Bio-banca de probe ADN, pentru catalogarea variatiilor genetice la bolnavii de cancer

8 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Aceasta va fi infiintata in cadrul unui proiect de cercetare lansat recent de UMF Carol Davila, in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica,  Universitatea din Reykjavik si o companie biofarmaceutica din Islanda.

 

adnZilele trecute, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Capitala a anuntat lansarea unui proiect de cercetare ce se ce se va derula pe durata a trei ani. Proiectul isi propune infiintarea primei bio-banci cu probe de la pacientii cu afectiuni oncologice, in vederea catalogarii variatiilor genetice, precum si studiul incidentei diferitelot tipuri de cancer in functie de criteriile demografice, clinice si cele legate de stilul de viata al pacientilor. Proiectul se numeste RomCan, si este derulat in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica,  Universitatea din Reykjavik si compania deCODE Genetics din Islanda. Bio-banca urmeaza sa inmagazineze probe biologice de la 4.300 de pacienti care sufera de diferite tipuri de cancer, probe ce vor fi prelucrate in prealabil in laboratoarele companiei biofarmaceutice din Islanda.

Directorul coordonator al proiectului de cercetare este profesorul doctor Viorel Jinga, care a facut o prezentare detaliata a acestuia, in cadrul conferintei de presa prilejuita de lansarea oficiala.

 

laborator Conform medicului specialist, obiectivul principal urmarit de proiectul RomCan este catalogarea variatiei genetice in probele biologice stabilite, urmand a-i ajuta pe clinicieni sa inteleaga mai bine natura testelor genetice si informatiile pe care le genereaza, dar si implicatiile etice, legale si sociale ce trebuie abordate atunci cand se recomanda un test.

Referindu-se la necesitatea derularii proiectului, dr. Viorel Jinga a precizat ca „in 2012, peste 78.000 de cazuri de cancer au fost descoperite in Romania si au murit, in acea perioada, circa 48.000 de pacienti. Cancerul de san, colon, rectal, pulmonar si de prostata reprezinta mai mult de jumatate din numarul de cancere din tara noastra. Nu avem statistici foarte clare in ceea ce priveste cancerul. Probabil ca in viitor, cu acest card electronic, se va sti mai exact cati pacienti au aceasta patologie, cati mor de aceasta patologie. Daca nu stim cati bolnavi avem, exista lipsuri in a sti care factori de mediu influenteaza aparitia cancerului si ce factori genetici pot sa duca la dezvoltarea unui cancer”.

In urmatorii trei ani, specialistii angrenati in derularea acestui proiect vor incerca sa faca o evaluare cat mai exacta a factorilor de risc genetici asociati cu tipurile de cancer in Romania.

 

laboratorBio-banca va contine probele ADN recoltate de la 4.300 de pacienti, imediat dupa recoltare, probele urmand a fi trimise in Islanda, unde ADN-ul va fi izolat in laboaratoarele deCode Genetics si apoiadus in romania, unde va fi inmagazinat in bio-banca. „Daca in viitor vom observa o mutatie la acesti pacienti, intram in bio-banca, luam probele si vedem daca acea mutatie se regaseste la pacientii nostri. In viitor va fi un test genetic foarte important care sa arate riscul de aparitie al bolii si de evolutie a afectiunii. Vom cataloga variatia genetica la acesti pacienti si vom vedea care ar fi riscurile. Vom sti ce variatie genetica are un pacient, stim daca este mai agresiva boala la acest pacient si atunci trebuie sa luam niste masuri mai radicale de tratament la acel pacient. Vom incerca sa vedem daca exista diferente de modificari genetice la populatia romana si de etnie roma. Avand multi pacienti de aceasta etnie, nu stim daca incidenta este diferita la aceste doua populatii”, a mai explicat directorul coordonator al proiectului. Acesta a precizat ca la desfasurarea proiectului participa si mai multe echipe specializate pe tipuri de cancere: Clinica de Chirurgie Toracica de la Institutul Marius Nasta, Clinica de Urologie de la Institutul Teodor Burghele, Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Militar Central, Clinica de Chirurgie de la Spitalul Sfanta Maria si Clinica Chirurgie 3 de la Spitalul Universitar Urgenta Bucuresti.

 


Adaugati un comentariu


 

*