Bodog dă vina pe medici în cazul pacientei decedate din cauza lipsei de imunoglobuline

19 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Acesta a declarat că ancheta desfășurată de Ministerul Sănătății este încă în curs, iar până acum s-au constatat „o serie de disfunționalități”.

 

Scăpat încă o dată de demitere în urma ultimatumului primit de la premierul Tudose, care îi ceruse imperios să rezolve problema imunoglobulinelor, după ce o pacientă cu imunodeficiență a decedat la începutul lunii  pentru că medicii nu i-au putut administra acest medicament încă din vară, ministrul Florian Bodog tinde să se exonereze de orice responsabilitate în acest caz. Ministrul sugerează că, în cazul respectiv, ar fi vorba de „o serie de disfuncționalități” care ar fi dus la moartea femeii și nicidecum de criza de imunoglobuline din spitale.

După decesul femeii, la spitalul din Alba Iulia, ministrul a dispus o anchetă, mai ales că și premierul Mihai Tudose îi reproșase, într-o ședință de guvern, că este inadmisibil ca un pacient să moară în spital din cauza lipsei de medicamente, iar pentru acest fapt nu există nicio scuză, chiar daca respectiva criză s-ar datora predecesorului său din fruntea Ministerului Sănătății, așa cum sugerase ministrul.

În cursul zilei de ieri, Florian Bodog a precizat că ancheta în cazul pacientei decedate la Alba Iulia este în desfășurare și că deja au fost depistate mai multe disfuncționalități, sugerând că vina ar aparține medicilor care dacă considerau că e nevoie de imunoglobulină aveau de unde să aducă”.

 

Florian Bodog

Ministrul susține că atât reprezentanții spitalului din Alba Iulia, cât și cei ai spitalului din Cluj, cărora colegii li s-au adresat în încercarea de a-i asigura tratamentul cu imunoglobuline pacientei, au acționat în mod defectuous. Încercând să acrediteze ideea că aceasta ar fi principala cauză care a condus la decesul pacientei, și nu criza de imunoglobuline de pe piață, ministrul sugerează chiar că i-ar putea sancționa pe cei care deși s-au străduit din răsputeri să găsească medicamentul, nu au reușit. „Cercetările derulate până acum au arătat foarte multe disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte modul în care au acţionat cei de la spital. Secretarul meu de stat a luat legătura cu spitalul. Cei doi medici, de la Cluj şi de la Alba-Iulia, au fost puşi în contact şi, dacă considerau că e nevoie de imunoglobulină, aveau de unde să aducă, aşa cum şi ulterior celelalte spitale şi-au adus imunoglobulina. Ancheta nu este încă finalizată, în momentul în care voi avea toate detaliile voi face un anunţ şi voi lua şi măsuri”, a precizat ministrul.

 

Reamintim că pacienta nu mai primise tratament cu imunoglobuline din luna iulie, iar managerul spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, anunțase la momentul decesului femeii că unitatea solicitase încă din 20 octombrie acest tip de medicamente și chiar a purtat o corespondență aproape zilnică cu conducerea UNIFARM (distribuitorul de medicamente al statului), însă comanda nu fusese onorată.

La expirarea ultimatumului fixat de premierul  Tudose, ministrul Sănătății a anunțat direcționarea altor 900 de doze de imunoglobulină către spitalele unde există urgențe, care se adaugă altor 2.000 de doze distribuite de la începutul acestei luni. De asemenea, ministrul Bodog a declarat că alte 2.000 de doze ar urma să mai ajungă în țară luna viitoare, după cum l-ar fi asigurat producătorul.

Totodată, în ultima ședință de guvern a fost adoptată și ordonanța prin care se se suspendă, temporar, începând de la 1 ianuarie 2018, obligaţia de plată a taxei clawback pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, perioada de scutire la plata acestei taxe putând fi extinsă până la doi ani. Masura, susține Ministerul Sănătății, are ca scop asigurarea disponibilităţii permanente a tratamentelor cu aceste medicamente.

 


Adaugati un comentariu


 

*