Sanatatea, mai scumpa de anul viitor: anumite servicii spitalicesti nu mai sunt gratuite

23 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Noile liste cu serviciile din pachetul minimal si pachetul serviciilor de baza se axeaza in special pe preventie si tratamentul ambulatoriu, spitalizarea fiind considerata necesara doar pentru urgentele medico-chirurgicale. Cele mai controversate masuri sunt cezariana cu plata si lista de asteptare.

 

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu , ministrul Sanatatii

Proiectul hotararii de guvern pentru aprobarea noilor pachete de sanatate a intrat in dezbatere publica. Documentul a starnit vii discutii, chiar din momentul postarii pe site-ul Ministerului Sanatatii. Aceasta, pentru ca atat pachetul minimal de servicii cat si cel al serviciilor de baza sunt in mod evident mai sarace decat precedentele, motivul fiind resursele limitate ale sistemului sanitar. Astfel, in nota de fundamentare se precizeaza ca sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, din cauza resurselor financiare limitate, ce nu mai pot sustine spitalele, care sunt mari consumatoare de resurse si  in care se fac internari nejustificate sau fictive. Din aceasta cauza, in elaborarea celor doua noi pachete de servicii s-a pus accent in special pe latura de preventie, facilitandu-se accesul la tratement in special prin apelarea la medicul de familie sau la cel de ambulatoriu. Medicina primara si ambulatoriul de specialitate vor primi astfel finantari mai bune, putandu-se astfel furniza aceleasi servicii ca in spital, insa cu costuri mai mici. „Serviciile spitalicesti pentru cetatenii neasigurati vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgenta si pentru bolile cu potential endemo-epidemic. Pachetul de baza este gandit dupa o alta abordare decat pana acum, nu pe numar de consulatii sau pe pacient, ci pe episoade de ingrijire, adica de cate ori un pacient are o problema noua de sanatate. In ceea ce priveste pachetul de servicii medicale de baza, acesta are in vedere comutarea accentului de pe curativ pe preventie, educatie pentru sanatate, evitarea imbolnavirilor si depistarea precoce a bolilor – cu precadere a celor cu impact major asupra starii de sanatate a romanilor”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

 

Cezariana gratuita, doar din cauze medicale

Cezariana gratuita, doar din cauze medicale

Cea mai controversata prevedere este aceea legata  de neincluderea in pachetul de servicii de baza a operatiilor cezariene, in cazul in care aceasta operatie nu se impune. Astfel, femeile care vor dori sa nasca prin cezariana vor fi nevoite sa plateasca pentru aceasta operatie, in timp ce pana acum puteau opta pentru aceasta varianta fara a scoate niciun ban din buzunar, operatia fiind decontata de Casa de Asigurari.

Pentru neasigurati vor fi decontate doar serviciile de urgenta, nasterea si bolile transmisibile. De asemenea, acestia vor putea beneficia gratuit de servicii de planificare familiala, care vor consta in consiliere si indicarea celor mai potrivite metode contraceptive.

In pachetul serviciilor de baza sunt definite patru niveluri de prioritate prin care se determina intervalul de timp in care pacientul trebuie sa ajunga la medic. Pentru nivelul intermediar si de rutina se permite crearea listei de asteptare, respectand criteriile de urgenta.

Totodata, a fost finalizat si Proiectul de hotarare pentru aprobarea Programelor de sanatate, document ce cuprinde 21 de programe. Incepand de anul viitor, vor fi introduse trei noi programe de sanatate, respectiv Programul de chirurgie cardiaca pediatrica pentru sectiile specializate de la Targu Mures si Spitalul Marie Curie, Programul de depistare si tratament a hepatitelor virale cronice, Programul pentru cresterea calitatii vietii unor anumite categorii de persoane, cum ar fi cele suferind de talasemie sau hemofilie.

In acelasi timp, programele pentru cancer, diabet, si transplant urmeaza sa devina pana la finele lui 2014, programe etalon. Pentru asigurarea unui bun management al programelor nationale de sanatate s-a infiintat Agentia Nationala de Programe.

Proiectul de hotarare pentru noile pachete de servicii poate fi consultat aici.

 Comentarii (1)

  1. Smaranda Cojocaru spune:

    Avand in vedere faptul ca populatia Romaniei este mult mai bolnava decat se prezinta in mod oficial si luand in considerare ca romanii “e” descurcareti, vom avea o tara plina NUMAI de “urgente”. Totusi initiativa e oarecum laudabila.

Adaugati un comentariu


 

*