Ce trebuie sa stim despre lotiunile de protectie solara

O crema de protectie solara este foarte importanta in perioada verii si nu numai. Expunerea indelungata la soare fara protectie poate fi periculoasa si poate avea urmari grave asupra sanatatii, imediat sau in timp.

 

dsc-0523Chiar daca vara aceasta intarzie sa se faca simtita, meteorologii spun ca vom avea parte si de zile insorite, astfel ca medicii dermatologi ne atrag atentia sa avem grija cum si cat ne expunem la soare si recomanda folosirea unor creme si lotiuni de protectie.

Expunerea la soare fara protectie imbatraneste si rideaza pielea, de aceea folosirea unei creme de protectie solara trebuie privita ca o investitie pe termen lung in sanatatea tenului si a pielii. Cea mai buna protectie contra razelor solare o reprezinta hainele, prin acoperirea pielii in totalitate. Insa  vara, pe plaja, acest lucru este mai complicat, avand in vedere faptul ca toata lumea doreste sa se bronzeze. Pentru a ajunge la acea culoare dorita a pielii este recomandata folosirea unei creme de protectie solara si expunerea la soare in intervalul orar 7:00-11:00, respectiv 17:00-20:00. Este de evitat soarele puternic de la amiaza, chiar daca se utilizeaza o lotiune de protectie solara cu Factor de Protectie (SPF) mare (>50). Medicii atentioneaza ca un asemenea produs nu protejeaza in totalitate, oricat de multa cantitate s-ar utiliza si oricat de des s-ar  aplica pe corp. De asemenea, pentru a beneficia de eficienta maxima, trebuie aplicata pe piele cantitatea recomandata de catre producator, in cazul in care aceasta informatie este disponibila pe recipient sau in ghidul de utilizare. In cazul in care se aplica o cantitate mai mica, protectia scade.

 

lotiune_protectie_soareAtunci cand se aplica pe piele o lotiune de protectie solara, se presupune  ca protejeaza impotriva arsurilor provocate de razele solare, a cancerului de piele si a ridurilor. Cercetarile au aratat insa ca utilizatorii ar putea beneficia de mai putin de jumatate din protectia impotriva arsurilor specificate pe etichete, deoarece nu aplica o cantitate suficienta.

Mai mult decat atat, testele efectuate de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor pe 18 lotiuni de protectie solara, au aratat ca unele dintre acestea asigura protectie minima impotriva radiațiilor UVA care pot cauza cancerul de piele si imbatranirea. UVA nu este luat in considerare in Factorul de Protectie Solara (SPF) care asigura protectia impotriva radiatiilor UVB, o lungime de unda diferita care poate cauza cancerul de piele si arsuri solare. SPF-ul celor 18 lotiuni a fost testat la 15 minute dupa aplicare, iar  produsele care au specificata pe eticheta rezistenta la apa au fost testate si dupa introducerea in apa. De asemenea, toate produsele au fost testate pentru protecția UVA fara introducerea in apa.

 

protectie-solaraAPC a mai descoperit ca multe lotiuni de protectie solara contin nanoparticole de oxid de zinc si dioxid de titanium chiar daca majoritatea nu au termenul NANO specificat pe etichete. Nu a fost inca dovedit stiintific daca aplicarea acestor nanoparticule poate afecta sau nu sanatatea, dar anumite semnale de atentie pentru folosirea lor cu precautie au fost trase. In general, nu este nevoie de aceste nanoparticule pentru a beneficia de protectie superioara, dupa cum au aratat testele pe cele 18 produse. Nanoparticulele din cele doua elemente chimice sunt folosite in cremele de protectie solara deoarece actioneaza ca o bariera fizica intre piele si razele soarelui si au proprietatea de a reflecta razele nocive. Cei doi compusi se prezinta ca o pulbere fina, iar pe langa ei, in compozitia lotiunilor de protectie solara mai intra si diferiti agenti hidratanti pentru a oferi pielii elasticitate.

 Se recomanda de aceea ca atunci cand cumparam lotiuni de protectie solara sa citim cu atentie etichetele si sa ne informam daca actioneaza asa cum avem nevoie.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*