Centre de sanatate multifunctionale, in carca autoritatilor locale

28 iunie 2012 | 0 comentarii |

Ministrul sanatatii a decis ca autoritatile locale pot infiinta centre de sanatate multifunctionale pe cheltuiala lor, eventual in locul fostelor spitale desfiintate. In judetul Buzau, toate cele trei unitati spitalicesti desfiintate au fost preluate de agenti economici privati, care par sa fie singurii capabili sa ofere astfel de servicii medicale.

 

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o Ordonanta de Urgenta care modifica OG nr. 70/2002, privind „administrarea unitatilor sanitare publice de interes judetean si local”, prin care arunca in carca autotitatilor locale nu numai administrarea spitalelor, ci si responsabilitatea infiintarea unor centre medicale multifunctionale, eventual pe structura spitalelor desfiintate.

Astfel, potrivit unui comunicat al MS, incepand de miercuri, centrele de sanatate multifunctionale pot fi infiintate si de catre autoritatile locale, informeaza printr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Conform noului act normativ, Centrele nou constituite vor fi unitati sanitare cu personalitate juridica, infiintate prin act administrativ al conducatorului autoritatii administratiei publice locale, cu avizul conform al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Administratiei si Internelor.

Pana acum, centrele de sanatate multifunctionale puteau fi organizate numai ca unitati fara personalitate juridica, in structura spitalelor judetene, municipale sau orasenesti din subordinea Ministerului Sanatatii si asigurau servicii de sanatate prin cabinete medicale, spitalizare de zi si servicii de laborator.

 

Intre vorba si fapta

 

Dupa ce s-a realizat transferul unitatilor sanitare cu paturi catre administratiile locale si judetene, a urmat desfiintarea a sute de spitale, care ar fi urmat sa fie inlocuite de centre de permanenta sau azile care sa intre in structura Ministerului Muncii, iar pe langa spitalele ramase ar fi trebuit sa se infiinteze, cu bani de la bugetul statului, centre medicale multifunctionale. Nici una, nici alta dintre aceste sperante ale fostilor ministri nu s-au realizat, asa ca acum se incearca transferul intregii responsabilitati catre comunitatile locale.

 „In judetul Buzau nu avem niciun centru multifunctional in sistemul public de sanatate. Ni s-a cerut la un moment dat, de la Consiliul Judetean, o propunere privind posibilitatea infiintarii unor astfel de centre, dar la ora actuala cele trei spitale desfiintate in care se intentiona infiintarea unor centre multifunctionale sunt deja iesite din structura Ministerului Sanatatii”, a precizat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, Mihaela Voineagu.

Fapt recunoscut si de ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, care spune ca in acest moment „avem infiintate doar patru astfel de centre multifunctionale, in judetele Arges, Hunedoara, Valcea si Mehedinti”.

 

Ce nu poate Guvernul, sa faca primariile !

 

Potrivit noului act normativ, centrele de sanatate multifunctionale cu personalitate juridica vor avea „o structura formata din cabinete de specialitate, spitalizare de zi cu 5 pana la 20 de paturi, laborator de analize medicale, de radiologie si imagistica medicala, precum si alte structuri medicale fara paturi de spitalizare continua. Acestea vor fi conduse de un director, personal contractual, functie ocupata prin concurs sau examen si salarizata in conditiile legii”, se mai arata in comunicatul MS.

Acestea vor fi finantate in conditiile stabilite prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si a normelor de aplicare, iar autoritatile administratiei publice locale vor asigura sumele necesare pentru cheltuielile de administrare si functionare, reparatii, consolidare, extindere si modernizare, la care se adauga si sume pentru dotari cu aparatura si echipamente medicale ale centrelor infiintate.

Cu alte cuvinte, responsabilitatea cheltuielilor revine doar comunitatilor locale, serviciile medicale se vor deconta din banii asiguratilor, dar fraiele ramn in continuare la Ministerul Sanatatii. 

 

Operatorii privati, singura speranta

 

Asa cum au procedat si predecesorii sai, ministrul Cepoi vrea sa arate ca este preocupat de sanatatea populatiei, dar vrea sa scoata castanele din foc cu mana altora, in acest caz, a autoritatilor publice locale.

Se pare insa ca singurii capabili sa ofere astfel de structuri sanitare raman operatorii privati, comunitatile locale fiind in cele mai multe cazuri prea sarace ca sa-si mai poata asuma si cheltuielile infiintarii, dotarii si intretinerii unor astfel de structuri sanitare.

In judetul Buzau, la ora actuala functioneaza centre multifunctionale la Vintila-Voda, unde in locul fostului spital comunal, dr. Stelian Mereu a infiintat Spitalul Ecomed, in structura caruia functioneaza si un Camin-spital pentru persoane varstnice. La Patarlagele, omul de afaceri Constantin Alexandru este pe punctul de a deschide o sectie exterioara a Spitalului Sfantul Sava din Buzau, in care va functiona un spital pentru bolnavi cronici, dar si un centru multifunctional de sanatate, iar la Parscov, medicul Paul Costache asteapta de un an avizele Ministerului Sanatatii pentru a putea demara lucrarile unui nou centru medical.


Categorii: Analiza

Adaugati un comentariu


 

*