii au cale libera in accesarea diverselor conturi, servicii sau programe. Potrivit studiului O+K, 9% dintre persoane au o singura parola pentru toate conturile, in timp ce 37.1% au mai multe parole. Avand in vedere faptul ca 36% dintre participantii la studiu folosesc cinci sau mai multe servicii si aplicatii protejate de parole, consecintele unei potentiale brese de securitate ar fi dezastruoase.

Specialistii Kaspersky Lab pun accent si pe faptul locul in care sunt stocate parolele, pentru securizarea acestora. Majoritatea utilizatorilor (71%) prefera sa le memoreze, ceea ce in sine nu este un lucru rau, dar de cele mai multe ori consecinta este utilizarea unor parole simple sau a unei singure parole pentru mai multe conturi. 46% dintre utilizatori au recunoscut ca au uitat o parola vitala cel putin o data. 12% isi noteaza pur si simplu parolele pe o foaie de hartie si le pastreaza in apropierea computerului, in timp ce 23% folosesc o agenda obisnuita in acest scop.


Adaugati un comentariu


 

*