Atentie la fluorul din pasta de dinti!

2 septembrie 2013 | 1 comentariu |

APC Romania atrage atentia ca in urma unor studii internationale de specialitate s-a constatat ca fluorul, pe termen lung, are efecte daunatoare asupra creierului uman.

 

radiografie dentaraStudii nenumarate arata ca romanii folosesc mult mai putine produse de igiena, comparativ cu alte tari europene si de pe alte continente, iar acest lucru ne-a plasat nu de putine ori pe rusinoasele locuri fruntase la capitolul „igiena deficitara”. Si totusi, iata ca produsele de ingrijire, in ciuda multiplelor efecte protective, au si efecte daunatoare asupra sanatatii umane. Asociatia pentru Protectia Consumatorului ne arata o parte dintre ele, pentru a fi cel putin informati si a alege in cunostinta de cauza.

Unul din produsele pe care le consumam in mod curent si la care se face referire in comunicatul de presa transmis de APC este pasta de dinti.

De aceea ar trebui sa acordam mult mai multa atentie acestui produs, pe care-l administram in mod regulat organismului nostru. De la pret, producator, pana la compozitia chimica si efectul acestora asupra corpului uman, toti parametrii care definesc acest tip de produs ar trebui sa ne concentreze atentia asupra unor anumite modele specifice care se pliaza cel mai bine cerintelor fiecarui individ in parte, atrage atentia APC Romania, intr-un comunicat de presa prin intermediul caruia prezinta si rezultatele unei cercetari internationale care confirma aceste atentionari.

 

pasta-de-dintin urma unui studiu condus de Union Fédérale Des Consommateurs – Que Choisir din Franta, si publicat de APC Romania, au fost testate 21 de modele de paste de dinti apartinand unor producatori diferiti. In urma testelor efectuate, s-au obtinut anumite punctaje, pe baza carora se pot clasifica diversele modele de paste de dinti, rezultele acestei testari putand fi consultate pe site-ul oficial al APC Romania.

Nivelul prezentei substantelor cu disfunctii endocrine, prezenta diversilor agenti chimici, pH, abrazivitatea, continutul de fluor sunt principalii parametri testati care pot influenta negativ sanatatea. In comunicatul APC sunt prezentate cateva dintre riscurile la care suntem expusi, fara sa stim, consumand paste de dinti care au un continut crescut din aceste substante:

EDC-urile (Endocrine Disrupting Chemicals) sunt substante al caror efect asupra organelor endocrine este foarte puternic, rezultand de la disfunctii ale acestora pana la distrugerea totala a functiilor lor. In studiul efectuat, a fost luat in calcul si acest aspect, intrucat in componenta pastelor de dinti pot intra si acest tip de substante. Punctajul obtinut este pe o scara de la 1 la 5, 1 determinand o prezenta accentuata a acestora, iar 5, o prezenta inofensiva. Pe langa acestea, a fost testat si gradul de prezenta al alergenilor si al agentilor coloranti care intra in compozitia chimica.

 

spalatul pe dintiAbrazivitatea asupra dentinei a fost si ea masurata, rezultatele indicand in ce masura pasta de dinti are un efect mai mult sau mai putin distructiv asupra dentinei.

Cu cat abrazivitatea este mai mare, cu atat dentina este distrusa mai repede, iar riscul aparitiei cariilor si, respectiv, pierderii dintilor, creste proportional cu gradul de abrazivitate al pastei de dinti folosita.

pH-ul este unul din parametrii cel mai des intalniti in majoritatea produselor de curatare. El indica nivelul de aciditate al pastelor de dinti si este indicat sa aiba o valoare cat mai apropiata de cea a pH-ului natural al salivei umane, cuprinsa intre valorile 6.2 – 7.4.

Pentru pastele de dinti, un pH mai mic de 7 indica un comportament acid al acestora, efectul fiind distructiv, in vreme ce un pH mai mare de 7 indica un comportament alcalin, efectul in timp fiind acela al depunerii de tartru.

 

pasta 1Fluorul reprezinta agentul esential in compozitia pastei de dinti, acesta fiind cel responsabil pentru curatarea dintilor. In urma studiilor de specialitate s-a constatat insa ca fluorul, pe termen lung, are efecte daunatoare asupra creierului uman. In consecinta, unele companii au renuntat complet la includerea fluorului in compozitia pastei de dinti. In continuare, insa, o concentratie de 1400 ppm de fluor (cea admisa si folosita pentru pastele de dinti) este considerata inofensiva si optima pentru curatarea dintilor. Sub aceasta valoare, eficienta pastei de dinti este diminuata, iar peste aceasta valoare, aportul de fluor adus organismului poate deveni periculos.

In concluzie, avand la dispozitie rezultatele acestor cercetari, ne-am putea explica si de ce bunicii nostri, care desi nu se spalau prea des pe dinti, iar cand o faceau foloseau doar bicarbonat de sodiu (sare de bucatarie), aveau dantura mult mai sanatoasa decat noi cei care ne spalam de 2-3 ori pe zi

Folosind rezultatele obtinute in urma testarii in laboratoarele ICRT (International Consumer Research Testing), APC Romania va pune la dispozitie un comparator pentru diverse modele, pe baza caruia sa puteti alege corect si si fiind informati. Totodata, recomanda folosirea pastei de dinti fara fluor, arome artificiale, coloranti, conservanti, indulcitori, agenti antibacterieni si agenti de inalbire artificiali.



Comentarii (1)

  1. Alexandra Alisia spune:

    Eu nu mai folosesc pasta de dinti ‘clasica’ de jumatate de an, de cand am aflat cat de periculoase sunt pastele de dinti chimice cu flour. Dupa ce am mers la un doctor stomatolog pentru o problema mai grava, acesta mi-a zis sa incep sa folosesc doar pasta de dinti naturala.

Adaugati un comentariu


 

*