Castigatorii primului Festival International de Film de la Buzau

Aseara a avut loc Gala de premiere pentru cele patru sectiuni de concurs, iar astazi vor rula ultimele proiectii speciale si proiectii eveniment, care vor incheia festivalul Buzz CEE.

 

Scurtmetraj

Juriu Sectiune Scurtmetraj

Public festival

Public festival

Sala Teatrului George Ciprian din Buzau a fost,  sambata seara, gazda Galei de decernare a premiilor Festivalului International de film BUZZ CEE. In ciuda ploii, buzoienii au participat in numar mare la Gala dedicata cinematografiei din Europa Centrala si de Est, pentru a-i aplauda pe castigatorii  celor 4 trofee ale primei editii a festivalului: Long BUZZ, Real BUZZ, Short BUZZ si Pop BUZZ.

Evenimentul se va incheia in aceasta seara, cu proiectia filmului romanesc Dincolo de calea ferata, regizat de Catalin Mitulescu.

Primul festival international de film de la Buzau, organizat de Asociatia CulturaALL in parteneriat cu Consiliul Judetean, Consiliul Local si Primaria Buzau a cuprins patru sectiuni de concurs. Zeci de productii de lungmetraj, scurtmetraj si documentare apartinand unor regizori din Europa Centrala si e Est au rulat pe ecranele Teatrului George Ciprian, Cinema Dacia si Salii Consiliului Judetean, timp de cinci zile. Buzoienii iubitori ai celei de-a saptea arte au beneficiat astfel, gratuit, de o adevarata terapie prin arta. Organizatorii si-au propus si au reusit sa aduca la Buzau filme de calitate, din tarile din regiune, care rareori ajung pe marile ecrane din Romania.

Productiile din concurs au fost analizate de un juriu compus din specialisti din domeniul cinematografiei si artei, iar in cursul Galei de sambata seara au fost anuntati castigatorii si s-au inmanat trofeele festivalului.

 

Maria Hengge - Long Buzz

Maria Hengge – Long Buzz

Steluta Duta, eroina documentarului castigator

Steluta Duta, eroina documentarului castigator

Premiul Long Buzz a fost adjudecat de Sin & Illy Still Alive, lungmetrajul de debut al regizoarei germane Maria Hengge.

„Un film simplu, dar bine realizat si emotionant, despre o tanara aflata pe punctul de a incepe o noua viata”, si-a motivat alegerea juriul compus din Dan Chisu, Igor Cobileanski si Maya Vitkova. Filmul a primit din partea Cinelab Romania servicii de postproductie in valoare de 7.000 de euro.

Trofeul Real Buzz pentru cel mai bun documentar a fost castigat de productia romaneasca Robotelul de aur (2015), realizata de tinerii regizori Mihai Dragolea si Radu Mocanu, pentru „maniera nepretentioasa  de a spune o poveste care dintr-una locala a devenit una globala”.

Personajul principal este buzoianca Steluta Duta, multipla campioana la box, o tanara ambitioasa, dar extrem de incercata de viata. Juriul competitiei pentru sectiunea Documentar a fost format din Alex Shiriaieff, Claudiu Mitcu, George Kalomenopoulos si Aurelian Nica.

Productia cinematografica a primit si servicii de postproductie in valoare de 2000 de euro, din partea Cinelab Romania.

 

 

Konstantin Burov - producator SNOW

Konstantin Burov – producator SNOW

Festival Buzz CEE - public

Festival Buzz CEE – public

Dispozitiv 0068 (Romania, 2014), un scurtmetraj regizat de Radu Barbulescu, care are in centrul povestii un lunetist ce se instaleaza in apartamentul unei batrane paralizate pentru asigurarea perimetrului pe parcursul summitului NATO de la Bucuresti, este castigatorul trofeului Short Buzzpentru modul inteligent  in care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic si narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emotie si umor controlate si dozate foarte bine in favoarea operei cinematografice”. Din juriul competitiei de scurt-metraj au facut parte Iulia Rugina, Eugen Kelemen, Dan Burlac si Emanuel Lazarescu. Cinelab Romania a oferit scurtmetrajului lui Radu Barbulescu servicii de postproductie in valoare de 2000 de euro.

Zapada/ Snow (Bulgaria, 2015), in regia lui Ventsislav Vasilesv, o drama puternica despre familie, tradare, alegeri si iertare, a fost ales de catre public drept castigator al trofeului Pop Buzz. De asemenea, filmul a primit si o mentiune speciala din partea juriului competitiei de lung-metraj.

Buzz CEE a avut loc la Buzau, in perioada 4 – 8 mai, la cinema Dacia 3D, sala teatrului George Ciprian si sala Consiliului Judetean Buzau, iar de-a lungul celor cinci zile, buzoienii au putut viziona 53 de filme romanesti si internationale, de lung si scurtmetraj, precum si documentare.

 


Adaugati un comentariu


 

*