Canicula invinsa cu apa, fructe, palarii si creme protectoare

15 iunie 2012 | 0 comentarii |

Specialistii Directiei de Sanatate Publica recomanda buzoienilor ca in zilele caniculare sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11:00 – 18:00 si sa consume zilnic, la fiecare 15 – 20 de minute, cate un pahar cu apa, chiar daca nu se simte senzatia de sete.

„In perioadele de canicula este recomandat sa se consume zilnic cel putin 1,5 – 2 litri de lichide (un pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Medicii recomanda, de asemenea, sa se  consume cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa si, in plus, contine calciul atat de necesar organismului”, transmite purtatorul de cuvant al DSP.

Medicii atrag atentia si asupra riscului consumului de bauturi alcoolice in zilele cu temperaturi ridicate, deoarece favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Consumul in exces de  bauturi cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) duce la deshidratare, deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei trebuie sa fie facute mai multe dusuri caldute, la final lasand apa sa se usuce pe piele. In aceasta perioada, aparatul de aer conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu cinci grade mai mica decat cea ambientala.

Persoanele care trebuie sa lucreze sau sa stea mai mult timp in soare chiar si la orele amiezii sunt sfatuite sa poarte haine lejere, din fibre naturale si nu sintetice, de culoare deschisa, precum si palarie si ochelari de soare.

O atentie crescuta trebuie acordata copiilor, varstnicilor, persoanelor cu dizabilitati, care in zilele caniculare trebuie sa fie hidratati, chiar daca nu solicita acest lucru.

Potrivit reprezentantilor DSP, pana acum nu au fost inregistrate in acest sezon cazuri de lipotimie sau alte suferinte provocate de temperaturile ridicate in judetul Buzau, dar este bine sa se tina cont de recomandarile medicilor pentru a se evita complicatiile.


Categorii: Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*