Campanie inedită de conștientizare a eficienței vaccinării anti-HPV, pentru reducerea riscului de cancer de col uterin

28 februarie 2025 | 0 comentarii |

În contextul în care România are una dintre cele mai mari mortalități prin cancer de col uterin din UE, iar infecția HPV, responsabilă de această boală afectează 1 din 10 românce, metroul bucureștean „scurtează” drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV.

 

În contextul Zilei Internaționale de Conștientizare a infecției cu HPV, Colegiul Pacienților și Clinica Sfânta Maria, cu sprijinul MSD România, transformă o garnitură de metrou de pe magistrala albastră M2 (Berceni – Pipera) într-un spațiu de conștientizare a importanței prevenției cancerelor determinate de infecția cu HPV, printr-o campanie inedită desfășurată în perioada 25 februarie – 4 martie. Totodată, accesul la vaccinare este extins prin Centrul de Permanență Sfânta Maria în zona Promenada Mall, cu scopul de a schimba statisticile îngrijorătoare privind cancerul de col uterin.

Având în vedere creșterea interesului pentru vaccinarea anti-HPV, este important să aducem serviciile medicale de prevenție în proximitatea zonelor de birouri. Ne bucurăm să vedem din ce în ce mai multe centre de vaccinare anti-HPV în toată țara. Acestea joacă un rol esențial în completarea serviciilor de prevenție oferite de medicii de familie, asigurând un acces mai larg și mai flexibil la imunizare. De asemenea, ele contribuie la creșterea gradului de conștientizare prin materiale informative și sesiuni de educație pentru sănătate, ajutând pacienții să înțeleagă importanța vaccinării și să depășească eventualele rețineri,” a declarat Cristian Sas, președintele Colegiului Pacienților.

 

Constrângerile de timp – barieră majoră pentru femeile active

 

1 din 10 femei din România este infectată cu o tulpină HPV cu risc oncogen înalt, peste 3000 sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, și alte mii se confruntă cu leziuni precanceroase ale colului uterin.

În 2024, s-a înregistrat o creștere de peste 150% a numărului de persoane vaccinate anti-HPV, datorită includerii în compensare a vaccinului, având ca rezultat vaccinarea a peste 94.000 de adolescenți și adulți (vârsta medie 22 ani, majoritatea de sex feminin – aproximativ 80%).

Cu toate acestea, încă există bariere în calea vaccinării. În contextul creșterii intensității volumului de muncă și a responsabilităților din cadrul gospodăriei, femeile tind să nu își prioritizeze sănătatea, și amână controalele de rutină și vaccinarea din cauza lipsei de timp.

Numeroase studii arată că pentru 1 din 5 femei timpul limitat pe care îl are la dispoziție reprezintă una dintre principalele bariere în accesarea vaccinării anti-HPV.

 

Vaccinare fără programare 

 

Centrul de Permanență Sfânta Maria, din zona Promenada Mall, funcționează de luni până vineri, între orele 15:00 și 08:00, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale este deschis non-stop. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot prezenta direct la recepția clinicii, fără programare, cu vaccinul achiziționat și păstrat în condiții optime și actul de identitate, sau cu bilet de trimitere de la medicul de familie și actul de identitate.

Parte din misiunea noastră este de a crește accesul la servicii de prevenție, iar acest centru funcționează în regim extins tocmai pentru a oferi o soluție reală celor care doresc să se vaccineze. Campania de informare de pe cea mai aglomerată magistrală de metrou din București vine să completeze acest demers, informând și încurajând femeile să ia decizii care le pot proteja sănătatea pe termen lung,” a adăugat Cristian Sas.

 

Vaccinarea anti-HPV

 

Începând cu 1 decembrie 2023, vaccinarea împotriva HPV a devenit compensată 100% pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 18 ani (19 ani neîmpliniți), iar femeile cu vârste între 19 și 45 de ani pot beneficia de vaccinare în regim compensat 50%.

România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană, iar vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție. 99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu HPV, iar screeningul periodic și vaccinarea sunt esențiale pentru reducerea acestor statistici.

Cancerul de col uterin este o afecțiune oncologică direct corelată cu infecția persistentă cu HPV. În absența vaccinării, riscul de a dezvolta leziuni precanceroase crește semnificativ. Prevenția primară, prin vaccinare, alături de screeningul periodic, reprezintă singura strategie eficientă pentru reducerea incidenței și mortalității asociate acestui tip de cancer. Tocmai de aceea, astfel de campanii de informare sunt esențiale. Accesul la informații clare și la soluții concrete contribuie la creșterea gradului de conștientizare și pot salva vieți”, a explicat dr. Colin Teleianu, medic de familie, coordonator medical Colegiul Pacienților

Mai multe informații despre vaccinarea anti-HPV, pe infoHPV.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*