Bugetul Sanatatii, carpit din „taxa pe viciu”

13 februarie 2013 | 0 comentarii |

Guvernul s-a razgandit si scumpeste tigarile din aprilie, nu din iulie, cum era stabilit. Marirea accizelor creste si taxa pe viciu, care din 2006 cand a fost infiintata si pana acum, a adus Ministerului Sanatatii aproape 8 miliarde de lei.

 

Guvernul devanseaza cu trei luni, termenul de majorare a accizei specifice aplicate tigarilor. Astfel, noua acciza specifica va fi aplicata de la 1 aprilie si nu de la 1 iulie, cum fusese anuntata initial, si va fi de 81,78 de  euro/1.000 tigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, in crestere de la 53,18 euro/1.000 tigarete cat este in prezent. Proiectul de hotarare de Guvern care reglementeaza aceasta taxa face ca aproximativ 60% din pretul tigarilor sa fie dat de acciza. Intrebarea care se pune este cati bani va strange Executivul dupa majorarea accizelor. Fumatorii, la randul lor, s-ar putea intreba cu cat se vor scumpi tigarile de pe piata libera, dar si cu cat se vor scumpi cele de contrabanda.

Nivelul accizei totale pentru tigari va fi de 81,78 euro / 1.000 de tigari pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014.

Noua schimbare conduce la o scadere a procentajului accizei ad valorem, raportata la pretul de vanzare cu amanuntul si o crestere a accizei specifice, componenta fixa a accizei totale. Acest lucru, se sustine in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern, asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret.

Procentajul legal aferent accizei ad valorem, aplicat asupra pretului de vanzare cu amanuntul, va fi de 19% dupa 1 aprilie, fata de 20% cat este in prezent.

Acciza pe tigari este compusa din doua parti: pe de o parte acciza specifica pe 1.000 de tigari si pe de alta parte acciza ad valorem, care se aplica asupra pretului de vanzare cu amanuntul declarat.

„Contributiile“ din taxa pe viciu vor fi valorificate atat pentru combaterea consu­mului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice cat si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, devenind astfel venituri proprii ale Ministerului Sanatatii.  Conform statisticilor MS, sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit acestuia, in perioada 2006 – aprilie 2012, au fost de aproape 8 miliarde de lei. Potrivit legii, aceste fonduri s-au utilizat si se utilizeaza pentru investitii in infrastructura, finantarea programelor nationale de sanatate si a subprogramelor gestionate de Ministerul Sanatatii.

Este vorba despre programe nationale de tratament privind bolile transmisibile si netransmisibile, cum ar fi HIV/SIDA, TBC, boli cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet zaharat, hemofilie, talasemie si boli rare.

  Taxa pe viciu a fost inclusa in urma cu cativa ani in acciza la tigari iar de la 1 iulie anul trecut, acciza totala la tigari a urcat de la 76,6 euro/1.000 de tigarete la 79,19 euro/1.000 de tigarete, asa cum este prevazut in calendarul de aliniere a accizelor la tutun, stabilit pana in 2017. De la 1 aprilie ea va urca din nou, asa ca va ajunge la 81,78 euro/1.000 de tigari

Marirea taxei pe viciu propusa de Ministerul Sanatatii va avea nevoie si de avizul Ministerului Finantelor.

In conditiile in care Bugetul Sanatatii, deja majorat in acest an, nu ajunge decat pentru urgente si acoperirea arieratelor, orice suma in plus este binevenita. Doar ca acesti bani, pe langa coplata si alte taxe si scumpiri anuntate, tot contribuabilul, adica omul de rand, le suporta.


Adaugati un comentariu


 

*