Bolnavii cu Tuberculoza multidrog rezistenta se pot trata, in sfarsit!
Fundatia Romanian Angel Appeal anunta ca s-au primit medicamentele necesare tratamentului neintrerupt, complet si de calitate al bolnavilor de Tuberculoza multidrog-rezistenta din Romania, valoarea acestora fiind de peste 1 milion de Euro.
Aproximativ 100 de pacienti cu Tuberculoza multidrog rezistenta (TB-MDR) din Romania se afla pe lista de asteptare, astfel ca anuntul Fundatiei Angel Appeal, ca s-au primit, in sfarsit, medicamentele necesare tratarii bolnavilor, inseamna singura speranta pentru acestia dar si pentru sanatatea celor din jurul lor.
„Chiar daca a existat o intarziere de aproape 3 luni, cauzata de modificarile legislative din Romania, ne bucuram ca in cele din urma am reusit sa aducem aceste medicamente in tara si ca astfel vom putea salva sute de persoane bolnave de tuberculoza rezistenta la tratament!”, declara dr. Silvia Asandi directorul general al Fundatiei RAA.
Medicamentele au fost achizitionate de Fundatia RAA, prin mecanismul Global Drug Facility al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu finantare de la Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei, si sunt in cantitate suficienta pentru a asigura tratamentul complet si de calitate, pentru 300 de romani bolnavi de tuberculoza multidrog-rezistenta, anunta RAA, printr-un comunicat.
Cele sase medicamente – Capreomicina, Kanamicina, Protionamida, Cicloserina, Levofloxacina si PAS – au fost aduse in Romania cu aprobarea Ministerului Sanatatii si a Agentiei Nationale a Medicamentului si vor fi distribuite catre pacienti sub coordonarea Institutului Marius Nasta si a Fundatiei RAA, prin reteaua de dispensare de Pneumoftiziologie, se mentioneaza in comunicatul amintit.
Din 2011 si pana in prezent, 520 de pacienti au beneficiat de medicamente de calitate si gratuite, achizitionate de Fundatia RAA prin programul finantat de Fondul Global, in cadrul proiectului „Extinderea controlului TB-MDR prin implementarea DOTS-Plus”, coordonat de Institutul de Pneumologie Marius Nasta.
In aceasta vara, tot prin programul finantat de Fondul Global, Fundatia RAA a achizitionat doua echipamente pentru diagnosticarea rapida a cazurilor de TB-MDR, unul pentru dotarea laboratorului Institutului Marius Nasta si celalalt pentru laboratorul din Cluj Napoca.
Tuberculoza reprezinta, la ora actuala, una dintre cele mai serioase amenintari in domeniul sanatatii publice, la nivel mondial. Romania, desi a inregistrat, in ultimii 10 ani, o sensibila scadere a numarului de cazuri, continua sa se situeze pe primul loc in UE, din punct de vedere al incidentei Tuberculozei.
In fiecare an, aproximativ 1 500 de persoane isi pierd viata, iar alte 20.000 se imbolnavesc de tuberculoza, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in randul populatiei active (15-54 de ani).
In ultimii ani, Romania se confrunta cu o noua provocare in domeniul sanatatii publice, reprezentata de Tuberculoza multidrog-rezistenta (TB-MDR) si TB extrem de rezistenta (TB-XDR), numarul de cazuri noi de TB-MDR in Romania fiind estimat de Organizatia Mondiala a Sanatatii la aproximativ 1.000, in fiecare an.
Aparitia rezistentei la medicamentele anti-tuberculoase majore transforma tuberculoza, dintr-o boala vindecabila, intr-una greu curabila sau chiar incurabila.
Cazurile TB-MDR si TB-XDR necesita tratamente mult mai costisitoare, mai „agresive” (4-7 medicamente in asociere, administrate zilnic, cu efecte adverse importante) mai indelungate (in medie 24 de luni), cu perioade mai lungi de spitalizare (peste 100 de zile) si cu sanse mai reduse de vindecare, spre deosebire de tuberculoza comuna, care poate fi vindecata complet, cu medicamente accesibile si la costuri reduse.
In plus, in timp ce toate tarile investesc sume importante in controlul Tuberculozei, bugetul Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT) din Romania, pe fondul crizei economice, se micsoreaza de la an la an. Astfel, bugetul PNCT corespunzator anului 2013 este de doar 8 milioane de lei (sub 2 milioane de Euro) adica de doua ori mai mic decat cel din 2011.
Principalele provocari cu care se confrunta in momentul de fata Programul National de Control al Tuberculozei si care impiedica obtinerea unui control eficace si eficient al TB si TB-MDR/XDR in Romania tin atat de factori generali, cat si de factori specifici tarii noastre.
Intre factorii generali evidentiati de RAA se regasim lipsa intrevederii unor perspective de aparitie a noi vaccinuri sau medicamente in viitorul apropiat si inexistenta unor metode universale de prevenire a TB. Singura metoda eficace de prevenire a raspandirii TB este tratamentul administrat corect, complet si sub directa observatie, pentru toti pacientii.
Mult mai numerosi sunt insa factorii specifici Romaniei, care impiedica un control mai eficient al raspandirii bolii:
– imposibilitatea diagnosticarii tuturor cazurilor TB-MDR/XDR, in lipsa mijloacelor de diagnostic rapid pentru TB, TB-MDR si TB-XDR, cauzata de bugetul insuficient;
– imposibilitatea asigurarii continue, fara intreruperi, a medicamentelor anti-TB pentru toti pacientii cu TB-MDR si TB-XDR diagnosticati, cauzata de bugetul insuficient si absenta unor medicamente de pe piata din Romania;
– existenta unui rezervor imens de persoane infectate, care pot deveni oricand bolnave, chiar la intervale foarte mari de timp, fenomen care nu poate fi controlat – din acest motiv, interventiile de prevenire si control al tuberculozei trebuie sa se desfasoare continuu si consecvent, chiar si dupa ce se obtine o reducere a endemiei;
– asigurarea compliantei la tratamentul antituberculos complet si corect, prin administrarea fiecarei prize de medicamente sub directa observatie, pe toata durata tratamentului, in conformitate cu Strategia DOT (tratamentul sub directa observatie) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Fundatia Romanian Angel Appeal lucreaza, de peste 20 de ani, in beneficiul persoanelor cu HIV/SIDA, Tuberculoza si alte afectiuni cu risc de discriminare si excludere sociala, dezvoltand servicii si programe in domeniul sanatatii publice, serviciilor sociale, formarii si cercetarii. In anul 2006, Fundatia Romanian Angel Appeal a fost desemnata Primitor Principal al Fondului Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei, coordonand implementarea, in Romania, a numeroase proiecte adresate imbunatatirii calitatii vietii persoanelor afectate de HIV/SIDA si Tuberculoza.