Bilantul primului an de colaborare romano-italiana in cardiochirurgia pediatrica

17 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Numarul copiilor salvati in aceasta perioada a ajuns la 69, cele mai recente interventii chirurgicale fiind efectuate in cursul saptamanii trecute.

 

chirurgieUnul dintre programele de succes derulate de Ministerul Sanatatii este cel care are ca scop instruirea medicilor romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, instruire ce se realizeaza de catre medicii italieni de la clinica San Donato din Milano. Demarat initial la spitalul Marie Curie din Capitala, programul s-a extins si in alte centre medicale importante din tara, zilele trecute implinindu-se un an de cand a inceput colaborarea intre medicii romani si cei italieni. Momentul a coincis cu o noua misiune medicala efectuata in colaborare de medicii romani si cei de la clinica San Donato, care s-au aflat din nou in Romania pentru o saptamana, perioada in care au fost efectuate alte noua operatii in cazul unor copii nascuti cu malformatii cardiace. Patru dintre operatii au fost efectuate la Iasi iar alte cinci interventii chirurgicale au avut loc la Bucuresti, numarul total al copiilor operati de la inceputul programului ajungand astfel la 69.

 

chirurgie-cardiaca-expo-medical2In luna iulie, a fost semnat acordul de continuare a colaborarii intre Ministerul Sanatatii si clinica italiana, acord ce prevede extinderea programului la nivel national. Programul isi propune atat formarea de personal medical specializat pentru efectuarea de operatii in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, cat si salvarea vietii unor copii nascuti cu malformatii cardicae, prin interventii chirurgicale efectuate de echipele mixte de medici in cadrul procesului de pregatire. De asemenea, mai multe echipe de medici si asistenti medicali au fost trimise in Italia, la clinica San Donato, unde i-au asistat in salile de operatii pe medicii specialisti de aici, pentru a deprinde tehnicile folosite de acestia, ulterior, revenind in tara si operand in spitalele din Romania, impreuna cu medicii italieni, in cadrul unor misiuni medicale efectuate de acestia.

Pana la acest moment au fost operati cu succes 69 de copii cu malformatii cardiace, totodata fiind instruite 13 cadre medicale in acest domeniu, chirurgii respectivi putand la acest moment sa opereze singuri, fara ajutorul medicilor italieni.

 

spital marie-curiePana la demararea programului, marea majoritate a interventiilor chirurgicale de acest gen se efectuau in strainatate, intrucat sistemul sanitar romanesc nu dispunea de specialisti in acest domeniu, insa lucrurile s-au mai schimbat pe pearcursul ultimului an, cand cei 69 de copii au fost operati „acasa”, fiind astfel evitate niste cheltuieli suplimentare pe care le-ar fi presupus o operatie in strainatate.

Obiectivul general al acestui proiect este scaderea mortalitatii neonatale si infantile datorate malformatiilor cardiace congenitale, iar obiectivul specific vizeaza imbunatatirea accesului si a calitatii acestor servicii pentru nou-nascuti si copii cu varste sub un an, cu malformatii congenitale cardiace. Potrivit datelor oficiale, mortalitatea infantila datorata malformatiilor congenitale ale sistemului circulator reprezinta peste 11 la suta din totalul deceselor copiilor cu varsta sub un an, iar numarul de copii cu probleme cardiace, printre nou-nascuti, este de aproximativ 2.000 de cazuri noi pe an.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*