Se jura cineva ca nu fura?

23 decembrie 2013 | 2 comentarii |

Francisco StoicaS-a inceput timid. Coplata a fost introdusa in spatiul public cu ceva jena, cu dorinta de a fi o mare dezbatere. Parca aveau cu totii obrajii imbujorati, de oameni dornici de a face bine. Sensibilizat, romanul oricand sa dea camasa de pe el, a zis ce mare scofala cativa lei acolo? Apoi, roseata din obrajii celor care se ocupa de traiul nostru a disparut. Nici n-au mai spus multimii cat de benefica a fost aceasta masura. Scopul fusese atins, bani, chiar daca putini, ieseau din buzunarul pacientilor. Micul bir a trecut in umbra, a intrat in peisajul bogat al darilor noastre si, pentru ca nu le mai stim numarul, am zis, ce mai conteaza

S-a tot spus apoi ca trebuie sa creasca salariile celor din sistemul sanitar,  ca nu se poate, nu-i asa, sigur noi, cei pe care ne veti alege, vom rezolva  treaba asta. Apoi, tot noi, cei pe care… ne-ati ales, nu avem bani domnule! De unde sa dam daca nu se poate? Astfel, salariile mari nu au putut trece granita spre noi, asa ca doctori scoliti au plecat cu bagaje burdusite bine cu multe cunostinte de specialitate.

S-a lansat si varianta asigurarilor private de sanatate. Pentru cine are curaj si crede in asa ceva. De fapt, tot o invarteala, hai sa-i mai pasam pe unii si la altii, sa-i mai injure si pe ei…

S-a crezut apoi, in liniste, ca treburile merg cat de cat, dar controalele efectuate de curand au demonstrat ca lucrurile nu stau deloc bine. Neregulile financiare s-au cam pupat cu afaceristii din afara spitalelor, dar nu prea am vazut acuzatii clare in acest sens. In schimb, statul tot vrea sa acopere gaurile produse, cu seninatate.

A fost si o vanatoare impotriva celor ce primeau spaga, unii dati afara, altii pedepsiti in fel si fel de moduri. Culmea, astazi se recunoaste ca fenomenul exista, dar fara  nume si prenume. Si apare o idee intr-un spital, hai sa-i punem pe pacienti sa faca donatii. Deci nu dam banul direct la doctor, ci mergem la un ghiseu unde spunem la cine am fost tratati si dam o suma care se imparte apoi intre spital si doctorul respectiv. Parca indrazneste cineva sa nu treaca pe acolo… Ca doar donatia nu este decat benevola, nu? Posibil este ca pacientul sa dea bani si doctorului, dar sa faca si donatie…Culmea este ca varianta a prins, unii ar vrea sa o aplice si in alte spitale, deci pe langa coplata ramane spaga, mai apare si donatia, o forma de a scoate obligatoriu bani din buzunar pe langa asigurarile pentru care cotizam. Cum s-a ajuns in stadiul acesta? Managerii nostri au vreo vina? Surprizele vor mai aparea, odata cu pachetul de baza de servicii medicale…

Bine ca avem un ministru al sanatatii sincer. Care nu este ipocrit si ne spune adevarul. Vreti sa aduc bani de pe luna, de unde? Cam aceasta este reactia dupa ce s-a constatat ca nu ajung banii in unele spitale pana la sfarsitul anului. Da-i incolo de bolnavi, se descurca ei…Trebuie sa intelegem, nu? Cu totii se jura ca nu au de unde sa dea mai mult, dar nimeni nu se jura ca nu fura.

Cine stie, poate ajungem ca pe vremuri, cand daca ti se strica motorul la masina era suficient sa ceri sprijinul vecinilor si totul se rezolva in fata blocului. La urma urmei si cu sanatatea s-ar putea face la fel. Gasim pe internet ce trebuie sa luam pentru o durere sau alta sau cerem sfatul unui prieten… Nu ca am economisi bani, dar nu ne mai ia si durerea de cap intr-un sistem in care daca privesti in anticamera medicului de familie zici ca esti intr-un birou de contabilitate. Este de fapt doar o confirmare a faptului ca actul medical s-a transformat intr-o afacere bine controlata, care duce la profit.

Pacientul ce a devenit?


Categorii: Editorial

Comentarii (2)

  1. Mitroi Victor Cristian spune:

    Dar de ce nu luati un interviu si profesorului Lascar Ioan,care, e in toate comisiile medicale, e mare sef la Colegiul Medicilor din bucuresti?!

  2. Manoloiu Elena spune:

    In nici un stat occidental, nu se plateste spitanizarea in spitale din sistemul public. Este o rusine, sa se ceara bani unor amariti. Cei cu bani se trateaza in spitale private. Grija pt. om, dreptul la sanatate, cum se garanteaza?

Adaugati un comentariu


 

*