Caminul pentru batrani de la Vintila Voda, la mana Guvernului

14 noiembrie 2013 | 4 comentarii |

18 astfel de camine infiintate in 2011 in locatii ale unor spitale au aceeasi soarta, care trebuie stabilita pana la sfarsit de an. Nu a murit caminul de la Vintila-Voda, dar i se trag clopotele, ca urmare a unor interese private.

 

Fpstul spital s-a divizat

Fpstul spital s-a divizat

Pana la sfarsitul lunii martie 2011,  nu mai putin de 67 de autoritati publice locale din Romania erau obligate sa se inscrie in programul de transformare a unor unitati spitalicesti, urbane si rurale, in camine pentru persoanele varstnice.

Teoretic, de la 1 aprilie 2011, acestea functionau, cum este si cazul  caminului de la Vintila Voda. De la 1 iulie, acelasi an, avea sa inceapa activitatea in mod complet, dar cu o lista de asteptare mult prea lunga pentru locurile existente.

Timp de cateva luni, in tara au fost proteste impotriva transformarii spitalelor in camine sau azile pentru batrani. Concluzia a fost clara, acolo unde primarul a batut cu pumnul in masa oficialilor de la centru, spitalul a ramas, ori a trecut in privat, dar tot cu destinatie de spital. Acolo unde insa primarul a decis, prin lipsa de implicare, soarta a zeci de mii de oameni, exista acum camine pentru batrani.

 

batrani 997Decizia guvernamentala a dus la aparitia unui fenomen in domeniul ingrijirii varstnicilor. S-au infiintat agentii de plasare in camine a batranilor, pensiuni pentru batrani si foarte multe camine in sistem privat.

Revenind la partea de transformare, in judetul Buzau, Parscovul este si acum inchis ca spital, dara fara destinatie, iar la Patarlagele este din aprilie 2013 o sectie exterioara a Spitalului Sf. Sava cu destinatie pentru bolnavii cronici, iar intr-una dintre cladiri functioneaza un camin pentru batrani, in sistem privat.

In analiza ramane doar Vintila Voda – un complex cu o jumatate de spital privatizat, aflat in proprietatea Ecomed SRL, prin dr. Stelian Mereu, si jumatate ramas la stat, cu adresabilitate la minim 30.000 de oameni din cel putin sapte comune de pe Valea Slanicului de Buzau.

Inchiderea spitalului si aparitia caminului pentru batrani nu a fost contestata la Vintila Voda, in conditiile in care spitalul dr. Mereu este in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

 

babute azil v. voda 0999Am explicat demersul, pentru a ajunge in noiembrie 2013.

In aceasta perioada, caminul pentru persoane varstnice de la Vintila Voda isi traieste ultimele doua luni de siguranta.

Eugeniu Dumitru Stanescu, directorul acestui camin, spune ca 28 de angajati si 45 de batrani care primesc 24 de ore din 24 ingrijire medico-sociala nu stiu care va fi raspunsul Guvernului dincolo de 31 decembrie 2013, in conditiile in care functionarea caminului prin finantare de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a fost semnata din 2011 pana pe 31 decembrie 2013. In esenta, statul ofera o subventie de 1.410 lei lunar pentru fiecare persoana ingrijita in camin, iar varstnicii vin cu propria contributie de 400 de lei, lunar, la serviciile pe care le primesc. De la 1 ianuarie 2014, aceasta contributie personala se va mari la 500 de lei.

Oficial, nu stim nimic, nu am primit nicio hartie. In realitate exista doua variante. Prima este de a inchide caminul la 1 ianurie 2014, iar a doua de a mari la 1410 lei, lunar, contributia varstnicilor pe care ii avem in camin. Varianta acesta nu va fi una buna, desigur. In tara suntem 18 camine in aceeasi situatie nesigura. Asteptam sa se implice mai mult statul si probabil se va gasi o solutie, o salvare”, este de parere Eugeniu Stanescu, directorul caminului a carui soarta este neclara.

 

babute vesele 005Primul punct de vedere ii include pe oamenii de afaceri care, se pare, spun satenii, dar si personalul medical, au pus deja ochii pe cladirile neocupate sau ocupate de catre caminul pentru batrani. Oamenii cred ca exista doi medici direct intersati sa transforme curtea fostului spital de stat. In ce, nu este foarte clar. Pe de o parte, spun zvonurile, ar fi vorba despre un camin pentru batrani in regim privat. Pe de alta parte, ar fi o clinica medicala – tinand cond ca adresabilitatea este mare, iar conditiile reduse. Cel de-al doilea punct de vedere se refera si la implicarea primariei locale.

Constantin Petcu, primarul comunei Vintila Voda, primaria avand in subordine in acest moment caminul, spune ca in aceste zile se afla la Bucuresti tocmai pentru a purta discutii cu reprezentanti ai unor ambasade si ONG-uri, vizavi de viitorul caminului, pentru care lista de asteptare este tot timpul incarcata.

Cu mai bine de 30 de zile in urma i-am scris domnului prim-ministru Victor Ponta. I-am explicat in detaliu ca in 2011 am admis, prin consiliul local, finantarea cu aproape 4 miliarde de lei vechi a noului camin, astfel incat sa fie reabilitate cladirile si aduse la starea de functionare ca si camin. I-am scris si ca in 2011 au fost alocati bani pentru 67 de foste spitale ca acestea sa se transforme in camine, dar in tara acum sunt doar 18. I-am propus sa ne directioneze din respectivii bani, daca se poate, astfel incat sa continuam existenta. Nu am primit nici un raspuns oficial. M-a sunat insa un consilier al domnului Ponta care m-a asigurat ca finalul are reusita pentru existenta in continuare a caminului. Mai mult, deputatul Adrian Mocanu a facut o interpelare si i s-a raspuns in scris ca hotararea de Guvern se va extinde pana la 55 de luni, adica vom mai primi finantare inca un an si sapte luni”, spune Constantin Petcu.

 

P1030002Ramane o nebuloasa care ii nelinisteste mai ales pe batranii cazati in camin si care se gandesc ca de la 1 ianuarie 2014 risca sa fie dati afara. Necunoscuta este daca intr-adevar exista riscul inchiderii, neexclus de altfel de directorul Stanescu, dar refuzat de primarul Petcu. Acesta a declarat ca „daca Guvernul nu va prelungi contractul de finantare pentru camin, va ramane in grija Primariei Vintila Voda. In aceste conditii vom pastra caminul, dar vom ridica contributia batranilor la 1410 lei lunar, cat este subventia acum de la stat, la care se va adauga o suma de 350 de lei lunar pe care o vom primi oricum de la Ministerul Muncii pentru ingrijiri sociale si vom adauga si noi cate 100 de lei de persoana din bugetul local. Atunci, poate vom supravietui. A venit la noi un reprezentant al unei fundatii detinuta de un israelian din Bucuresti care ne-a propus ca acest camin sa intre in parteneriat public – privat si sa ramana camin, dar noi excludem varianta aceasta”.

In esenta, cum s-a aflat deja ca exista riscul ca din insuficienta financiara Guvernul Romaniei sa nu mai finanteze caminele pentru batrani infiintate in spatiile fostelor spitale urbane si rurale, cei interesati si-au activat antenele vorbelor bune adresate cui trebuie si nu par deloc dezinteresati sa intre in afaceri cu batrani si stat, pentru ca merge bine acest capitol in Romania.

In carca primariei locale, care va trebui sa dea dovada de transparenta maxima in continuarea activitatii medico-sociale la Vintila Voda, ramane sa cantareasca in mod corect daca dupa ce a renuntat la un spital de stat poate sa trimita „nicaieri”, 47 de batrani? Desigur, din interese care nu tin de acte oficiale, dar pe care le-am inserat in articol.

 Comentarii (4)

 1. Stanescu spune:

  N-a murit!

 2. Elena Manea spune:

  INTERESELE astea PRIVATE, au distrus toata ROMANIA! Spitalul de la V.VODA este o BIJUTERIE, UN AVANTPOST VITAL pt.toti bolnavii din zona. RUSINE CELOR CARE L-AU DESFIINTAT! Sigur ca multi vor sa puna mana pe el. Este situat intr-o zona frumoasa, linistita, este utilat, PERSONALUL calificat si DEDICAT BOLNAVILOR! PACAT, PACAT, PACAT PT.NOI, BENEFICIARII LUI!

 3. Monica David spune:

  Ca la noi, la nimei! Fara cuvinte….

 4. Olbosanu Daniela spune:

  Parca era un deputat de Buzau care parea ca se implica pt a cere acest lucru, am vazut interpelarea pe site la Parlament!! E la al dollea mandat! Ar putea sa se zbata mai cu elan, sa faca ceva bun pentru acei oameni!! Nu doar sa vorbeasca si sa se faca ca le pasa!

Adaugati un comentariu


 

*