Ploiestiul nu este tara!

2 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaFoarte multi se asteptau ca greva generala din sanatate sa aiba loc. Balonul se umflase cam prea mult, asa ca guvernul nostru a gasit un varf de ac pentru a mai scoate ceva aer din el. Urmarit cu insistenta de posturile de televiziune, liderul sindical a spus in cele din urma ca nu poate actiona impotriva legii, pentru ca are si dansul familie acasa.

De inteles pana la urma, n-ar fi corect ca pentru aceeasi cauza, numai unul sa suporte consecintele. Cei de la putere au avut grija ca prin contractul colectiv de munca sa se cosmetizeze dreptul de a face greva. In urma cu ceva timp, era din cate imi amintesc un alt partid la timona, a fost ceva scandal prin presa pe aceasta tema, dar s-a stins repede.

Probabil liderul de sindicat a ridicat din umeri lasand sa fie aleasa o alta cale. Greva spontana nu a fost insa la ea acasa, balonul de care vorbeam mai sus, fasaind in voie.

Guvernul a dat ce-i drept, nu a luat. Deblocarea functiilor libere, plata dubla a lucrului din zilele libere, alocarea unei sume suplimentare pentru rezolvarea a ceva din probleme, au fost masuri menite sa scada tensiunea la masa tratativelor. Asa este cand negocierile se desfasoara de la un fotoliu la altul, intr-o incapere de protocol si nu intr-un spital din cele care sufera, sa mai intervina din cand in cand cate un gandac sau sa mai ploua pe masa negocierilor. Drept este ca sunt si locuri de toata lauda, dotate si curate, din pacate insa nu are pacientul de unde sa stie unde va ajunge…

Problema este ca mai marii nostri au inceput sa carpeasca gaurile sacului cu ata subtire. Ploiestiul le da frisoane. Se mai gaseste cate un doctor care sa spuna ce gandeste si nu prea suna bine pentru manageri si cei de mai sus. Unele deficiente din sistem sunt scoase astfel de la naftalina, dand prilejul trimiterii la fata locului a comisiilor, unele peste altele. Facand acest lucru, ministerul s-a discreditat. Inseamna ca organele sale de control nu au stat bine cu vederea sau cu auzul. Sau ca au inaintat rapoarte care au stat in cine stie ce sertar.

Bun, stam pe Ploiesti pana se termina treaba. Dar, slaba alegere! Eu as fi trimis controale in celelalte orase, pentru a vedea daca situatia se prezinta la fel si la spitalele de acolo. Si daca situatia ar fi fost buna, atunci da, avem o problema aici, o rezolvam si apoi stam linistiti.

Fiecare minister are problemele sale. Cele mai multe le tin ascunse, spunand ca sunt de-ale casei si se rezolva in timp, fara tam-tam. Dar cand este vorba de ministerul care se ingrijeste de sanatatea noastra, nu poate fi decat o carte deschisa, fiecare fila fiind la vedere, adica fiecare spital are usile deschise publicului larg. Iar cand esti pacient si stai acolo cateva zile, nu ai cum sa nu observi: moralul personalului sanitar, daca sunt sau nu medicamentele necesare, daca numarul asistentelor si doctorilor este suficient.

Atunci? Ar fi putut face ceva o greva generala daca se sustine sus si tare ca nu sunt bani? Poate cineva sa-i convinga pe salariati sa nu paraseasca sistemul pentru bani mai multi? Fara o schimbare radicala de abordare a problemelor, nu se va ajunge nicaieri.

Starea sistemului medical arde mocnit. Nefiind flacari mari, guvernantii cred ca totul este sub control.

PUBLICITATE

Categorii: Editorial

Adaugati un comentariu


 

*