„Bomboanele agricole”, nocive pentru inima, ficat si rinichi

Obiceiul suparator al „spartului semintelor” prajite si sarate poate avea implicatii mult mai grave decat o imagine proasta in ochii oamenilor civilizati.

 

samantarIn Romania, spartul semnintelor mai are putin si este ridicat la gradul de sport national, fiind practicat pe scara larga de persoane care au de obicei un nivel nu foarte ridicat de educatie si civilizatie.

Daca atunci cand sunt consumate in stare cruda, semintele de floarea-soarelui sau de dovleac sunt o sursa excelenta de sanatate si energe, prin continutul bogat in grasimi sanatoase, fibre, proteine, vitamine si imnerale, cand sunt prajite si sarate acestea se transforma intr-un adevarat pericol pentru inima, ficat si rinichi. Pe langa impresia proasta pe care o face in public o persoana care sta tot timpul cu punga de seminte in mana si scuipa cojile la intamplare, respectivii consumatori impatimiti de „bomboane agricole” risca sa se aleaga cu serioase probleme de sanatate datorate chiar acestui obicei de care nu se pot dezlipi.

Avertizarea vine din partea nutritionistilor care spun ca semintele prajite si tavalite prin sare nu sunt recomandate spre a fi consumate in cantitati mari, asta in conditiile in care romanii consuma anual circa 13.000 de tone. Specialistii in nutritie sunt de parere ca explozia cazurilor de hipertensiune din ultimii ani, mai ales in randul tinerilor, are drept cauza si consumul de alimente foarte sarate, printre care si semintele. Cantitatea maxima de sare pe zi este de 5-6 grame, iar romanii consuma pana si de 15 ori mai mult.

 

semintePrintre pericolele consumului de seminte sarate se numara hipertensiunea si bolile asociate acestei probleme, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral sau cancerul renal. Rinichii sunt cei mai afectaii de consumul excesiv de sare, completeaza expertii in nutritie. Pe de alta parte, semintele prajite cu sare, fie ele de floarea-soarelui ori de dovleac, sunt foarte toxice, din cauza uleiurilor care la temperaturi crescute dezvolta compusi cancerigeni. Acestia sunt extrem de toxici pentru ficat si pot, de asemenea, sa creasca riscul de cancer al colonului.

Persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui sa evite pe cat posibil consumul de seminţe sarate pentru ca sarea in exces favorizeaza retentia de apa in organism. Semintele contin aproape 50 la suta grasimi, motiv pentru care nu sunt indicate persoanelor obeze sau supraponderale. O cantitate de 100 de grame de seminte prajite si sarate de floarea-soarelui contine peste 250 de calorii, mai avertizeaza nutritionistii.

 

seminte-floareasoarelui-dovleacDar, ca sa nu punem la zid un aliment care are numeroase virtuti terapeutice daca se consuma in stare cruda si in cantitati rezonabile, sa vedem si beneficiile semnintelor de floarea soarelui si de dovleac. Aceiasi nutritionisti ne spun ca aceste seminte nu ar trebui sa lipseasca din cosul de cumparaturi, pentru sunt mult mai ieftine decat semintele de migdale sau caju, dar au aceleasi proprietati benefice pentru sanatate, daca sunt consumate in stare cruda. Ele sunt bogate in vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale (magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor), in tryptofan si fitosteroli (ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange). Cu alte cuvinte, sunt o adevarata sursa de energie si sanatate.

Prin continutul de fitosteroli (aproximativ 270-289 mg la 100 g), compusi cu o structura chimica asemanatoare colesterolului, ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange, imbunatatirea raspunsului sistemului imunitar si scaderea riscului dezvoltarii anumitor tipuri de cancer.

Magneziul din seminte ajuta la reducerea intensitatii astmului, la reglarea tensiunii arteriale, prevenirea migrenelor, precum si la reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral, iar Seleniul induce repararea si sinteza ADN-ului in celulele deteriorate, inhiba proliferarea celulelor canceroase si induce apoptoza lor (moartea celulara programata).

Doza zilnica recomandata este de 35-50 de grame de seminte crude.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*