Bolile nu au pauze de zece minute
Am tot vorbit de grija pe care o are statul fata de adulti. De fapt, despre modul in care acesta gestioneaza fondurile stranse din buzunarele contribuabililor. Si am zis ca pana la urma, omul se descurca daca nu-l dau banii afara din casa si prin metode babesti. Sau dupa ureche, solicitand la farmacie ce stie el ca-i face bine. In ultima instanta, de nu-l lasa durerea de masea, trage o tuica zdravana alinandu-si, pe moment, ceva din suferinta.
Iata insa ca fiecare inceput de an scolar scoate la lumina preocuparea alesilor nostri pentru sanatatea elevilor. Pentru ca, in cele din urma, copilul, dupa ce vede pe ecrane disputele politice si o intreaba pe mama lui ce au de impartit Ponta si Antonescu, tot la scoala ajunge. Trebuie sa gaseasca acolo spatii luminoase, curate, grupuri sanitare in regula, cabinete medicale si stomatologice. Ei bine, in urma controalelor efectuate s-a constata ca multe scoli nu pot primi avizul sanitar. Si eu nu prea am auzit in anii trecuti sa nu fi inceput cursurile intr-o scoala pentru ca nu a reusit sa intruneasca toate conditiile necesare. Ar insemna darea peste cap a programului, o bulversare a elevilor si profesorilor. Astfel se ajunge, de regula, la un compromis, adica incepeti scoala, dar sa va puneti cat mai repede la punct. Mare eroare! Cu sanatatea nu trebuie sa te joci. Bolile nu au pauze de zece minute si nici nu figureaza in catalog. Dar chiar, oare cum se duc unii in control si vor sa vada totul in regula daca stiu ca nu s-au deblocat posturi si nu au fost repartizati bani suficienti?
Situatia actuala nu este prea buna in ceea ce priveste incadrarea cu personal medical. Si daca ar fi sa dati o citire numai a cadrelor medicale medii din scoli, v-ati pune intrebarea cum se poate fara ele si cum isi poate permite cineva sa inceapa scoala fara acestea, lasand in aer examinarea medicala periodica a elevilor, examenul dezvoltarii fizice, depistarea tulburarilor de vedere, completarea fiselor medicale, motivarile absentelor din cauze medicale. Cine controleaza igiena individuala a elevilor, cine controleaza zilnic respectarea conditiilor igienice din spatiile de invatamant si de cazare?
Atributiile acestor cadre medicale sunt atat de multe si importante, incat nu stiu cum se poate, in unele scoli, fara exercitarea lor.
Mi-ar fi placut sa ni se faca, si noua, cunoscut cati bani au fost alocati pentru punerea la punct a scolilor si cu cat timp inainte. As fi vrut sa stiu ce s-a facut pentru incadrarea completa a cabinetelor medicale din scoli sau ce variante s-au gasit pentru ca sanatatea copiilor sa nu fie afectata. As fi fost incantat sa aflu daca fondurile ce au fost destinate repararii scolilor au fost suficiente. Daca nu, cine si-a permis sa atenteze la siguranta copiilor nostri? Cine mizeaza mai mult decat trebuie pe contributia financiara a parintilor pentru a se face curatenie in scoli?
Se crede, probabil, ca daca an de an s-a putut merge cu solutii de moment, se va putea la infinit. Ce vom vedea in curand? Tavane prin care ploua, elevi cu fulare si caciuli rezolvand la cele cateva grade din clasa probleme din manual. Scolarii se zbat sa afle valorile pentru x, y si z. Noi, parintii, nu reusim sa deslusim necunoscutele asigurarii logistice pentru invatamant. Poate ne ajuta cineva!