Cartonas galben pentru grevisti?

30 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaUn medic militar a fost prins luand spaga. Flagrantul a fost organizat dupa toate regulile, omului i s-au gasit sume de bani frumusele, nejustificate. Dar in ce lume traim? Se stie foarte bine ca in spitale foarte multe costa, poti sa fii asigurat la stat, la particular si pe Marte sau Venus, ca tot trebuie sa platesti.

Pe langa faptul ca pacientul sau rudele lui nu pleaca de langa doctor pana nu-l conving sa primeasca ceva spre siguranta tratamentului viitor, unii purtatori de halate albe cred ca atentiile li se cuvin de fapt, intrand totul intr-o… normalitate ce genereaza comportamente anapoda.

Pe de o parte, cel care lasa bolnavul la spital si ajunge acasa este bombardat, sper ca l-ai lasat pe maini bune si ca i-ai dat ceva si daca raspunsul este da toata lumea rasufla usurata, va fi bine, stati linistiti

Pe de alta parte, nu prea realizeaza multi ca un doctor care primeste intr-o zi atentii de la mai multe persoane, nici nu mai tine minte exact cat si de la cine are sumele de bani.

Toate acestea sunt valabile, de fapt, mai ales pentru cazurile delicate, dar poate fac o eroare spunand acest lucru avand in vedere ca trebuie sa fii… atent de multe ori si cu cei mai mici.

Ei bine, toate acestea nu ar trebui sa supere pe nimeni, pentru ca acolo unde statul nu poate asigura salarii decente sau pe masura prestatiei, sistemul se autoregleaza din punct de vedere financiar.

Sigur, se poate pune intrebarea de ce nu se regleaza veniturile in acest mod si la mecanicii de locomotiva, la mineri sau la altii. Raspunsul? Asa au fost mostenite lucrurile si cu greutate se va putea iesi din aceasta stare de lucruri.

Atunci, revin si intreb de ce a fost scos la lumina cazul acelui medic militar, cand situatia este, in general, asa cum este? Nu pot sa accept sumele impuse de unii doctori, nici modul in care o fac, nu este de acceptat sa faca omul imprumut la banca pentru a i se acorda sprijinul medical necesar, dar nu cumva este acest caz un cartonas galben aratat sindicalistilor care vor sa stabileasca ziua din luna octombrie, in care zeci de mii de oameni din sistemul sanitar vor demonstra in fata cladirii Guvernului? Ceva de genul ia uitati cati bani castiga si vor sa faca greva generala?

Nu prea inteleg de ce medicii rezidenti sunt obligati sa traiasca de pe azi pe maine, la nivelul salariilor pe care le primesc, dar se dau, spre exemplu, o multime de bani pentru lucrarile de la metroul din Drumul Taberei. Pai ce, punem in balanta nivelul de trai cu un mijloc de transport? Nu ne mai place in tramvai si autobuz? Au iesit in strada cei din acest cartier si au dat cu piciorul in asfalt cerand metrou, ca nu mai pot fara el? Ma rog, o fi interesant  sa te urci in ceva asa de luxos cu foamea in tine cat casa… Multi alti bani sunt imprastiati pe ici, pe acolo, risipiti de fapt in directii neprioritare.

Este ca si cum copilului de acasa i-ai cumpara intr-o zi bicicleta, in alta patine cu rotile, iar el asteapta cu disperare ceva de mancare…

Probabil ca un ministru care vrea sa impiedice organizarea unei greve generale ar trebui sa faca cunoscute toate cheltuielile, sa demonstreze de ce nu se pot mari salariile. Altfel, pedepsirea unui doctor sau a altuia mi se pare o aberatie care nu duce in niciun caz la ceva mai bun pentru sistemul sanitar.

 

 


Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*