Cele mai noi statistici referitoare la incidenta afectiunilor oncologice in randul romanilor

Cancerul de de san, cel de plamani, de prostata si colo-rectal sunt cele mai frecvente forme de cancer de care sufera populatia autohtona, la polul opus aflandu-se cancerul de vezica biliara, tiroidian si testicular.

 

fumat- cancer pulmonar La jumatatea acestei saptamani, GfK Romania a dat publicitatii rezultatele unui studiu efectuat recent, avand ca principal subiect afectiunile oncologice si incidenta acestora in randul populatiei Romaniei. Rezultate ce constituie cea mai recenta statistica realizata pe aceasta tema. Pe baza datelor adunate si prelucrate ulterior, autorii studiului au comunicat ca in prezent, cele mai des intalnite forme de cancer in randul romanilor sunt cancerul de san, cancerul pulmonar, cel de prostata si cancerul colo-rectal, in timp ce formele de cancer de vezica biliara, cancer tiroidian si cancer testicular au cea mai scazuta incidenta.

Statisticile mai arata ca un medic specialist oncolog din Romania consulta, in medie, pe luna, peste 40 de paciente cu cancer de san, peste 20 pacienti cu cancer la plamani, peste 20 pacienti cu cancer de prostata, 7 pacienti cu cancer renal, 7 cu cancer gastric si 7 cu cancer al vezicii urinare.

 

rmn cancerIn ceea ce-i priveste pe pacientii cu cancer renal si cei cu cancer pulmonar, o treime sunt nou diagnosticati, majoritatea in stadii foarte avansate. Peste 70 la suta  dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer de plamani si peste 60 la suta dintre cei nou diagnosticati cu cancer renal aflandu-se in stadiul 4 al evolutiei bolii. Majoritatea pacientilor cu aceste afectiuni sunt barbati, varsta medie fiind de 60 de ani in cazul pacientilor cu cancer pulmonar si 62 de ani, in cazul celor cu cancer renal.

In cazul patologiei oncologice a sanului, rezultatele studiului releva ca aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritar in stadiul 2 si 3, iar media de varsta a pacientelor cu aceasta afectiune este de 57 de ani. In afara medicului oncolog, pacientul cu afectiuni oncologice este consultat si de medici de diferite alte specializari. Astfel, in cazul pacientului cu cancer renal un rol important il joaca medicul specialist urolog, iar in cel al pacientului cu cancer pulmonar, medicul specialist pneumolog, majoritatea pacientilor cu cancer renal, respectiv cancer de plamani fiind diagnosticati de catre medici apartinand acestor specializari.

 

cancer chimioterapie In studiul ce lor de la GfK Romania se mai precizaeza ca „agresivitatea terapiilor de atac in aceste patologii poate face necesara administrarea unor terapii asociate tratamentului de fond care sa contracareze efectele adverse, terapii din categoria medicamentelor antiemetice sau hepatoprotectoarelor”, existand diferente de la o patologie la alta, in ceea ce priveste proportia pacientilor care primesc astfel de terapii asociate, strans corelate cu gradul de agresivitate al terapiei de fond. Din acest punct de vedere, doar putin peste o treime dintre pacientii cu cancer renal primesc si un tratament asociat, in cazul pacientelor cu cancer de san, 50 la suta primesc o astfel de terapie, pe cand in cazul pacientilor cu cancer de plamani peste 80 la suta primesc o terapie asociata din categoriile mentionate.

 

 


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*