Cainii comunitari, terapeuti pentru copiii cu dizabilitati

3 februarie 2016 | 0 comentarii |

Fundatia Vier Pfoten a deschis de curand, in Bucuresti, singurul centru din Europa destinat terapiei asistate de animale si cercetarii interactiunii dintre om si animale.

 

terapie cu caini  (1)Prigoniti de unii, iubiti de altii, cainii comunitari au constituit intotdeauna o problema controversata. Gasirea unor solutii pentru ca numarul acestora sa se reduca de pe strazi fara insa a fi ucisi sau inchisi in adaposturi insalubre si suprapopulate constituie o provocare pentru autoritati si organizatiile implicate in apararea drepturilor animalelor.

Una dintre organizatiile care s-a remarcat in numeroase randuri in activitati de salvare si protejare a animalelor este fundatia Vier Pfoten, de numele careia se leaga demararea in Romania a unui proiect unic pana acum in Europa, destinat in egala masura protejarii cainilor comunitari, dar si asigurarii unor terapii speciale copiilor cu dizabilitati.

Sapatamana trecuta, fundatia a inaugurat Centrul de Terapie Asistata de Animale si Cercetarea Interactiunii Om-Animal, „Dogs for People”, primul de acest gen din Europa. Este vorba despre  un asezamant in care cativa caini comunitari recuperati din adaposturi, in stare jalnica, ii vor ajuta pe copiii cu dizabilitati sa se recupereze, sa comunice si sa se integreze cat mai bine in societate.

 

terapie cu caini  (1)Cainii nu au avut o soarta prea blanda pana sa ajunga la acest centru, au trait pe strazi, supusi la tot felul de agresiuni. Au fost adusi in adaposturi unde, se pare, nu au avut o soarta mai buna. Au fost insa recuperati de voluntarii fundatiei, care s-au ocupat initial de acordarea ingrijirilor medicale pe care le necesitau, iar dupa ce „i-au pus pe picioare”, i-au inclus intr-un program de dresaj asociat cu un training specific pentru a deveni caini terapeuti in cadrul proiectului pe care fundatia il demarase.

Dupa ce primii caini au finalizat aceste programe, a fost posibila deschiderea centrului in cadrul caruia animlalele, asistate de trainerii lor, care au si calitatea de psihoterapeuti, vor participa la sedinte de terapie destinate copiilor cu diferite dizabilitati.

Sedintele de tarapie sunt gratuite, iar centrul va putea acorda astfel de servicii pentru aproximativ 50 de copii anual, proiectul fiind finantat integral de fundatia Vier Pfoten.

 

terapie cu caini  (2)Coordonatorul proiectului, medicul Anca Tomescu a declarat, cu ocazia inaugurarii centrului, ca acesta reprezinta o incununare a muncii pe care o desfasoara de mai bine de 10 ani in domeniul terapiei asistate cu animale. „Acest centru este un vis devenit realitate, fiind un proiect unic in Europa. Din 2004 incoace, de cand am inceput sa derulam programe de terapie asistata de animale, am incercat in permanenta sa demonstram valoarea si contributia imensa a acestor caini in beneficiile pe care le aduc copiilor. Acum, prin Centrul Dogs For People, putem aduce dovezi despre beneficiile interactiunii pozitive cu animale. Centrul beneficiaza de cea mai performanta tehnologie de cercetare in domeniul interactiunii om-animal”. Medicul a mai precizat ca efectele acestei terapii au fost multa vreme subestimate, iar noul centru va permite accesul la cercetare stiintifica oricarui alt centru, universitate sau echipa de psihoterapeuti din Romania sau strainatate care va manifesta interes pentru acest subiect.

 

terapie cu caini  (2)Supervizarea stiintifica a proiectului este asigurata de psihoterapeutul Victor Chitic, cercetator in domeniul interactiunii om-animal la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Acesta spune ca una dintre ideile care au stat la baza proiectului a fost stabilirea de parteneriate intre centrul de terapie si institutele de cercetare. „Acest domeniu  de cercetare este inca la inceput in Romania, si cred ca acest centru va aduce o contributie semnificativa in domeniul cercetarii interactiunii om-animal”, a declarat cercetatorul clujean.

La festivitatea de ianugurare a fost prezent si Helmut Dungler, presedintele Vier Pfoten, organizatie cu filiale puternice in mai multe tari. Acesta a dclarat ca „centrul poate reprezenta o cotitura in modul in care privim animalele comunitare pe intreg globul. Astazi, poate nu ne spune mare lucru aceasta cladire unde ne-am adunat doar noi, sustinatorii si presa. Dar ganditi-va la zecile de copii care au facut deja progrese remarcabile, la faptul ca perceptia fata de animalele fara stapan s-a imbunatatit. Ganditi-va ce se va intampla in 10 ani de acum inainte si cate se vor schimba datorita acestui centru”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*